Λάμπρος Γκαραγκάνης

Άλλο πρωτάθλημα από τις 03/02/2008 και μετά…

www.sport-fm.gr

Όποιος νοιώθει πρωταθλητής να σηκώσει το χέρι… Η υπόθεση Ρόμαν Βάλνερ έκρινε τον τίτλο φέτος στην Ελλάδα και αυτός που δεν μπορεί να το καταλάβει δεν απέχει και πολύ από τη στρουθοκάμηλο. Αγωνιστικά, κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου της ελληνικής Σούπερ Λιγκ, οι περισσότεροι που καλούνταν να σχολιάσουν είτε δημόσια είτε μεμονωμένα τις τρεις μεγάλες ελληνικές ομάδες συμφωνούσαν σε τούτο: πως καμία δεν είναι σε καλή κατάσταση αγωνιστικά, καμία δεν πείθει με την απόδοσή της και πως η μεταξύ τους «διαμάχη» για την πρωτιά θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Μία από αυτές και μάλιστα σε περίοπτη θέση στη λίστα ιεράρχησης είναι η παράνομη ή όχι συμμετοχή του Αυστριακού διεθνούς στην αναμέτρηση της 19ης αγωνιστικής, ανάμεσα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τον Ολυμπιακό, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008. Το αρχικό λάθος σε όλη την υπόθεση το κάνει ο ίδιος ο παίκτης, όσο και αν αυτό αποτελεί κάτι ξένο σε σχέση με αυτά που διαβάζει και ακούει καθημερινά ο κόσμος. Στην περίπτωση που πήγαινε εξ αρχής στη FIFA (η Παγκόσμια Ομοσπονδία λειτουργεί πάντα υπέρ του ποδοσφαιριστή, τον οποίο θέλει να προστατέψει) και εξηγούσε ό,τι πέρασε στη Σκωτία δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα να μην πάρει το ελεύθερο να συνεχίσει όπου επιθυμούσε την καριέρα του.

Αν εξηγούσε στη FIFA πως η Φόλκερκ τον έδωσε δανεικό για ένα μήνα στη Χάμιλτον και κατόπιν τον άφησε ελεύθερο, αν εξηγούσε εκ των προτέρων πως είναι διεθνής παίκτης (μάλιστα με τη συνδιοργανώτρια του Euro 2008, Αυστρία) και πως ουσιαστικά μένει έξι μήνες σε απραξία, τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει. Για τον Βάλνερ φαίνεται πως ενδιαφέρθηκαν και άλλες ελληνικές ομάδες, όπως οι Βέροια, Λάρισα, Λεβαδειακός και Εργοτέλης, χωρίς καμία να προχωρήσει στην απόκτησή του κάτι που τόλμησε η Καλαμαριά. Τους λόγους που οι υπόλοιποι ελληνικοί σύλλογοι δεν τον απέκτησαν, μάλλον, τους γνωρίζουμε, όπως είμαστε απολύτως βέβαιοι πως οι Θεσσαλονικείς γνώριζαν την ιδιαιτερότητα του Βάλνερ.

Άλλωστε η υπόθεσή του είχε κολλήσει για ένα διάστημα, αφού ο Απόλλωνας δεν μπορούσε να βρει τη φόρμουλα απόκτησής του. Ανατρέξτε σε εφημερίδες του Ιανουαρίου να διαπιστώσετε πως υπάρχουν δημοσιεύματα, τα οποία δείχνουν σήμερα πως ο Απόλλωνας γνώριζε πως ο Βάλνερ έχει παίξει σε δύο ομάδες, μέσα στην ίδια σεζόν. Βασιζόμενος, μάλλον, πως η θητεία του στη Χάμιλτον ήταν εκτός μεταγραφικής περιόδου και πως δεν θα προσμετρηθεί (όπως συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία) προχώρησε στη συμφωνία μαζί του. Το δελτίο του από την ΕΠΟ εκδόθηκε κανονικά και εκεί είναι το δεύτερο σημείο αναφοράς. Σημαίνει κάτι που το δελτίο του παίκτη βγήκε κανονικά; Ενημέρωσε η ΕΠΟ την Καλαμαριά, σε αντίθετη περίπτωση, πως ναι μεν η έκδοση του δελτίου θα γίνει, αλλά ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα ν΄ αγωνιστεί γιατί υπάρχουν κυρώσεις;

