Γιώργος Χελάκης

Οταν οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι!

SportDay

Τον καιρό του Μεσαίωνα οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι και την έβγαζαν καθαρή κατά την περίοδο της νηστείας.

Η τακτική τους μοιάζει λίγο-πολύ με αυτή που ακολούθησε ο Ολυμπιακός την περίοδο των μεταγραφών, το καλοκαίρι. Το κείμενο γράφεται με αφορμή τη μεταγραφή του Σωκράτη Φυτανίδη στον Αστέρα Τρίπολης. Από τον αναγνώστη της «SportDay» δεν ζητώ να συμμεριστεί την άποψή μου, ότι ο Φυτανίδης είναι από τους πλέον εξελίξιμους σέντερ μπακ στη χώρα. Διεθνής με την Ελπίδων, χρόνια βασικός στην Καλαμαριά, με διαπιστωμένη δυνατότητα να παίζει με βάθος στην άμυνα και σχετική άνεση να «ανοίγει» το παιχνίδι από τα μετόπισθεν.

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει με επιχειρήματα γιατί αυτός ο παίκτης -του ελάχιστου δυνατού κόστους- δεν έκανε ως εναλλακτική λύση στην «ερυθρόλευκη» άμυνα; Απάντηση που να έρχεται αμέσως ως εύλογη στο μυαλό δεν υπάρχει. Προτιμήθηκε η λύση να παίζουν σέντερ μπακ παίκτες που κάνουν άλλες δουλειές καλύτερα (Ραούλ Μπράβο, Ζεβλάκοφ, Τοροσίδης). Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με τον δεξιό χαφ εξτρέμ. Στα πρώτα φιλικά παρίστανε τον ρόλο ο Πατσατζόγλου. Περιστασιακά και ο Μενδρινός. Για τη θέση του αριστερού χαφ εξτρέμ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ως αντικαταστάτης του Τζόρτζεβιτς ήρθε ο Αρτσούμπι, άσχετα αν μέχρι τώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί αγωνιστικά στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού.

Οι απανωτές αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού ήταν γνωστές από την αρχή. Αρα ο προγραμματισμός έπασχε. Οι συγκρίσεις οδηγούν σε συμπεράσματα. Ο Παναθηναϊκός παίζει εκτός έδρας με την Κοπεγχάγη και κερδίζει το παιχνίδι. Ο Πεσέιρο αλλάζει επτά στους έντεκα παίκτες και ο Παναθηναϊκός παίρνει τη νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός αναγκάζεται να κάνει λιγότερες αλλαγές, πάει στην Τρίπολη, χάνει και φτιάχνει όλες κι όλες δύο ευκαιρίες. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα. Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερο εξοπλισμό. Εάν επρόκειτο για αγώνα ταχύτητας, το πλεονέκτημα θα είχε χρώμα κόκκινο. Πρόκειται όμως για μαραθώνιο και το πλεονέκτημα έχει πράσινο χρώμα. Πέραν του ότι ο Πεσέιρο διαχειρίζεται την όλη κατάσταση πολύ θαρραλέα. Ο Δημούτσος πέρυσι έπαιζε αλλαγή στον Φωστήρα της Δ' Εθνικής. Τώρα στριμώχνει τον Αρουαμπαρένα στη γωνία του γηπέδου και τον χορταίνει προσποιήσεις και ντρίμπλες.

Εκτός από τον Μάτος, τον Τζιόλη και τον Καραγκούνη, όλοι οι άλλοι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν σχεδόν ίσες ευκαιρίες και συμμετοχές. Στον Ολυμπιακό δεν γίνεται να αντικατασταθεί ο Τζόρτζεβιτς από τον Αρτσούμπι και ο Λούα Λούα από τον Νούνιες. Υπάρχει διαφορά κλάσης και φαίνεται. Ο Βέλιτς με τον Πεσέιρο σχεδίασαν καλύτερα. Περιμένουν επίσης τον Νίνη και τον Γκονζάλες. Ο Ιβιτς και ο Λεμονής (στον βαθμό που είχαν συγκλίνουσες απόψεις) σχεδίασαν μια χαρά για τους πρώτους έντεκα. Την «πάτησαν», όπως φαίνεται, στους παρακάτω. Ετσι το κρέας βαφτίστηκε ψάρι.

Η διακωμώδηση του πρωταθλήματος

Τις μέρες της ειδησεογραφικής άπνοιας, ο αθλητικός Τύπος είναι περίπου αναγκασμένος να ζει με τα απόνερα του ντέρμπι της Κυριακής. Δυστυχώς, αντί να μιλάμε για τη δυναμικότητα των ομάδων, τα συστήματα και τις τακτικές, χάσαμε την μπάλα.

Πρώτο θέμα της συζήτησης γίνεται το τι έκαναν μεταξύ τους ο Ν'Ντόι με τον Δέλλα, τι είδε και τι δεν είδε ο διαιτητής Καλόπουλος, τι ακριβώς και από ποιους έγινε στη φυσούνα. Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Το όλο θέμα ήδη ξέφυγε από την αρμοδιότητα του αθλητικού δικαστή και πηγαίνει ολοταχώς στους δικαστές της οδού Ευελπίδων. Ενας εισαγγελέας, γεμάτος περιέργεια, διάβασε τα δημοσιεύματα για τα όσα διαδραματίστηκαν στη φυσούνα και κάλεσε τους φερόμενους ως δράστες να δώσουν εξηγήσεις. Ετσι μπορεί να έχουμε ταυτόχρονα διακωμώδηση του αθλήματος και του πρωταθλήματος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όσο κι αν προσπαθήσει η μια πλευρά να τα φορτώσει όλα στην άλλη, αποδεικνύεται μάταιος κόπος. Αν όλοι έδειχναν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε μέχρι εδώ. Δηλαδή: ο Φερέρ μπορούσε να μην απευθύνεται στον Καραγκούνη και ο «τυπάρας» με τη σειρά του να μη «γυρίσει» κουβέντες στον προπονητή. Ο Ν'Ντόι να μη σφαδάζει σαν... σφαγμένος στο χορτάρι και ο Δέλλας νωρίτερα να μην κινηθεί προς το μέρος του. Για το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων στη φυσούνα, ας αφήσουμε να βγάλει άκρη -αν μπορεί- ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Σιμιτζόγλου. Οσο για την ηλεκτρονική κάμερα που «συνέλαβε» οπαδό να κρατάει στα χέρια του καπνογόνα, αποδείχτηκε ήδη πολύ ανεπαρκής. Ας την έβαζαν στη φυσούνα, να «θαύμαζε» τη συμπεριφορά παικτών, προπονητών και παραγόντων. Ας την έβαζαν προς τον αγωνιστικό χώρο, να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς έγινε ανάμεσα στον Δέλλα και τον Ν'Ντόι.

Α!, και κάτι για τις καταγγελίες της ΑΕΚ περί παρέμβασης του Παναθηναϊκού στη ΝΕΤ. Από τον Παναθηναϊκό δεν έχουμε απαίτηση για απάντηση. Από τη δημόσια τηλεόραση έχουμε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x