Γιώργος Χελάκης

Κινέζικα...

SportDay

Ενα χαρτί που ήρθε από την Κίνα και λέει ότι έγινε λάθος στην παραγγελία είναι το μόνο άλλοθι για την υπόθεση ντόπινγκ στην Εθνική ομάδα άρσης βαρών. Σε άλλες στήλες της εφημερίδας θα πληροφορηθείτε ότι το χαρτί έφυγε στις 5 το πρωί ώρα Σαγκάης χωρίς να αναφέρει παραλήπτη. Ηδη έχει αποδειχτεί ότι ο ΕΟΦ δεν ήξερε τίποτα για τα σκευάσματα που έρχονται από την Κίνα για τους αρσιβαρίστες. Επιπλέον, δεν έχουν πληρωθεί δασμοί, διότι το σκεύασμα δεν έμπαινε νόμιμα στη χώρα μας.

Κάπως έτσι είχε προσπαθήσει να δικαιολογηθεί το 2000 η εθνική ομάδα άρσης βαρών της Βουλγαρίας, αλλά το κόλπο δεν έπιασε. Οι Βούλγαροι έλεγαν τότε πως άλλα πράγματα είχαν παραγγείλει κι άλλα τους έστειλε το εργοστάσιο. Λογικά ούτε τώρα θα πιάσει το κόλπο. Λέμε λογικά, γιατί στην Ελλάδα όλα μπορεί να συμβούν. Αν κρίνουμε από την παρουσία του κ. Σκιαδά, προέδρου της Ομοσπονδίας άρσης βαρών, άρχισε η προσπάθεια να βγει απ' έξω η ουρά της. Να φορτωθούν όλα στον Ιακώβου και στους αθλητές και να λήξει εκεί το θέμα. Ο,τι είχε... ευχηθεί ο κ. Σγουρός στις πρώτες δηλώσεις του μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. Η εξεταστική επιτροπή που μάθαμε ότι συνέστησε η Ομοσπονδία είναι για γέλια. Θα κρίνουν δηλαδή αυτοί που πρέπει να κριθούν...

Για την επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Λιάπης, αξίζουν ένα-δύο σχόλια παραπάνω.

Το «ως εδώ και μη παρέκει» του κ. Λιάπη, ακόμα κι αν το εννοεί ο κ. υπουργός, δεν λύνει το πρόβλημα. Το «ως εδώ» είναι που πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά. Το πώς φτάσαμε ως εδώ πρέπει να το μάθουμε ακόμα κι αν τραυματιστεί το... εθνικό φρόνημά μας. Εάν πραγματικά νομίζουμε ότι το ντόπινγκ στις διάφορες μορφές του περιορίζεται σε κάποιους που διεκδικούν χρυσά μετάλλια, τότε να ασχοληθούμε μόνο με το «μη παρέκει». Επειδή όμως ντοπάρονται μέχρι και οι μαθητές Λυκείου προκειμένου να κερδίσουν ελάχιστα μόρια ώστε να εισαχθούν στα ΤΕΦΑΑ, πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο. Η εντύπωση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι ότι «αφού όλοι παίρνουν φάρμακα, γιατί να μην πάρουμε κι εμείς;». Μόνο αφελείς πιστεύουν ότι τα μετάλλια είναι καθαρά κι όλα όσα ακούγονται είναι λόγια των εχθρών που μας ζηλεύουν. Διαδεδομένη εντύπωση είναι ίσως ότι «όλοι τα παίρνουν, αλλά πιάνουν εμάς».

Το απόστημα σπάει μόνο όταν η ίδια η πολιτεία αποκηρύσσει τα δηλητηριασμένα μετάλλια και διώχνει από πάνω της τα εθνικά ρίγη κάθε φορά που κάποιος ή κάποια ανέβαινε στο βάθρο. Για να τα αποκηρύξει πρέπει να βρει το θάρρος να ψάξει, να κατονομάσει, να παραδεχτεί. Οχι σπουδαία πράγματα. Ο,τι πάνω-κάτω αναφέρεται σε εκείνο το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που συντάχτηκε πριν από δύο χρόνια.

Κύριε Λιάπη, δεν είναι ανάγκη για νέες επιτροπές και κόντρα επιτροπές. Αρκούν το πόρισμα της Βουλής κι ένας εισαγγελέας για να το μελετήσει. Αν θέλουμε, βέβαια, να ψάξουμε το «ως εδώ». Διαφορετικά η υπόθεση θα λήξει με έντεκα τιμωρημένους αθλητές, άντε και τον προπονητή τους. Να έχουμε δηλαδή και τα Ολυμπιακά μετάλλια στη θέση τους και τη συνείδησή μας ήσυχη ότι τάχα τιμωρήσαμε τους ντοπαρισμένους. Κι ας είναι το ντόπινγκ καθημερινή πρακτική όσο λιγοστεύουν οι αθλούμενοι και αυξάνονται οι αθλητές των υψηλών επιδόσεων...

Ο καλύτερος είναι δεύτερος!

Η ΑΕΚ έχει βρει πολλούς τρόπους να χάνει τα πρωταθλήματα. Ακόμα κι εκείνα στα οποία οι περισσότεροι τη θεωρούν φαβορί. Στα μέσα και κάτι της φετινής διοργάνωσης η ΑΕΚ είχε με το σπαθί της κατακτήσει την πρώτη θέση στις προβλέψεις για τον πρωταθλητή 2007-08.

Τώρα, δύο αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί η κούρσα, η ομάδα που έχει την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα και παίζει σε γενικές γραμμές την καλύτερη μπάλα είναι δεύτερη. Μοιάζει κάπως περίεργο, αλλά είναι αληθινό. Για όσους δεν μπορούν να τα βάλουν με τη στατιστική, αλλά διαφωνούν ότι η ΑΕΚ παίζει καλύτερη μπάλα από τους άλλους δύο, ισχύουν οι παρακάτω παρατηρήσεις. Στα παιχνίδια με Ηρακλή, Ολυμπιακό και Πανιώνιο η ΑΕΚ ηττήθηκε χωρίς να είναι χειρότερη των αντιπάλων της.

Στην πρώτη ήττα από τον Ηρακλή παίζει τον «Γηραιό» σαν τη γάτα με το ποντίκι, αλλά η μπάλα δεν μπαίνει με τίποτα μέσα.

Στη συνέχεια με τον Ολυμπιακό, αφού συνέρχεται από την τρικυμία του πρώτου ημιώρου, ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, δημιουργεί και χάνει χτυπητές ευκαιρίες. Στο ματς με τον Πανιώνιο, που η μπάλα ανεβοκατέβαινε, έχασε γκολ με το τσουβάλι. Μόνο στα ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Παναθηναϊκό και τη Λάρισα η ΑΕΚ έπαιξε αντιτουριστικό ποδόσφαιρο.

Στα υπόλοιπα ματς η «Ενωση» προσπάθησε και κατάφερε να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο, με επιθετική διάθεση και θεαματικούς συνδυασμούς. Στα χείλη των οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν μόνιμο το παράπονο για το φτωχό θέαμα που παρουσίαζαν οι ομάδες τους. Τέτοια παράπονα από τους οπαδούς της ΑΕΚ ήταν περιορισμένα. Κι όμως, αυτή η ΑΕΚ βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και δεν είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο.

Στον βαθμό που η συζήτηση δεν καταλήγει σε άχαρη γκρίνια για τη διαιτησία, μένει ασφαλώς ένα δικαιολογημένο παράπονο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x