Η ενημέρωση αυτή δεν έγινε ποτέ προς την Καλαμαριά, αλλά έγινε κανονικότατα στον Ολυμπιακό (είναι ηλίου φαεινότερο) ίσως και πριν τη διεξαγωγή του 1-0 στο «Καυταντζόγλειο» της Θεσσαλονίκης. Και λίγη ώρα μετά την άθλια εμφάνιση και φυσιολογική ήττα των «ερυθρολεύκων» σε εκείνη την αναμέτρηση, έσκασε η βόμβα! Είναι και η στιγμή που αλλάζει το πρωτάθλημα σε απόλυτο βαθμό. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι πως ηθική πρωταθλήτρια είναι η ΑΕΚ, πως ο Ολυμπιακός πήρε τίτλο στα χαρτιά ή το οποιοδήποτε άλλο, εκ των υστέρων, σενάριο. Υποστηρίζω πως από τις 3 Φλεβάρη 2008 βλέπουμε ένα αλλοιωμένο πρωτάθλημα, που άλλη εικόνα θα είχε και πιθανώς άλλο πρωταθλητή αν δεν υπήρχε η υπόθεση Βάλνερ. Ναι μεν υπάρχουν κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται, υπάρχουν όμως και απορίες.

Όπως και σφάλματα απ΄ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έπρεπε από τότε να ενδιαφερθούν τόσο θερμά όσο τώρα! Η Ένωση ήταν μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου και οι «πράσινοι» πρωτοπόροι, την ώρα που ο Ολυμπιακός αγωνιστικά κατέρρεε… Αν είχαν πιέσει Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, των οποίων η Καλαμαριά ζητούσε απεγνωσμένα τη βοήθεια, ίσως οι εξελίξεις με το CAS να μην ήταν αυτές που γνωρίζουμε. Ίσως να είχε αποτραπεί και η γκέλα της ΕΠΟ να αργήσει να καθαρογράψει το σκεπτικό της τελεσίδικης απόφασης στην Ελλάδα και ίσως να είχε έννομο συμφέρον ο Απόλλωνας πριν ενάμιση μήνα, που σίγουρα είχε όπως θυμόμαστε.

Το «τριφύλλι» και οι «κίτρινοι» σε εκείνη τη στιγμή έκαναν το μεγάλο σφάλμα, με αποτέλεσμα στην πορεία του πρωταθλήματος η Καλαμαριά να κατακρεουργείται από τη διαιτησία και να σχηματίζεται εναντίον της μία κατάσταση, η οποία δεν διαφοροποιούνταν ακόμη και αν στο τέλος της Λίγκας της επιστρέφονταν οι -4 βαθμοί, που ήταν και η ποινή της. Στην υπόθεση εμπλέκονται παράγοντες που δεν θίγονται εύκολα, γιατί κρατούν το καρπούζι, κρατούν και το μαχαίρι. Ο περισσότερος κόσμος συζητά πως ο τίτλος κρίθηκε από την υπόθεση Βάλνερ και όσο δίκιο και να έχει, αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν συμπληρώσει πως μία ομάδα βρέθηκε απροστάτευτη στο χαμό των εξελίξεων.

Δεν μας έπιασε ο πόνος ξαφνικά για τον Απόλλωνα, όταν όμως η ύπαρξή του γίνεται Δούρειος Ίππος τίτλου από μία ομάδα είναι κάτι που χρίζει αναφοράς. Τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν από το CAS, η υπόθεση όμως θα προχωρήσει την εκδίκαση επί της ουσίας, όπως υποστηρίζει η πλευρά της ΑΕΚ τουλάχιστον. Με την επικύρωση της βαθμολογίας το πρωτάθλημα της σεζόν 2007/2008 το έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός.

Στα μέσα Μαΐου το δικαστήριο ίσως έχει άλλη γνώμη ως προς το -4 της Καλαμαριάς, επομένως και ως προς το +3 του Ολυμπιακού στο ματς με τον Απόλλωνα. Τότε, όμως, το ζήτημα θα είναι αποκλειστικά ηθικό. Το πιο δίκαιο θα ήταν να μην ολοκληρωθεί καν το φετινό πρωτάθλημα, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, όσο χάσιμο και αν θα έχουν οι ομάδες από τη μη διεξαγωγή πλέι-οφ (απ΄ όπου οικονομικό όφελος έχουν όλες!). Και ο λόγος είναι πως από τις 3 Φλεβάρη του 2008, το πρωτάθλημα που είδαμε δεν θα έπρεπε στην πραγματικότητα να έχει διεξαχθεί ποτέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x