Γιώργος Χελάκης

Είναι (πάλι) ένα βήμα μπροστά!

SportDay

Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Τι πιο φυσιολογικό από το να σπαταληθούν κάποια (πολλά) κιλά χαρτί για να αναθεματιστούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και όσοι το κατάντησαν σ' αυτό το χάλι. Σήμερα ολοκληρώνεται η κανονική περίοδος, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος στ' αλήθεια είναι ο πρωταθλητής. Οσα πάνω-κάτω θα μπορούσαν να γραφτούν γι' αυτή τη θλιβερή κατάσταση έχουν ήδη γραφτεί. Επειδή η ζωή συνεχίζεται, το βρίσκω πιο λογικό να εξετάσουμε πώς ετοιμάζονται να υποδεχθούν το καλοκαίρι οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες.

Τέτοιον καιρό πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε ήδη κάνει σημαντικές μεταγραφές και ήξερε ότι στον πάγκο του θα συνεχίσει ο Τάκης Λεμονής. Τώρα ψάχνει για προπονητή και έχει ως δεδομένο ότι θα παραμείνει τεχνικός διευθυντής ο Ιβιτς. Ισως έτσι δικαιολογείται που ήδη υλοποιεί μεταγραφικό σχεδιασμό. Πρώτος και καλύτερος ο 19χρονος χαφ του Ηρακλή Γιάννης Παπαδόπουλος. Επί του παρόντος θεωρείται υπερβολή να υποστηριχτεί ότι θα αντικαταστήσει τον Τζόρτζεβιτς. Αλλωστε, συνηθίζει να παίζει πιο μέσα από την αριστερή γραμμή. Ο Γιάννης Γκαλίτσιος είναι έτοιμος να παίξει βασικός ως δεξί μπακ. Πράγμα που σημαίνει (και καλώς σημαίνει) πως εφόσον έρθει γενναιόδωρη προσφορά, μπορεί να παραχωρηθεί ο Βασίλης Τοροσίδης. Ο 25χρονος Σίλβα Κλέιτον είναι από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος, με περιθώρια εξέλιξης και δυνατότητα να παίξει ως δεύτερος επιθετικός.

Εκτός από αυτούς, είναι γνωστό ότι για να ενισχυθεί στο κέντρο της άμυνάς του ο Ολυμπιακός στοχεύει στην απόκτηση του Σωτήρη Κυργιάκου και του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Απλή παρατήρηση: στροφή σε παίκτες νεαρής ηλικίας χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη προσαρμογής.

Δυνητικό συμπέρασμα: με τις μισές μεταγραφές κλεισμένες δεν θα βρεθεί προπονητής βαρέος ονόματος που θα έρθει στο λιμάνι περίπου ως διαχειριστής καθορισμένου ήδη έμψυχου υλικού. Πολύ περισσότερο όταν οι ηλικιωμένοι αστέρες της ομάδας (Τζόρτζεβιτς, Στολτίδης, Νικοπολίδης, Κοβάσεβιτς) έχουν κιόλας ανανεώσει τα συμβόλαιά τους. Καταληκτική διαπίστωση –κι ας μη βγουν από τα ρούχα τους ορισμένοι: ομάδα ό,τι πρέπει για να την αναλάβει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς...

Οι συνθήκες ταραχής που επικρατούν στον Παναθηναϊκό δεν αφήνουν περιθώρια για ολοκληρωμένους σχεδιασμούς. Ανοικτό παραμένει το μέγα θέμα του προπονητή. Ακόμα και το πώς θα διαμορφωθεί το διοικητικό σχήμα παραμένει ανοικτό. Για τα δύο θέματα δύσκολα θα δώσει οριστικές απαντήσεις την Τρίτη ο Γιάννης Βαρδινογιάνης. Ξέρουμε ότι οι «πράσινοι» θα ψάξουν για καλό σέντερ μπακ, δεξί μπακ, αμυντικό χαφ, κεντρικό χαφ και πιθανότατα σέντερ φορ. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Ιβανσιτς, αν θα μείνει ο Μάτος και μαζί του οι σέντερ φορ Μανούτσο και Ποστίγκα. Για τους δύο πρώτους ξέρουμε ότι κρίνονται απαραίτητοι. Για τους άλλους δύο όλα παραμένουν ρευστά. Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός είναι περίπου στο «φτου κι απ' την αρχή». Του συμβαίνει συνέχεια τα τελευταία χρόνια. Τώρα, με την ισχυρή πίεση του συλλαλητηρίου και του Βγενόπουλου, καλλιεργείται η εντύπωση πως θα ξοδευτούν πολλά λεφτά για ηχηρές μεταγραφές. Απλή παρατήρηση: το ταξίδι του Ρότσα στην Αργεντινή γίνεται για να εντοπιστούν παίκτες κι όχι για να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Δυνητικό συμπέρασμα: με μόνο εντοπισμένο στόχο από το ελληνικό πρωτάθλημα τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι όποιες κινήσεις του Παναθηναϊκού.

