Γιώργος Χελάκης

Ανανεώθηκε και βελτιώθηκε

SportDay

Η κλασική κουβέντα είναι: μια ομάδα κρίνεται από τη διάρκειά της. Οταν κάτι φτάνει να γίνεται τόσο τυποποιημένο, χάνει σιγά σιγά την ουσία του. Μια ομάδα κρίνεται από τη διάρκειά της, αλλά η χαρά που δίνει μια νίκη, μια πρόκριση, η κατάκτηση ενός τίτλου είναι μοναδική. Πρόκειται για έκρηξη συναισθημάτων εκείνης της στιγμής. Τα περί διάρκειας κ.λπ. ας τα αφήσουμε για τους ιστορικούς του ποδοσφαίρου και τους στατιστικολόγους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Η Εθνική ομάδα του παρόντος ενδιαφέρει. Η δυνατότητά της να παίρνει αποτελέσματα μας απασχολεί. Λίγες μέρες πριν από την κλήρωση διαπιστώνουμε ότι όλο και πιο πολλοί τη θεωρούν σκληρό καρύδι, υπολογίσιμο αντίπαλο. Η διαπίστωσή τους δεν στηρίζεται σε όσα έγιναν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Αφορά τη δυναμικότητα της Εθνικής του σήμερα. Της Εθνικής που έχει μία μόλις ήττα, που σκοράρει σε κάθε αγώνα της, που εξασφάλισε πρώτη απ' όλες τις ομάδες την πρόκρισή της. Ολα αυτά μαζί και ύστερα ότι πρόκειται για την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στο ρεζερβουάρ υπάρχει καινούργιο καύσιμο. Στον παλιό εξοπλισμό προστέθηκε νέος και αξιόλογος. Οι επιλογές του Ρεχάγκελ αυξήθηκαν αριθμητικά και βελτιώθηκαν ποιοτικά. Το μαρτυρούν τα αποτελέσματα, αλλά και η ποιότητα της μπάλας που κατά διαστήματα αποδίδει η ομάδα. Ανεξάρτητα από τους υπερβολικούς τόνους που κάποιες στιγμές πήρε η κριτική στον Ρεχάγκελ, πρέπει να σημειωθεί ότι η ήττα εντός έδρας από την Τουρκία ήταν το κομβικό σημείο. Από την ήττα και μετά ο ομοσπονδιακός τεχνικός ταρακουνάει το οικοδόμημά του, προφανώς ταρακουνημένος ο ίδιος.

Δεν είναι τόσο οι αλλαγές σε πρόσωπα όσο η εμπεδωμένη πια αίσθηση ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα. Ωστόσο, και η φιλολογία περί μη ανανέωσης πήρε οριστικά τέλος. Από τους είκοσι τρεις που ταξίδεψαν στα γήπεδα της Πορτογαλίας, τρεις σταμάτησαν το ποδόσφαιρο κι άλλοι οκτώ συνεχίζουν μεν, αλλά δεν καλούνται. Από τους πίνακες που συνοδεύουν το κείμενο αυτό ο παρατηρητικός αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ότι εξαιρουμένων των περιπτώσεων του αρχηγού Ζαγοράκη και του κλασικού «δεκαριού» Τσιάρτα, όλες οι άλλες έχουν αναπληρωθεί με παίκτες υψηλής ποιότητας. Ακόμα και στην περίπτωση του Ζαγοράκη αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναβαθμισμένος αγωνιστικά και ψυχολογικά Μπασινάς καλύπτει την απώλεια.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα στην κατά τεκμήριο βασική ενδεκάδα της Εθνικής βρίσκονται σε σύγκριση με τότε ο Τοροσίδης, ο Κυργιάκος, ο Γκέκας και ο Αμανατίδης. Πολύ «κοντά» στην ενδεκάδα βρίσκονται επίσης ο Πατσατζόγλου, ο Αντζας, ο Σαμαράς και ο Λυμπερόπουλος.

Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Οτο Ρεχάγκελ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Η αποστολή (είκοσι τρεις παίκτες) που θα πάει στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας θα «βγει» απ' όσους καλούνται τον τελευταίο καιρό.

Εκτός αν, όπως τονίστηκε, υπάρξει κάποιος που εντυπωσιάσει στον περίπου μισό χρόνο που απομένει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x