Γιώργος Χελάκης

Γι' αυτόν χορεύει η Σαλώμη!

SportDay

Αν και μόλις «αφήσαμε» τα Χριστούγεννα, επιχειρείται να διανυθεί γρήγορα η απόσταση μέχρι το... Πάσχα. Μέχρι τη Σταύρωση συγκεκριμένα. Υποψήφιος να ανέβει στον... σταυρό, ο προπονητής της ΑΕΚ. Διάφοροι ζηλωτές (οπαδοί και δημοσιογράφοι) προτείνουν την εδώ και τώρα αποπομπή του. Τους αγωνιστικούς λόγους για τους οποίους η σχετική απαίτηση φαίνεται υπερβολική τους αφήνουμε για τη συνέχεια του κειμένου. Επί του παρόντος, θα ασχοληθούμε με τις προσδοκίες που δημιούργησε ο κόουτς από τη Μαγιόρκα. Οταν ήρθε στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε ως ο καλύτερος προπονητής που μας έκανε την τιμή. Καταναλώθηκε πολύ χαρτί ώστε να πληροφορηθούμε τα έργα και τις ημέρες του στην Μπαρτσελόνα και πόσο τον λατρεύουν οι οπαδοί της Μπέτις. Ο ερχομός του ενθουσίασε τους οπαδούς γιατί η ΑΕΚ:

•Θα γινόταν θεαματική ομάδα, στο οποίο είχε –κατά τη γνώμη της διοίκησης– αποτύχει να κάνει ο Σάντος.
•Τα νέα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου που συγκέντρωνε ο Ντέμης, υπό τις οδηγίες του κόουτς σύντομα θα έστελναν την ΑΕΚ στην κορυφή.

Ενάμιση χρόνο μετά, τίποτε από τα δύο δεν ισχύει. Ούτε η παρατήρηση ότι για την πραγματικότητα αυτή φταίει ο Φερέρ έχει ισχύ. Γι' αυτό και αγγίζει κάπως τα όρια της υποκρισίας να λέγεται ότι για όλα τα στραβά φταίει η νύφη, ενώ για την πεθερά είναι κακό να γίνεται λόγος.

Υποθέτω ότι η απόφαση του καλοκαιριού να τα παίξει κορόνα-γράμματα η ΑΕΚ ώστε να πάρει επιτέλους τίτλο, δεν ήταν αποκλειστικά του Φερέρ. Η πίεση των οπαδών για «καλά και σώνει» πρωτάθλημα οδήγησε τη διοίκηση της ΠΑΕ να «βιάσει» τις εξελίξεις. Ετσι ήρθε στην ομάδα ο Ριβάλντο. Ετσι λιγόστεψαν οι πειραματισμοί και μπήκε μπροστά η ομάδα τού «τίτλος εδώ και τώρα». Η νέα ΑΕΚ είχε ως πρώτο στόχο το αποτέλεσμα. Ολα τα άλλα υποτάχθηκαν στον στόχο αυτόν. Το θέαμα και η ανάδειξη των νέων παικτών δηλαδή. Οσο η ΑΕΚ τα βόλευε αγωνιστικά και έπαιρνε τα αποτελέσματα μένοντας στην κορυφή της βαθμολογίας, όλα έμοιαζαν μαγικά κι ονειρεμένα. Μόλις η βάρκα έγειρε λίγο όλα βγήκαν στην επιφάνεια. Η ΑΕΚ, που έχει να πάρει πρωτάθλημα δεκατρία χρόνια, βρίσκεται με προπονητή υπό αμφισβήτηση στον πάγκο της επειδή τερμάτισε δεύτερη στον πρώτο γύρο, ένα βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό. Ποια η καταστροφή, όταν έχει καταφανώς το καλύτερο πρόγραμμα στον δεύτερο γύρο και τους δύο συνδιεκδικητές του τίτλου στο γήπεδό της. Η φασαρία έχει βάση σε ό,τι αφορά την ήττα-αποκλεισμό από την Ξάνθη στο Κύπελλο. Η ήττα από τον Αστέρα κόστισε την πτώση από την κορυφή αλλά η ομάδα της Τρίπολης με τη συμπεριφορά που επιφύλαξε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είχε καταστήσει εντός προγράμματος την ήττα αυτή.

Η ΑΕΚ παραμένει μέσα στον στόχο της, που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι προϋποθέσεις για να το επιτύχει υπάρχουν. Οι φίλοι της ομάδας ας αναρωτηθούν αν εκείνο που προέχει είναι η μεταγραφική ενίσχυση ή η καλύτερη διαχείριση του «υλικού» από τον Φερέρ. Αν είναι το πρώτο, τότε γιατί ζητείται η κεφαλή του κόουτς επί πίνακι; Πέρα όλων των άλλων, αυτά τα πράγματα έχουν τεράστιο κόστος. Ο Φερέρ έχει πενταετές κλειστό συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Φαντάζομαι ότι ο επαγγελματικός –και κάθε άλλος– εγωισμός του δεν του επιτρέπει να φύγει χωρίς να αποζημιωθεί. Στην παρούσα φάση το πρόβλημα δεν είναι ο Φερέρ, παρά τα λάθη που έκανε και συνεχίζει να κάνει. Η ΑΕΚ που φτιάχτηκε το καλοκαίρι προσέλαβε τα χαρακτηριστικά ομάδας μιας χρήσης. Ο βασικός της κορμός αποτελείται από υπερήλικες. Τα ρίσκα του Φερέρ περιορίστηκαν. Τα ταλέντα του καλοκαιριού «διατηρούνται» στο ψυγείο. Η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος είναι ασύμβατες πραγματικότητες. Γι' αυτές μέχρι τώρα δεν έχει βγει να πει κουβέντα ο Φερέρ.

Οι πρώτες τρανταχτές αποτυχίες καλύφθηκαν με «χεσμένους» και «καλικάντζαρους». Μέχρις εδώ κάπως πήγαινε και ερχόταν το πράγμα. Από δω και πέρα φαίνεται να παίρνει σειρά ο «Δον Λορένσο». Παρά τις αφορμές που δίνει, μάλλον βαρύ είναι να του φορτωθούν όλες οι αμαρτίες. Το καλοκαίρι η διοίκηση της ΑΕΚ πήρε την απόφαση να τα παίξει όλα κορόνα-γράμματα. Οι ανταγωνιστές στη μάχη του τίτλου κινούνται και πετυχαίνουν –έστω θεωρητικά– να ενισχυθούν. Εφόσον η ΑΕΚ εξακολουθεί να έχει καλά χαρτιά στα χέρια της και να διεκδικεί την... παρτίδα, τώρα πρέπει να σπρώξει στο τραπέζι τα όποια ρέστα της. Αν δεν υπάρχουν ρέστα, δεν ωφελεί σε τίποτα να παρουσιαστεί ο Φερέρ ως... λιμό χαρτί. Αποδοτικότερο είναι να αρχίσει πάλι η κουβέντα για την ομάδα του μέλλοντος που θα χτίσει η ΑΕΚ. Προτείνεται τα σχετικά κείμενα να πλαισιώνονται από μακέτες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ή έστω φωτογραφίες από τη συνάντηση του Νικολαΐδη με τον Σουφλιά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x