Γιώργος Χελάκης

Χρειάζεται γενική επισκευή

SportDay

Τόσο καιρό το επιχείρημα ήταν ότι λείπουν παίκτες του βασικού κορμού. Τώρα πάει κι αυτό το επιχείρημα. Να δούμε τώρα αν ο Λεμονής είναι ερασιτέχνης και ανακαλύψει άλλη δικαιολογία. Το καλύτερο είναι να κατσαδιάσει όσους έπαιξαν και να ζητήσει συγγνώμη από όσους αψήφησαν κρύο και χιόνι πηγαίνοντας στο Καραϊσκάκη. Για να νικήσεις τον Εργοτέλη στο «Γ. Καραϊσκάκης», χρειάζονται διάθεση και φυσικές δυνάμεις. Τα συστήματα περισσεύουν. Χθες από φυσικές δυνάμεις φάνηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι στο ιατρικό τιμ των «ερυθρολεύκων» υπάρχουν αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων. Οτι γίνονται αιματολογικές εξετάσεις. Εκεί καταγράφονται οι δυνάμεις του οργανισμού κάθε αθλητή. Κανένας δεν ζητεί από τον κόουτς να διαβάσει στη συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ο ίδιος, όμως, έχει την υποχρέωση να εξηγήσει γιατί οι παίκτες του είναι τόσο κουρασμένοι. Τόσο... ξεθυμασμένοι που ο Εργοτέλης τους έκανε «τρεις παράδες». Ελάχιστες ήταν οι προσωπικές μονομαχίες που κέρδισαν οι «ερυθρόλευκοι». Κάτι σοβαρό συμβαίνει που ξεπερνά κατά πολύ τις προπονητικές ικανότητες του Λεμονή. Αφορά το σύνολο του επιτελείου, τους επιστημονικούς συνεργάτες (αν έχει), τους γυμναστές. Εντάξει, να παραδεχτούμε ότι ο Ογκουνσότο είναι καλύτερος παίκτης από τον Νούνιες, ο... Γιαλούσης επιθετικότερος μπακ από τον Πατσατζόγλου, ο Κοιλιάρας πιο παραγωγικός χαφ από τον... Μπελούτσι. Ακόμα κι αν ισχύουν όλα αυτά, το να χάνονται τόσο... άνετα οι προσωπικές μονομαχίες σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Δηλαδή σοβαρό πρόβλημα με την προπόνηση... Οσοι πίστεψαν ότι η «τεσσάρα» επί του Πανιωνίου σήμαινε την αγωνιστική ανάκαμψη του πρωταθλητή πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Η στήλη σημείωνε την Κυριακή ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού σταματούσαν τους λιγότερους αντιπάλους τους μόνο με φάουλ. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στα ίσα στις προσωπικές μονομαχίες. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε χθες. Το φαινόμενο είναι άσχετο με το 4-3-3 ή το 4-4-2 που δοκίμασε ο Λεμονής. Δεν φταίνε τα συστήματα, αλλά οι λιγοστές φυσικές δυνάμεις. Χρειάζονται εξηγήσεις πέρα από τα τετριμμένα του στυλ «οι παίκτες μου είχαν το μυαλό τους στην Τσέλσι». Εύκολες κουβέντες, πρόχειρες δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός ασθενεί. Οι παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μεθαύριο το βράδυ τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Πολλές φορές τέτοια συμπεράσματα γίνονται σκόνη μέσα σε 48 ώρες. Μακάρι να συμβεί. Να υποστεί ο Ολυμπιακός ολική μεταμόρφωση. Ετσι όπως είναι τώρα ποντάρει στη διάθεση του Κοβάσεβιτς και τη μεγάλη φόρμα του Νικοπολίδη. Ισως και στο φορμάρισμα του Γκαλέτι, όπως διαπιστώσαμε χθες. Ολα τα άλλα αναζητούνται. Ο Εργοτέλης πήγε να πνίξει τον Ολυμπιακό. Αντί να πιεστεί, πίεσε και παραλίγο να πάρει βαθμό, ακόμα και βαθμούς. Εχασε με πέναλτι το οποίο ο αμυντικός του μπορούσε να το αποφύγει και ο διαιτητής να μην το καταλογίσει.
Ετσι όπως παίζει ο Ολυμπιακός διατηρείται με τεχνητές αναπνοές στη διεκδίκηση του τίτλου. Οι προσδοκίες του Λεμονή από τον Μπελούτσι παραμένουν αδικαίωτες. Χθες έπαιξε χειρότερα απ' ό,τι πριν από μια βδομάδα κόντρα στον Πανιώνιο. Πέρασε μόλις μια καλή πάσα, καθυστέρησε την ανάπτυξη του παιχνιδιού κι έκανε αχρείαστα φάουλ. Με τέτοια εμφάνιση μέχρι που μένει εκτός ενδεκάδας την Τρίτη. Ο Λεονάρντο όσο είχε δυνάμεις άφησε καλές εντυπώσεις κι έδειξε ότι μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα στα αμυντικά και επιθετικά καθήκοντα. Μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα χρειάζεται γενική επισκευή. Αγνωστο τι θα προλάβει να επισκευάσει ο Λεμονής μέχρι την Τρίτη το βράδυ.

