Γιώργος Χελάκης

Και οι επτά (δεν) ήταν υπέροχοι

SportDay

Να οι λόγοι που ο Βαλβέρδε δεν θα μπορεί να στηριχθεί σε αυτούς

Στολτίδης: «Κλεισμένα» τα 33. Ο πιο καταπονημένος παίκτης του Ολυμπιακού. Υπήρξαν χρονιές που έτρεχε και για τους υπόλοιπους της μεσαίας γραμμής. Πέρυσι φάνηκαν τα πρώτα σοβαρά σημάδια κόπωσης. Φέτος λέγεται ότι, εκτός όλων των άλλων, ο Βαλβέρδε προτιμά γρήγορους. Ο «Ιέρο» δεν είναι...

Λεντέσμα: Πρόκειται για... δύο παίκτες. Ο ένας, ο καλός, φόρεσε τη φανέλα της ομάδας στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Τραυματίστηκε στο εντός έδρας ματς με την ΑΕΚ και έκτοτε είδαμε τον άλλο, τον κακό. Λίγα τρεξίματα, άσκοπες περιστροφές γύρω από τον άξονά του και λάθος πάσες με το τσουβάλι. Ο λύκος που έγινε αρνάκι. Κι από πάνω οι συνεχείς μικροτραυματισμοί.

Πατσατζόγλου: Η διάθεση για προσφορά πολύ μεγαλύτερη από την τελική προσφορά. Για κεντρικό αμυντικό χαφ δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση. Χάνει σε μεγάλο ποσοστό τις προσωπικές μονομαχίες. Αν και το προσπαθεί, δύσκολα καταφέρνει να κινηθεί κάθετα και να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο με κατοχή μπάλας. Καμιά φορά του περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν «δεκάρι». Καλό θα ήταν να απαλλαγεί από τέτοιες σκέψεις...

Μπελούτσι: Αλλιώς μας τα είπαν κι αλλιώς τα είδαμε. Δηλαδή, αλλιώς τα περίμεναν κι όσοι εισηγήθηκαν να πληρωθεί επτά εκατομμύρια το ένα του πόδι. Πιο πιθανό φαίνεται να μας «φούσκωσαν» από τον ίδιο τον Ολυμπιακό το ποσό για να λάμψει η μεταγραφή. Στο γήπεδο σκοτάδι. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι προσπαθεί και θέλει να βοηθήσει. Εξαιρετικά αδύναμος στη μάχη σώμα με σώμα, χωρίς μακρινή πάσα και χωρίς να πείθει τους γύρω του ότι στα δύσκολα πρέπει η μπάλα να πάει στα πόδια του. Α! Να γράψουμε ότι οι Λατινοαμερικανοί που έρχονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη χρειάζονται αρκετό χρόνο προσαρμογής. Μπορεί να ισχύει...

Μενδρινός: Ημουνα νιος και γέρασα. Τώρα, που λόγω ηλικίας (23) έπαψε πια να είναι ταλέντο, φαίνεται καθαρά πως είναι μέτριος ποδοσφαιριστής. Τα κάνει όλα σχετικά καλά αλλά μια ταχύτητα πιο κάτω. Σε ομάδες με πιο ταπεινούς στόχους ίσως να ήταν αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής. Στον Ολυμπιακό, όταν όλοι οι υπόλοιποι διαφημισμένοι άσοι δεν ανταποκρίνονται, τότε ακούγεται η κουβέντα «ρε, καλύτερα τον Μενδρινό». Ετσι δεν φτιάχνονται ούτε καριέρες ποδοσφαιριστών ούτε γίνονται ομάδες.

Σίσιτς: «Κοιμάται κι ονειρεύεται, την Κυριακή παντρεύεται». Να 'ναι, άραγε, ο Βαλβέρδε που θα του πει ότι κάνοντας τις φιγούρες του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν γίνεσαι σαν κι αυτόν; Πρέπει να σουτάρεις δυνατά, να τρέχεις γρήγορα, να σκοράρεις με το κεφάλι, να ντριμπλάρεις σε κίνηση δύο-τρεις αντιπάλους σου. Τιμή και δόξα στον Γιάννη Κομπότη που ενθυλάκωσε 600 χιλιάρικα για να τον παραχωρήσει. Με την ίδια λογική, για τον Μοντόγια πρέπει να ζητήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο...

Τζόρτζεβιτς: Παίζει με τη φωτιά φέτος ο «Τζόλε». Αν σφίξουν τα γάλατα, θα βρεθεί και κατηγορούμενος από πάνω επειδή δεν θα μπορεί να κάνει στα 36 του όσα έκανε στα 27 και στα 30 του. Κρίμα κι άδικο αλλά πιθανό να συμβεί στην περίπτωση που αναγκαστεί να τραβήξει κουπί για λογαριασμό των υπολοίπων. Ο «Τζόλε» ξέρει να κρύβει τις αδυναμίες του, να αποφεύγει τα σπριντ στη γραμμή κόβοντας προς τα μέσα, να αποφεύγει το «ένας εναντίον ενός». Ετσι μπορεί να «σώσει» τον εαυτό του αλλά, πια, όχι την ομάδα. Τότε, θα ακουστούν οι βαριές κουβέντες από την αχάριστη εξέδρα.

