Γιώργος Χελάκης

Στο Βουργαρέλι (SportDay / Γιώργος Χελάκης)

Εξήντα χιλιόμετρα μακριά από την Αρτα. Πενήντα μαθητές στο Γυμνάσιο, είκοσι πέντε στο Λύκειο. Στο Λύκειο συνεχίζουν περίπου οι μισοί. Οι άλλοι μισοί σταματούν. Τους σταματούν -αναγκαστικά- οι γονείς τους για να βοηθήσουν στις δουλειές. Στην κτηνοτροφία. Υπάρχουν μαθητές που καθημερινά ταξιδεύουν δύο ώρες προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο από τα άλλα χωριά. Γιατί και το Βουργαρέλι χωριό είναι. Ενα χωριό μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Ζούγκλα το έλεγαν παλαιότερα. Αυτή τη ζούγκλα εγκαταλείπουν οι νέοι άνθρωποι και καταλήγουν στα αστικά κέντρα ψάχνοντας για δουλειά.

Στο Γυμνάσιο-Λύκειο ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι καθηγητές. Διορίζονται κάποιοι εκεί και στη συνέχεια φεύγουν με αποσπάσεις. Τις θέσεις καλύπτουν τον Οκτώβρη οι ωρομίσθιοι. Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών αφήνει την προοπτική των τριτοβάθμιων σπουδών για κάποιους άλλους, από άλλα σχολεία. Επειδή στη ΔΑΠ -φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας- οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση είναι εκτός λεξιλογίου, προτείνουμε στον υπουργό Παιδείας και παλιό στέλεχος της ΔΑΠ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, να επισκεφθεί το Βουργαρέλι. Δεν αποκλείεται να συναντήσει μαθητές να ρωτούν το πρωί να μάθουν πόσο ήρθε η αγαπημένη τους ομάδα χθες το βράδυ. Ας μη θεωρήσει ο υπουργός ότι ο μαθητής ξενύχτησε στο μπαρ κι έμεινε απληροφόρητος. Στην περιοχή δεν υπάρχει μπαρ. Το πιο πιθανό είναι στο σπίτι να μην υπάρχει τηλεόραση.

Σημαίες υπάρχουν. Με κάποια από αυτές θα παρελάσουν την Κυριακή οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου στο Βουργαρέλι των εξακοσίων κατοίκων. Μόνο που η εθνική συνείδηση και η περηφάνια δεν γίνεται να τροφοδοτούνται αποκλειστικά από το παρελθόν. Γιατί τότε η αντιμετώπισή τους είναι μουσειακή. Οι μαθητές του Λυκείου είπαν στον καθηγητή τους πόσο πολύ θα ήθελαν φανέλες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Λίγος ο κόσμος στο Βουργαρέλι κι όπως ήταν φυσικό το κύπελλο του Euro και τα προς πώλησιν σουβενίρ που το συνοδεύουν δεν έφτασαν ως εκεί.

Αλλωστε θα ήταν δύσκολο οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί των γονιών να επέτρεπαν στους μαθητές τη σχετική δαπάνη. Αν ακούει (διαβάζει) κανείς, ας επικοινωνήσει. Εχουμε τρόπο να τον οδηγήσουμε μέχρι το μακρινό Βουργαρέλι. Να εγγυηθούμε ότι οι τηλεοπτικές κάμερες θα είναι εκεί δεν το μπορούμε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x