Την καταδικάζουν οι... «οπαδοί» της

Μια μερίδα του αθλητικού Τύπου και... παραδοσιακών αναλυτών έσπευσαν να... αποκλείσουν την ΑΕΚ από τη διεκδίκηση του τίτλου. Σε ένα βαθμό η ευθύνη για την εκτίμηση βαραίνει την ίδια την ΑΕΚ και τη διοίκησή της. Από κανένα δεν ακούστηκε θαρραλέα ότι η ομάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια για να πάρει το πρωτάθλημα.

Η εκτίμηση θα είχε βάση αν οι «αιώνιοι» θάμπωναν με την απόδοσή τους, πείθοντας ότι είναι ακατάβλητοι.
Η «Ενωση» είναι τέσσερις βαθμούς πίσω και τους περιμένει στο γήπεδό της. Πριν από ελάχιστες εβδομάδες οι ανταγωνιστές της τη θεωρούσαν ως επικρατέστερη. Ακόμα και τότε -παρά το γεγονός ότι προπορευόταν- εχθροί και φίλοι (κυρίως) τα έβαζαν με τον Φερέρ, φορτώνοντάς του τα όποια στραβοπατήματα. Τώρα που ο Φερέρ... άδειασε τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, λογικά η σύνθεση της ΑΕΚ θα πάρει μια... κανονική μορφή. Επομένως, θα περιοριστούν οι ανορθογραφίες.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, όπως παίζουν, αδυνατούν να πείσουν ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο στο ΟΑΚΑ. Οτι στο εξής θα αποφύγουν βαθμολογικές απώλειες.

Ολα αυτά τα αγνοούν πιθανότατα ορισμένοι από τους οπαδούς της, που από το πρώτο δεκάλεπτο του ματς με τη Χετάφε τα έβαλαν με τους παίκτες για να επεκταθούν στη συνέχεια στον Νικολαΐδη. Ανάλογη συμπεριφορά τους σήμερα θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα κόντρα στην Ξάνθη.

Οι οπαδοί αυτοί είχαν ανάλογη συμπεριφορά και παλιότερα. Οταν... σκυλόβριζαν τον Μπάγεβιτς για να τον αναγκάσουν να φύγει από τον πάγκο της «Ενωσης». Ηταν πάνω-κάτω οι ίδιοι που ανέβηκαν στους Θρακομακεδόνες για να σκυλοβρίσουν όσους ποδοσφαιριστές -τότε- δεν συμφωνούσαν είτε να λύσουν τα συμβόλαιά τους είτε να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων. Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι τότε δήλωναν πως στηρίζουν τον Ντέμη...

ΥΓ.: Εάν το πρόβλημα είναι ορατό μία φορά με τους... οπαδούς, με τους δημοσιογράφους είναι δύο και τρεις. Διαβάσαμε κείμενα στα οποία... κατηγορείται ο Φερέρ γιατί ζητεί από την ΠΑΕ το σύνολο της αποζημίωσης που προβλέπεται στο συμβόλαιό του. «Μέγα έγκλημα». Ωραία αντίληψη για τη διαφορά που εμφανίζεται ανάμεσα στον (πλουσιοπάροχα) εργαζόμενο και στον εργοδότη! Κάπου τα έχουμε μπερδέψει τα πράγματα. Η αξιοπιστία μάς ενδιαφέρει πολύ λιγότερο από την εύνοια των οπαδών και των διοικήσεων...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x