Γιώργος Χελάκης

Το εγχειρίδιο του καλού μάνατζερ

SportDay

Φουντώνει η διάθεση για απολογισμούς όταν μια χρονιά ολοκληρώνεται. Το σημείωμα αυτό καταβάλλει προσπάθεια να ξεφύγει από την πεπατημένη και, αντί για απολογισμούς, επιχειρεί να διαπιστώσει τα κενά και τις αδυναμίες που παρουσιάζουν οι τρεις διφορούμενοι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η καταγραφή έχει σχέση με τη μεταγραφική περίοδο που αρχίζει επίσημα σε λίγες μέρες.

Επειτα από 13 αγωνιστικές τρεις ομάδες... συνωστίζονται σε απόσταση τριών βαθμών μεταξύ τους. Θεωρητικά οι πιθανότητες για να κατακτήσουν τον τίτλο είναι μοιρασμένες. Πρακτικά πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα κάνουν, η καθεμία ξεχωριστά αλλά και οι αντίπαλοί της. Λίγες μέρες πριν από το σφύριγμα της επίσημης έναρξης ο Ολυμπιακός δεν κρατιέται! Με τον Μίρνες Σίσιτς αποκτά μια συμπαθητική εναλλακτική λύση για την περιφέρεια της επίθεσής του. Ο Σίσιτς μπορεί να παίξει στα άκρα, δεύτερος επιθετικός, ακόμα και πίσω από τους επιθετικούς. Ακόμα και ο ίδιος ο προπονητής του παραδέχεται τις ιδιομορφίες του νέου μεταγραφικού αποκτήματος και γνωρίζει πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει ο παίκτης ότι ήρθε στον Ολυμπιακό ως ρεζέρβα. Ο Μπελούτσι ήρθε για να γίνει σταρ στο πλευρό του Γκαλέτι. Αν το υπολογίσουμε με λεφτά, ίσως και κάτι παραπάνω. Ο πρωταθλητής βρίσκει χαφ που πηγαίνει την μπάλα μπροστά, ντριμπλάρει για να μπει μέσα στη μεγάλη περιοχή και απειλεί με σουτ από απόσταση. Θεωρητικά του λείπουν ένας ακόμα αξιόπιστος σέντερ μπακ και ένας αμυντικός χαφ. Ωστόσο, η τακτική του Λεμονή να παίρνει παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δύο και τρεις δουλειές τού αφήνει περιθώρια να καλύπτει τις τρύπες. Αρκεί αυτός ο καταιγισμός τραυματισμών να μειωθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η ΑΕΚ έχει γεμάτο ρόστερ. Για κάθε παίκτη στη βασική ενδεκάδα αντιστοιχεί και ένας αναπληρωματικός. Υπό την έννοια αυτή τυπικά κενά δεν υπάρχουν. Στην «Ενωση» χρειάζονται απλώς καλύτεροι παίκτες από αυτούς που έχει. Επομένως είναι θέμα οικονομικών δυνατοτήτων και ξεχειλώματος του προϋπολογισμού. Αν αυτό μπορεί να γίνει, χρειάζονται ένας ποιοτικός δεξιοπόδαρος χαφ, ένας επιπλέον επιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα και ένας σέντερ μπακ τώρα που τραυματίστηκε ο Παπασταθόπουλος. Κινήσεις δηλαδή που είναι άσχετες με την πίεση της εξέδρας, όχι απολύτως σχετικές με την ανάγκη να παίξει καλύτερη μπάλα η ομάδα, αλλά πολύ χρήσιμες για να ανέβουν η αυτοπεποίθησή της και η δυνατότητά της να καθαρίζει παιχνίδια-ντέρμπι, που μέχρι σήμερα είναι η αχίλλειος πτέρνα της. Ολα αυτά εξαρτώνται από την οικονομική δυνατότητα της ΠΑΕ ή από τη διάθεση των μεγαλομετόχων της να ξεχάσουν όσα μεταξύ τους έχουν συμφωνήσει και να ξαναχρηματοδοτήσουν την ΠΑΕ.

Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι περίπλοκα. Εύκολα στέκει ο ισχυρισμός ότι οι «πράσινοι» έχουν δύο περίπου ισάξιες ενδεκάδες. Εύκολα επίσης μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι ενδεκάδες αυτές ούτε αποτελεσματικές είναι ούτε ελκυστικές. Κι όμως, με δυο-τρεις ενισχύσεις ο Παναθηναϊκός μπορεί να αλλάξει εικόνα και να σταματήσει το βαρετό ποδόσφαιρο με τις παράλληλες πάσες και τις βαθιές μπαλιές. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ποιοτικό χαφ («δεκάρι») και ένα σέντερ φορ. Η γνώμη μου είναι πως με δύο επιθετικούς μπακ-χαφ και ένα δεξιό χαφ-εξτρέμ, στην περίπτωση που ο Νίνης αργήσει να επιστρέψει (για λόγους άγνωστους σε όλους εμάς παραμένει ανενεργός), θα αλλάξει η εικόνα του Παναθηναϊκού. Με κεντρικό χαφ τον Καραγκούνη ή και τον Νίνη -αύριο, μεθαύριο-, με σοβαρή την πιθανότητα να επιστρέψει -επιτέλους- υγιής ο Γκονζάλες, είναι περιττή πολυτέλεια και λάθος τοποθετημένα λεφτά η απόκτηση ενός ακόμα κεντρικού χαφ. Ενισχυμένος στα άκρα, ο Παναθηναϊκός αλλάζει εικόνα. Οταν όμως σου ζητούν τον Βύντρα με περίπου 2 εκατ. ευρώ και δεν τον δίνεις... δικαιολογημένα φαντασιώνεσαι ότι διαθέτεις ακραίο μπακ υψηλών προδιαγραφών. Ασφαλώς και δεν φταίει σε τίποτα ο Βύντρα. Οσοι όμως μέσα στον Παναθηναϊκό εξακολουθούν να νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι στα άκρα, ας ζητήσουν από τον Πεσέιρο να τους πει γιατί στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ άφησε εκτός αποστολής και τους τρεις αριστερούς μπακ που διαθέτει η ομάδα... Καλές γιορτές!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x