Στο κείμενο δεν συμπεριλαμβάνεται σχόλιο για τον Γκαλέτι. Θεωρητικά υπερβαίνει τον μέσο όρο ποιότητας που χρειάζεται η μεσαία γραμμή μιας ομάδας για να πάρει τον τίτλο στην Ελλάδα και να διακριθεί στην Ευρώπη. Οι υπόλοιποι κινούνται στο όριο και άνετα προς τα κάτω. Απουσιάζει, επίσης, σχόλιο για τον Μίκελ Αλόνσο. Είναι άκομψο να παίζει κανείς με τις ανησυχίες πολλών οπαδών του Ολυμπιακού!

«Ο κόουτς ζητεί πίεση ψηλά και καλή κυκλοφορία!»

Θέλει τράβηγμα από τα μαλλιά ώστε να οδηγηθείς σε κάποια στέρεα διαπίστωση παρακολουθώντας τα πρώτα φιλικά παιχνίδια των ομάδων στους τόπους προετοιμασίας τους. Οι προπονητές τούς χρησιμοποιούν σχεδόν όλους, τους ανακατεύουν, αλλάζουν τα συστήματα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δοκιμάζουν παίκτες σε νέες θέσεις. Ετσι, μέσα σε τέτοιο ανακάτεμα τα συμπεράσματα είναι λόγια που στο επόμενο φιλικό αναγκάζεσαι να τα πάρεις πίσω.

Χθες το απόγευμα όποιος είδε τον Ρουκάβινα σε θέση δεξιού χαφ-εξτρέμ πιθανότατα τον πέρασε για νεαρό από τις ακαδημίες που δύσκολα θα συνεχίσει με την ομάδα των «μεγάλων» το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας. Τι θέλει ένας πολύ ψηλός παίκτης να βολοδέρνει στην πλάγια γραμμή του γηπέδου; Ο Τεν Κάτε και μόνο αυτός μπορεί να δώσει την απάντηση... Κατά τα άλλα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να ακούς τα σχόλια των αμήχανων σπορτκάστερ της τηλεόρασης. Σχεδόν όλοι μάς λένε ότι οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα στοιχεία που ζητεί από αυτούς ο προπονητής. Εννέα στις δέκα περιπτώσεις τα νέα στοιχεία είναι η καλή κυκλοφορία της μπάλας και η πίεση ψηλά. Τόσα χρόνια στη δουλειά δεν άκουσα προπονητή να ζητεί να παίζουν όλοι πίσω και να πετούν την μπάλα μπροστά με βαθιές μπαλιές. Οπότε δύο τινά συμβαίνουν. Ή οι αθλητικοί συντάκτες ελάχιστα πράγματα γνωρίζουν από το άθλημα ή όλοι οι προπονητές ζητούν τα αυτονόητα. Δείξτε μου έναν προπονητή που δεν θέλει καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Τα πρώτα φιλικά παιχνίδια προσφέρονται μόνο για να ικανοποιηθεί η περιέργεια σχετικά με άγνωστους παίκτες. Για όλους τους άλλους το πράγμα απαιτεί να περάσει ο καιρός. Είναι, βλέπεις, και τα βαριά πόδια των παικτών από την προετοιμασία... Τόσο βαριά που επιτρέπουν στον Λεονάρντο να ανεβοκατεβαίνει και στον Οσκαρ Γκονζάλες να μην μπορεί «να τα πάρει».

Απέναντι στην πρωταθλήτρια Ρουμανίας η ομάδα του Παναθηναϊκού στάθηκε αρκετά καλά. Εδειξε χτυπητή αδυναμία να δημιουργήσει φάσεις και να γίνει απειλητική, αλλά είχε συγκρότηση στο παιχνίδι της. Προσπάθησε να παίξει από τις άκρες (ειδικά από αριστερά), είχε καλή αμυντική λειτουργία και τους Σπυρόπουλο, Μάτος σε μεγάλα κέφια. Με όλους όσοι είναι στον δρόμο και έρχονται, ο Τεν Κάτε έχει στη διάθεσή του πλήρες ρόστερ. Χρόνο δεν έχει αρκετό στη διάθεσή του, να τους βάλει σε μια σειρά και να παρουσιάσει νωρίς την καλύτερη δυνατή σύνθεση. Η ευνοϊκή κλήρωση μπορεί να τον οδηγήσει στα σίγουρα. Ακόμα και μια ενδεκάδα από τους περσινούς θα τον φέρει άνετα στον τελευταίο προκριματικό πριν από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε θα έχουν προλάβει να εγκλιματιστούν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και οι λοιποί νεοφερμένοι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x