Καταληκτική διαπίστωση: ο χρόνος τρέχει εις βάρος του σχεδιασμού της ομάδας κι αυτό διότι μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Πεσέιρο φαινόταν να στέκεται στην καρέκλα του. Η μόνη πρόσφορη «εδώ και τώρα» λύση, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ομως ο κόουτς έχει μπροστά του τον τελικό του Κυπέλλου και μια «ρετσινιά» για το πώς έφυγε πρώτη φορά από την ΑΕΚ. Δύσκολα θα αφήσει να του κολλήσουν μία ακόμα...

Στην ΑΕΚ, παρά την ντροπή που νιώθει ο Κώστας Πηλαδάκης, έχουν καπαρώσει προπονητή. Ο Γιώργος Δώνης είναι φιλόδοξος, ανερχόμενος και ξέρει να κάνει δηλώσεις για τη διαιτησία. Ο,τι πρέπει για την ΑΕΚ. Μεγάλο πλεονέκτημα ότι ανάμεσα σ' αυτόν και τον Ντέμη Νικολαΐδη δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιος. Ετσι, θα ανακτηθεί ο όποιος χαμένος χρόνος. Η αντικατάσταση του Ζήκου, που ολοκληρώνει τη σπουδαία καριέρα του, η απόκτηση ακραίου μπακ, σέντερ μπακ και ενός ακόμα σέντερ φορ είναι προτεραιότητες. Κοντά σ' αυτά η οριστική αξιολόγηση του Καλόν και του Μαντούκα.

Η διαφαινόμενη απόκτηση του Βραζιλιάνου πορτιέρο Τζέφερσον για την αντικατάσταση του ασταθούς συμπατριώτη του, Μορέτο, είναι καλή αρχή. Λογικά η συνέχεια θα δοθεί με την απομάκρυνση Αρουαμπαρένα, Ζεράλντο, Μανού και Σέζαρ. Απλή παρατήρηση: είτε πάρει το πρωτάθλημα είτε όχι, η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να διεκδικήσει το επόμενο. Επομένως, η εποχή «επενδύουμε σε νέα παιδιά για να φτιάξουμε ομάδα» είναι πολύ μακρινή πια. Δυνητικό συμπέρασμα: στους υπολογισμούς του Γιώργου Δώνη πρέπει να βρίσκει θέση το γεγονός ότι τα αστέρια της ομάδας (Ριβάλντο, Δέλλας, Λυμπερόπουλος) θα έχουν φορτωθεί ακόμα ένα χρόνο στις πλάτες τους.

Καταληκτική διαπίστωση: κάποτε είχε πέσει ο λίθος του αναθέματος στον Κόκκαλη, διότι μεσούσης της περιόδου έκλεισε τον Μπάγεβιτς. Τώρα, που ο Πηλαδάκης αποκαλεί «ντροπή» το κλείσιμο του Δώνη, φαίνεται καθαρά πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οι συμπεριφορές παραμένουν οι ίδιες, αυτοί που τις χρησιμοποιούν κι αυτοί που τις καταγγέλλουν αλλάζουν κάθε φορά.

Γενικό συμπέρασμα: όπως πέρυσι έτσι και φέτος, τέτοια εποχή ο Ολυμπιακός φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο μπροστά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x