Γιώργος Χελάκης

Μας «ντοπάρουν» για να νιώθουμε εθνικά υπερήφανοι

SportDay

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 στην Αθήνα. Στο σχεδόν κατάμεστο ΟΑΚΑ οι Ελληνες θεατές γιουχάρουν άγρια και δεν επιτρέπουν να δοθεί η εκκίνηση στον τελικό των 200 μέτρων ανδρών. Οι θεατές δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ο Κεντέρης και ο προπονητής του, Χρήστος Τζέκος, έχουν κάνει ολόκληρη σκηνοθεσία για να αποφύγουν τον αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ.
Η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου και δείχνει καθαρά ότι οι Ελληνες αγαπούν τον αθλητισμό πολύ λιγότερο απ' όσο αγαπούν τις νίκες, τα μετάλλια, τις ανακρούσεις του εθνικού ύμνου.

Αν μετά τα χθεσινά γεγονότα έρχεται κάτι στο προσκήνιο, είναι η ευκολία με την οποία «καταπίνουμε» τις αθλητικές επιτυχίες και τις «χωνεύουμε» ως εθνικές. Κι όπως διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Ελληνας «ψοφάει» για εθνική επιτυχία. Αλίμονο λοιπόν σε όποιο γεγονός έρχεται να δηλητηριάσει την εθνική επιτυχία.

«Του Ελληνος ο τράχηλος ντόπινγκ δεν υποφέρει». Το είπε και ο νομάρχης κ. Σγουρός, για χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και νυν γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας. «Η σημερινή μαύρη σελίδα», είπε ο κ. νομάρχης, «δεν μπορεί να αμαυρώσει όσα πρόσφερε η Εθνική ομάδα Αρσης Βαρών. Το μήνυμα είναι σαφές. Ο,τι έγινε έγινε, αφήστε κάτω τα χρυσά μετάλλια του παρελθόντος και μη σκαλίζετε την υπόθεση.

Κάποιο λάθος κάνει ο κ. νομάρχης. Ξεχνάει τις καταγγελίες Κωνσταντινίδη, ξεχνάει τον Λεωνίδα Σαμπάνη, ξεχνάει τον Χρήστο Ιακώβου. Επειδή αυτός θέλει να συζητήσουμε μόνο για τους έντεκα τωρινούς αθλητές που το πρώτο δείγμα τους βρέθηκε θετικό, δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς πρέπει να ξεχάσουμε. Οτι πρέπει να ντοπάρουμε το εθνικό μας φρόνημα με αθλητικές επιτυχίες. Υπάρχουν πράγματα που δεν ξεχνιούνται. Από την Αννα Βερούλη, που άνοιξε πρώτη τον χορό, τον Χαράλαμπο Παπανικολάου, την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου και τώρα τους αθλητές της Εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών.

Η χθεσινή υπόθεση είναι μία σημαντική ευκαιρία να σπάσει το απόστημα. Να διαπιστωθεί αν είμαστε σήμερα η περίφημη... Ανατολική Γερμανία του χθες. Να μάθουμε μέχρι ποιο σημείο, σε ποιο βαθμό η πολιτεία, δηλαδή οι ίδιες οι κυβερνήσεις, ενθάρρυναν και χρηματοδοτούσαν το «χαπάκωμα» για να ανακρούονται οι εθνικοί ύμνοι και να εκστασιάζεται το πόπολο.
Δεν είναι η ώρα να εξοντωθούν ηθικά όσοι πήραν και έδωσαν χάπια. Θα ήταν γελοίο να σταματήσει το θέμα με τη διαπόμπευση αθλητών και προπονητών. Χρειάζεται να πέσει ο μύθος της χώρας που έχει θεϊκό προορισμό να παίρνει χρυσά Ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια.

Να καταρρεύσουν οι ψεύτικες κατασκευές για τους Ελληνες αθλητές, που τα καταφέρνουν τόσο καλά γιατί παίρνουν... την ελληνική υπηκοότητα και ένα... τελάρο φάρμακα ή και τα δύο μαζί. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να μάθουμε αν υπάρχει και ποιο είναι το πολιτικό σύστημα που επιχειρεί να μας κεράσει εθνικές επιτυχίες για να κοιμηθούμε εύκολα το βράδυ. Ισως έφτασε η ώρα να ανοίξουν τα στόματα, να μάθουμε την αλήθεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x