Γιώργος Χελάκης

Ο νεαρός από τη Μοζαμβίκη

SportDay

Mεσολαβεί το παιχνίδι με τη Βέρντερ. Διαφορετικά κάθε πένα που κάνει σχόλιο και... σέβεται τον εαυτό της θα άρχιζε από Κυριακή βράδυ να ασχολείται με το ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής. Λίγα είναι τα πράγματα με τα οποία έχει ιδιαίτερο νόημα να ασχοληθείς από την παρουσία των τριών «μεγάλων» αυτή την Κυριακή.

Περισσότερο κι από τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Καυταντζόγλειο άξια λόγου είναι η εμφάνιση του νεαρού Σιμάο. Μια χαρά παίκτης. Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, δεν διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες, «βγαίνει» σβέλτα πάνω στην μπάλα. Του πιστώνεται σημαντικό μερίδιο της «πράσινης» νίκης. Μην ξεχνάμε ότι έπαιξε στη θέση του πολυτιμότερου μέχρι τώρα παίκτη της ομάδας, Μαρσέλο Μάτος. Κάποιος, που δεν ήξερε δύσκολα θα διαπίστωνε διαφορά ανάμεσα στον αναντικατάστατο παρτενέρ τού Τζιόλη και τον νεαρό από τη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, τα καλά λόγια για τον Σιμάο οφείλεται να τοποθετηθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αυτό που ορίζουν η τακτική του Πεσέιρο και πιθανότατα οι αρχικές επιλογές του Γιάσμινκο Βέλιτς. Θυμίζω: ο Ελίνι Δημούτσος προτίμησε τον Παναθηναϊκό από την ΑΕΚ επειδή οι «πράσινοι» του υποσχέθηκαν ότι θα βρίσκει θέση στην ενδεκάδα. Βαριές κουβέντες να τις πεις για ένα παιδί που μπαινοβγαίνει στην ενδεκάδα του Φωστήρα της Δ' Εθνικής! Στον Παναθηναϊκό τις είπαν κι έτσι αύριο-μεθαύριο θα έχουν στη μεσαία γραμμή βασικούς τους Σιμάο, Δημούτσο, Νίνη. Καμιά ομάδα που διεκδικεί τίτλο, ακόμα και να θέλει να το κάνει, δεν μπορεί. Ολα τούτα δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι για το «εδώ και τώρα» της υπόθεσης τίτλος. Ο Παναθηναϊκός ήταν ελαφρώς καλύτερος του... ανανεωμένου «Γηραιού» και νίκησε δίκαια. Ούτε ενθουσίασε ούτε έπεισε ιδιαίτερα για το μέλλον. Νίκησε όμως και έμεινε στο παιχνίδι, ξεπερνώντας ένα εμπόδιο που οι υπόλοιποι διεκδικητές θα το βρουν μπροστά τους. Ο Παναθηναϊκός των δύο περίπου ισάξιων ενδεκάδων ευνοείται από τους μαραθώνιους και μειονεκτεί στους αγώνες ταχύτητας. Εφόσον το πράγμα «τραβήξει», ενισχύονται οι πιθανότητες να φτάσει πρώτος στο νήμα.

Η επίδειξη δύναμης που έκανε η ΑΕΚ κόντρα στην Καλαμαριά είχε το νόημά της. Τόνωσε την ψυχολογία της ομάδας και της εξέδρας. Επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή, με δεδομένο το βατό πρόγραμμα του β' γύρου (έξι παιχνίδια «έξω», εννέα «μέσα»), διατηρεί προβάδισμα. Γι' αυτό στο ντέρμπι της Κυριακής –ανεξάρτητα από το τι θα επιδιώξει– της αρκεί η ισοπαλία. Η ποικιλία των επιλογών που διαθέτει στη μεσαία γραμμή τής επιτρέπει να επιχειρεί αιφνιδιασμούς. Αρκεί ο Φερέρ να μην ανακατεύει τόσο πολύ την τράπουλα ώστε να τη «φέρνει» και σε εαυτούς μαζί με τους αλλήλους...

Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα.

• Το πρώτο αφορά την υποκρισία της Σούπερ Λίγκας και των επικεφαλής της. Τα «καλά και συμφέροντα» επικρατούν απόλυτα στη λογική της. Γι' αυτό κλείνει τα αυτιά της στο δίκαιο αίτημα των ομάδων της Β' και Γ' Εθνικής. Τα περί αναβάθμισης του ποδοσφαίρου και τις λοιπές πομφόλυγες καλά θα κάνουν να τις αφήσουν κατά μέρος. Οταν πρόκειται για λεφτά, η υπόθεση πηγαίνει στο «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Είναι χαρακτηριστική η αναισθησία τους. Ακούω βερεσέ τις κατά καιρούς δηλώσεις τους για κάθαρση, αναβάθμιση, εξυγίανση. Λυπάμαι για την αδυναμία του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ολοι ξέρουμε ότι στερείται αρμοδιοτήτων. Ολοι ξέρουμε ότι δεν στερείται φιλότιμου και προσωπικού εγωισμού. Ας κάνει χρήση τους για να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπειά του.

• «Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα» που ξυλοφόρτωσαν οργανωμένο οπαδό του Ολυμπιακού σχετίζονται απευθείας με τα γνωστά γεγονότα της Λαυρίου. Αφορμή για την –αδικαιολόγητη– συμπεριφορά τους είναι η διαφαινόμενη ατιμωρησία των υπευθύνων για τη δολοφονία στη Λαυρίου. Τα λάθη –λέει– που έγιναν κατά την προανακριτική διαδικασία από την Αστυνομία δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι. Πώς διάολο γίνεται να την «πατάει» έτσι η Αστυνομία; Αν επρόκειτο για διαδηλωτές, θα είχαν ήδη καθίσει στο σκαμνί...

Η «λέρα» των γηπέδων παραμένει ενεργή. Ο Ντέμης Νικολαΐδης ζήτησε συγγνώμη για όσα έγιναν στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο για τα καμώματα ορισμένων στην Τρίπολη. Βλέπετε, αυτοί οι «ορισμένοι» διεκδικούν «συνδιοίκηση» στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x