Γιώργος Χελάκης

Ο,τι γυαλίζει μπορεί να είναι... τενεκές

SportDay

Στη γιορτή του ΠΣΑΤ έλαμπαν όλοι μέσα στα καλοραμμένα κοστούμια τους. Στη γιορτή βραβείων του ΠΣΑΠ, επίσης. Γενικά στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο οι βραβεύσεις δίνουν και παίρνουν. Τώρα έχουμε βράβευση του καλύτερου γκολ της αγωνιστικής και την ανακήρυξη του πολυτιμότερου παίκτη σε κάθε ματς. Ψηφίζουν κατά βάση οι αθλητικοί συντάκτες, οι οποίοι βραβεύονται κάποια στιγμή και μεταξύ τους. Στις βραβεύσεις διάφοροι «λαμπεροί», από υφυπουργούς μέχρι τηλεοπτικές περσόνες, λένε διάφορες κουταμάρες την ώρα που δίνουν το βραβείο στον «μεγάλο νικητή». Ολα τούτα στην επίμονη προσπάθεια να αποκτήσει λίγη... γυαλάδα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βοηθούν (επιβάλλουν) και οι χορηγοί, διότι οι κάμερες δείχνουν στις πλάτες των βραβευμένων τα λογότυπά τους.

Ετσι, περνάει κι αυτή η χρονιά. Με απανωτές βραβεύσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις του στυλ «εύχομαι φέτος να μην έχουμε βία στα γήπεδα», «να πάρει πάλι το Euro η Εθνική μας», «να έχουν οι ομάδες μας καλή πορεία στην Ευρώπη».

Ασχετοι και σχετικοί λένε πάνω-κάτω τις ίδιες κουβέντες. Αντε να 'ναι κάποιος επηρεασμένος από τα... ραπίσματα του Παύλου Παπαδημητρίου στη διαιτησία και να πει το κάτι παραπάνω.

Εδώ και περίπου ένα μήνα έχει διακοπεί η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων στη Β' και Γ' Εθνική, που ως γνωστόν είναι επαγγελματικές κατηγορίες. Εδώ και ένα μήνα η ΕΠΑΕ όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να πάρει τα χρήματα που δικαιούται, αλλά δεν μπορεί να βρει καν ποιος της τα χρωστάει. Η Σούπερ Λίγκα ή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Οι δυο τους παίζουν τένις, ρίχνοντας το μπαλάκι η μία στην άλλη. Η ιστορία, λίγο-πολύ γνωστή.

Οι θιασώτες της εξυγίανσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με επικεφαλής τους παράγοντες των μεγάλων ομάδων, αφού τα βρήκαν μεταξύ τους για το πώς (νομίζουν ότι) θα βάλουν κάνα φράγκο παραπάνω στα ταμεία τους, τα βρήκαν και με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ορφανό, και έφτιαξαν τη Σούπερ Λίγκα. Για να μην γκρινιάζουν, τους έταξαν από κοινού (Λίγκα και ΓΓΑ) ότι θα υπάρξουν πολλά ψίχουλα που θα πέσουν απ' το τραπέζι. Μη έχοντας τι να κάνουν οι «από κάτω», τους πίστεψαν. Πέρυσι δεν περίσσεψαν ψίχουλα. Φέτος, το ίδιο. Η Σούπερ Λίγκα μιλά (δικαιολογημένα) για κενό νόμου από τον προηγούμενο υφυπουργό, που δεν ξεκαθαρίζει ποιος θα δώσει τα λεφτά κι από πού θα τα πάρει.

Η Γ.Γ. Αθλητισμού μιλά πολύ (ίδιον του νυν υφυπουργού), αλλά δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. Κινείται με τη λογική των ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ. Δηλαδή λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα. Στο τέλος οι της ΕΠΑΕ θα βγουν περίπου εκβιαστές. Χρόνια τώρα φαίνεται καθαρά πως δεν μπορεί να γίνεται σοβαρή κουβέντα για ΠΑΕ Β' και πολύ περισσότερο Γ' Εθνικής. «Η αγορά δεν τις σηκώνει», που θα έλεγαν και οι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, πριν φουντώσουν τα χρέη σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά γραφεία. Μέχρι να γίνει αυτό ζητούνται τόλμη και ευθιξία. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί τώρα. Διαφορετικά, η έναρξη των πρωταθλημάτων χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή του συνιστά αναδίπλωση χωρίς νόημα.

Οι πρόεδροι και οι παράγοντες της Β'-Γ' Εθνικής ήδη θα το κατάλαβαν. Οι διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ομάδες τους δεν... γυαλίζουν. Δεν απασχολούν ούτε την πολιτεία ούτε τον Τύπο.

Αν πρόκειται για τις μεγάλες ΠΑΕ, γίνονται αμέσως τα νομοθετήματα. Ρυθμίζονται οι οφειλές, εξαφανίζονται τα χρέη, χαρίζεται δημόσια περιουσία. Αν πρόκειται για τους «από κάτω», ξεχνιούνται ολόκληρες διατάξεις και ύστερα από ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει κανένας να αναλάβει την ευθύνη για την... αφηρημάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x