Γιώργος Χελάκης

Ούτε την πλειοψηφία των μετοχών ούτε το μάνατζμεντ

SportDay

Υπάρχει ήδη ένα κέρδος απ' όσα εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Η συμμετοχή του εφοπλιστή Πατέρα, όπως αυτή προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του στη «SportDay», μπορεί από μόνη της να αυξήσει την αγοραστική δύναμη της ΠΑΕ. Ετσι ώστε η ενδεχόμενη επιστροφή στο ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό με μια-δυο ηχηρές μεταγραφές, να αλλάξει τα δεδομένα, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Ανεξάρτητα από τα διοικητικά λάθη, ο Παναθηναϊκός ως ομάδα στο γήπεδο έχει τεράστιες ψυχολογικές επιβαρύνσεις. Ισως με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξηγηθεί ότι την Κυριακή υπερέχει του Ολυμπιακού στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και την Τετάρτη εισπράττει τέσσερα και διασύρεται.

Ισως έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι, αν και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, ταλαιπωρείται να νικήσει μέσα στο γήπεδό του υποδεέστερους αντιπάλους με την ψυχή στο στόμα και φτωχικά σκορ. Η ανάδειξη του Γιάννη Βαρδινογιάννη στην ηγεσία της Σούπερ Λίγκας ούτε τόνωσε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών ούτε εμπέδωσε ένα αίσθημα είτε εξαφάνισης είτε ελέγχου του παρασκηνίου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικές οι κουβέντες μεταξύ των παικτών στα αποδυτήρια, όταν αναρωτιόντουσαν μεταξύ τους πότε η ομάδα τους θα κερδίσει σε έναν αγώνα όπως κερδίζει ο Κόκκαλης... Ανεξάρτητα από το κατά πόσο ισχύει μια τέτοια κουβέντα, μαρτυράει το ψυχολογικό άγχος των παικτών του Παναθηναϊκού και την ανάγκη τους να αισθανθούν ότι η ομάδα τους μπορεί να γίνει κάποια στιγμή κυρίαρχος των παιχνιδιών που γίνονται έξω από το γήπεδο.

Με την εμφάνιση του εφοπλιστή Πατέρα η ΠΑΕ αποκτά τη δυνατότητα να κάνει μεταγραφές που ξεφεύγουν από τα ελληνικά δεδομένα και δίνουν έναν αέρα αγωνιστικής υπεροχής. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμμετοχή τού εφοπλιστή στερείται ουσιαστικού νοήματος. Η είσοδός του δεν μπορεί να αφορά τον έλεγχο του παρασκηνίου. Μπορεί, όμως, στη θέση του Κονσεϊσάο, του Πάολο Σόουζα και του Μπίσκαν να φέρει στην Παιανία παίκτες που δεν θα έχουν εξαντλήσει το ποδοσφαιρικό τους παρόν.

Φαίνεται απίθανο και στα όρια της επιπολαιότητας το γεγονός ο Βαρδινογιάννης να προχώρησε στην κίνηση της Τρίτης χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τη συμμετοχή κάποιων γνωστών οικονομικών παραγόντων. Σε αυτούς δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ο Ανδρέας Βγενόπουλος και οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συμμαχίες με οικονομικούς παράγοντες, τον βίο και την πολιτεία των οποίων δεν έχει κάνει φύλλο και φτερό από τις οθόνες του Star Channel. Η συμμετοχή του Πατέρα δείχνει στους φίλους της ομάδας ότι, πέραν του Ανδρέα Βγενόπουλου, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Κατοχυρώνει το προβάδισμα της οικογένειας Βαρδινογιάννη, την τοποθετεί στο κέντρο των εξελίξεων και της επιτρέπει να έχει νυν και αεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι ένας εξαιρετικός παίκτης στο επιχειρηματικό παιχνίδι. Αποδείχθηκε άλλωστε και στην περίπτωση της μεταπώλησης των μετοχών του ΟΤΕ. Τότε, όμως, υπήρχε κάποιος που ενδιαφερόταν να πουλήσει, ακόμα και με κίνδυνο να χάσει το μάνατζμεντ. Στον Παναθηναϊκό υπάρχει κάποιος που ούτε το μάνατζμεντ παραχωρεί ούτε την πλειοψηφία των μετοχών πουλάει. Παρ' όλα αυτά φαίνεται να βρίσκει αγοραστές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x