Γιώργος Χελάκης

Σύγκρουση δύο κόσμων

SportDay

Ο πρώτος της... ψυχολογίας αντιμετωπίζει τον πρώτο της βαθμολογίας. Πάει καιρός από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, τότε που ένας καχεκτικός και ασύνδετος Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στην έδρα του τον Ολυμπιακό χωρίς να φοβίζει.
Ο σημερινός Παναθηναϊκός έχει να λέει για την αμυντική λειτουργία και την αποτελεσματικότητά του. Ο Πεσέιρο έχει πείσει τους παίκτες ότι όλοι είναι –ή μπορούν να είναι– χρήσιμοι και βασικοί. Ετσι που σήμερα όποιον και να επιλέξει τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη. Ούτε ο Ρεχάγκελ δεν είναι τόσο απρόβλεπτος. Είτε οφείλεται στην τακτική του Πορτογάλου είτε στη μικρή διαφορά ποιότητας που έχουν μεταξύ τους οι «πράσινοι», στην Παιανία όλοι πλέον αισθάνονται χρήσιμοι και είναι ετοιμοπόλεμοι. Τόσο πολύ, που ενώ ο Φερέρ θεωρείται ο πρωτοπόρος του ροτέισον, ο Πεσέιρο είναι αυτός που του δίνει και καταλαβαίνει. Λίγα πράγματα μπορούν να εκληφθούν ως δεδομένα στις επιλογές του τεχνικού των «πρασίνων». Η επάνοδος του Μόρις στο κέντρο της άμυνας και η παρουσία του Μάτος στη μεσαία γραμμή. Ολα τα άλλα λίγο έως πολύ τα έχει ο ίδιος αμφισβητήσει με τις επιλογές του. Ολα, εκτός από ένα: τη διάθεση για νίκη και καλό θέαμα. Ο Πορτογάλος μάλλον αγνοεί τις περίπλοκες σχέσεις μερίδας οπαδών με την ΠΑΕ. Ξέρει ότι οι κερκίδες γεμίζουν όταν ο κόσμος βλέπει μπάλα, γκολ και η ομάδα νικάει. Μια ισοπαλία σήμερα απέναντι στην πρωτοπόρο ΑΕΚ δεν θα φέρει την καταστροφή. Θα κόψει, όμως, τη φόρα με την οποία έρχεται το «τριφύλλι» και θα δημιουργήσει –πάλι– σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα από τους άλλους δύο διεκδικητές του.

Ο Λορένσο Σέρα Φερέρ είναι διατεθειμένος για το... χατίρι του Παναθηναϊκού να αναπροσαρμόσει την τακτική του. Μετά το πατατράκ των «ερυθρολεύκων» στην Τρίπολη η ισοπαλία έρχεται κουτί στην ΑΕΚ. Μέσα στην εβδομάδα ο... γαλαζοαίματος Ισπανός κόουτς ετοίμασε την ομάδα του να ανταποκριθεί σε ένα νέο σύστημα. Τρεις σέντερ μπακ, πέντε στο κέντρο και δύο στην επίθεση. Ο Δέλλας στη μέση, πλαισιωμένος από τον Παπασταθόπουλο δεξιά και τον Ζεράλντο αριστερά. Ο κόουτς υπολογίζει πως η δύναμη του Παναθηναϊκού βρίσκεται κυρίως στον άξονα. Εκεί που κινούνται οι δύο επιθετικοί, εκεί που καταλήγει συνήθως ο Καραγκούνης. Εκτιμά ότι εφόσον κόψει τη φούρια του «τριφυλλιού», θα βρει τρόπους με τον Ριβάλντο να του κάνει τη ζημιά και να αποκτήσει εκ νέου σπουδαίο βαθμολογικό και ψυχολογικό προβάδισμα. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί του «Δον Λορένσο» δεν περιορίζονται σε όσα διαβάσατε παραπάνω.Το 4-5-1 είναι επιλογή που απασχολεί σοβαρά τον κόουτς. Σε μια τέτοια περίπτωση το πιο πιθανό είναι να μείνει στον πάγκο ο Μπλάνκο και τη μοναξιά στην κορυφή της επίθεσης να... νιώσει ο Λυμπερόπουλος, τον οποίο θα συνεπικουρεί επιθετικά σε ρόλο ελεύθερο ο Ριβάλντο.
Η ετοιμότητα του Μαντούκα αφήνει λυμένα τα χέρια του προπονητή για κάθε επιλογή. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το είπε στους παίκτες και το δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ΑΕΚ πάει στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για να νικήσει. Εχει τη δυνατότητα ως ομάδα, έχει την ποιότητα των παικτών για να το πετύχει, θα αποδειχτεί στο πρώτο κρίσιμο τεστ που βρίσκει στον δρόμο της αν έχει φέτος φτιαχτεί από μέταλλο που της επιτρέπει να ξεπερνάει τα υψηλά εμπόδια.
Η προϊστορία –γενικά– είναι για να εξασφαλίζουν μεροκάματα στα media οι στατιστικολόγοι. Δεν παίζει μπάλα και ενδιαφέρει από ελάχιστα έως καθόλου τους πάμπολλους «λεγεωνάριους» των δύο ομάδων. Κατά συνέπεια, το σαφές προβάδισμα σε νίκες που έχουν οι «πράσινοι» (22-10) στην έδρα τους δεν έχει σημασία. Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, οι προπορευόμενοι του πρωταθλήματος έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τιμήσουν το άθλημα παίζοντας καλή μπάλα.
Μέχρι χθες το βράδυ μόλις διακόσια πενήντα εισιτήρια στη θύρα 13 παρέμεναν αδιάθετα. Μια γεμάτη Λεωφόρος είναι καλή, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για το κύρος της διοργάνωσης.
Τα υπόλοιπα στις 7 το απόγευμα υπό τη... διεύθυνση του Καλόπουλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x