Γιώργος Χελάκης

Υστέρησαν απελπιστικά Καραγκούνης, Πεσέιρο (SportDay / Γιώργος Χελάκης)

Η ποδοσφαιρική Βαβυλωνία της Τρίπολης κάποια στιγμή θα έβρισκε τον τρόπο να συνεννοηθεί. Έγινε χθες το απόγευμα και τη συνεννόηση πλήρωσε ο Παναθηναϊκός. Για να συνεννοούμαστε!


Ο Αστέρας πλήρωσε και πληρώνει για παίκτες ποσά πολύ μεγαλύτερα από τις περισσότερες ομάδες της Α' Εθνικής. Ζήτημα αν εξαιρούνται πέντε-έξι. Μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν ο ένας το όνομα του άλλου, αλλά μπάλα ξέρουν. Φάνηκε καθαρά στο ντέρμπι με τους «πράσινους», οι οποίοι βραχυκυκλώθηκαν από το σύστημα του Κάμπος. Τα υψηλόσωμα σέντερ μπακ, που κατά πάγια τακτική εμπιστεύεται ο Κάμπος, διευκολύνθηκαν επειδή οι ταχύτατοι Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος δεν πήραν μια κάθετη μπαλιά για να βγουν στις πλάτες τους. Μια-δυο φορές που κάτι πήγε να γίνει, ο Ψωμάς παίζοντας λίμπερο καθάρισε τις φάσεις. Από πλάγια δύσκολα παίζουν οι «πράσινοι». Οι σέντρες του Βύντρα ήταν εκτός στόχου. Του Νίλσον δεν έγιναν ποτέ. Δημούτσος και Καραγκούνης βρέθηκαν σε άσχημη μέρα. Πολύ θέλει να βραχυκυκλωθεί το σύστημα και να πελαγοδρομήσει η ομάδα;

Από την άλλη, ο Ροζέριο άπλωνε σωστά το παιχνίδι και ο κεφάτος Τσέζαρεκ κρατούσε την μπάλα ψηλά και την «έσπαγε» πλάγια, ανεβάζοντας την ομάδα του Αστέρα στην επίθεση. Με την κακή του μέρα μπορεί να τα βάλει ο Παναθηναϊκός για την πρώτη τρανταχτή αποτυχία του φέτος. Του προέκυψε τη στιγμή που ανέβαινε αγωνιστικά και φαινόταν ότι θα άφηνε πίσω του τις χρονιές της αγωνιστικής κρίσης. Μια ήττα και μια κακή εμφάνιση δεν σημαίνουν ότι βυθίστηκε πάλι στην αγωνιστική ανυποληψία.

Η ομάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί περισσότερο από τον πάγκο. Μάλλον και ο Ζοσέ Πεσέιρο βρέθηκε σε κακή μέρα. Ο Ν'Ντόι είναι επιθετικός, όχι ακραίος χαφ, θέση που τον έβαλε πάλι ο προπονητής του. Ακραίοι χαφ είναι ο Ρομέρο και ο Ιβανσιτς. Αυτοί έπρεπε να μπουν στο γήπεδο. Μπήκαν ο Σέριτς και ο Ν'Ντόι σε λάθος θέση. Στην προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση ο Πεσέιρο τα έκανε ακόμα χειρότερα. Φέρει βαρύ μερίδιο ευθύνης. Γίνονται αυτά στο ποδόσφαιρο. Ολοι μπορούν να βρεθούν σε άσχημη μέρα. Το 'παθε κι ο Σαριέγκι, που έχασε πολλές μονομαχίες από τον Τσέζαρεκ. Ο Κάμπος έσωσε την καρέκλα του προπονητή. Στην Τρίπολη τον είχαν ξεγραμμένο, χωρίς τέτοια κουβέντα να έχει βγει από το στόμα των ιδιοκτητών. Με παίκτες όπως ο Ζεάν, ο Ροτζέριο, ο Καρντόσο, ο Φιλομένο και ο πολύς Μιλάνο, όταν επιτέλους αποθεραπευτεί, ο Αστέρας μπορεί να γίνει άνετα και για χρόνια το επίκεντρο του χειμαζόμενου πελοποννησιακού ποδοσφαίρου.

Στη Νέα Σμύρνη η ομάδα που έχει τους καλύτερους παίκτες νίκησε την καλύτερη ομάδα. Η παρατήρηση δεν έχει γενική ισχύ. Αφορά όσα είδαμε χθες στο γήπεδο. Η σέντρα-φάουλ του Ριβάλντο και η κεφαλιά του Λυμπερόπουλου (ανάποδη προς τα πίσω) είναι ξεχωριστές στιγμές ξεχωριστών παικτών. Το ίδιο ισχύει και για τον Σέζαρ, που επέστρεψε κεφάτος. Ο Πανιώνιος του Εβαλντ Λίνεν είχε οργάνωση, κυκλοφορία, συγκεκριμένη λογική και περιορισμένη ατομική ικανότητα σε ορισμένες από τις μονάδες του. Πιθανότατα και κακή φυσική κατάσταση από ένα σημείο στο δεύτερο ημίχρονο. Οι επικίνδυνες πάσες μέσα στην περιοχή που οδήγησαν στο πέναλτι αυτό δείχνουν.

Προσθέστε σε όλα αυτά την κακή απόδοση του Κουμορτζί και έχετε τους λόγους για τους οποίους ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε. Επαιξε την ΑΕΚ στα ίσα, είχε κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας κι όμως έχασε 3-0. Εκτός των συμπερασμάτων που μπορούν να βγουν για τον Πανιώνιο, υπάρχουν κι ορισμένα που αφορούν την ΑΕΚ.

Πρώτο και καλύτερο, ότι μπορεί να κερδίζει δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας χωρίς να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Για να πάρεις πρωτάθλημα αυτή η αρετή είναι το Α και το Ω.

Δεύτερο, η αμυντική της γραμμή πλαισιώνεται από αξιόπιστο τερματοφύλακα. Ο Γιούργκεν Μάχο κρατάει την παρθενιά του. Η ΑΕΚ δεν έχει ακόμα δεχτεί γκολ κι έχει βάλει δέκα. Τρίτο, ο πάγκος της «Ενωσης» είναι γεμάτος. Ο Φερέρ, όπως συνηθίζει, τα ανακατεύει όλα χωρίς να κόβει η σούπα. Το βάθος του πάγκου του επιτρέπει να πειραματίζεται, να μπερδεύει και να... μπερδεύεται. Η ΑΕΚ κάνει επαγγελματικές νίκες χωρίς να φτάνει σε maximum απόδοση. Οταν πας για πρωτάθλημα, κάτι τέτοιο είναι αέρας στα πανιά σου. Τέταρτη αγωνιστική, τέσσερις βαθμούς μπροστά από τον Ολυμπιακό, πέντε από τον Παναθηναϊκό. Μια χαρά είναι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x