Γιώργος Χελάκης

Το πήρανε χαμπάρι, το κράτος ντοπάρει!

SportDay

Αυτή τη φορά θα είναι κάπως δύσκολο να ρίξουμε το ανάθεμα στη Φανή Χαλκιά, στον προπονητή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, και να ξεμπερδέψουμε.

Ούτε αρκούν πια οι χαζοχαρούμενες διαπιστώσεις του στυλ ότι αμαυρώθηκε ο ελληνικός αθλητισμός που ξεστομίζουν οι διάφοροι αρμόδιοι, των υπουργών και υφυπουργών συμπεριλαμβανομένων.

Η ΔΟΕ, την εντιμότητα της οποίας δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος να υπερασπιστεί, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ερευνήσει την ύπαρξη κυκλώματος εισαγωγής αναβολικών στη χώρα. Τι άλλο να μας πουν οι «Αθάνατοι» δηλαδή;

Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης την οποία να καλεί η ΔΟΕ να εξαρθρώσει κύκλωμα ντόπινγκ που δρα στο εσωτερικό της χώρας της. Σαν να της λέει πάνω κάτω ότι ανέχεται την κατάσταση, ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αρα η διαπόμπευση της Χαλκιά και της κάθε Χαλκιά είναι αποπροσανατολισμός. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.

Ο κ. Λιάπης και ο κ. Ιωαννίδης «άστραψαν και βρόντηξαν» όταν πιάστηκαν ντοπαρισμένοι οι αρσιβαρίστες. Τότε είπαν ότι προωθούν επειγόντως νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Φτάσαμε στο νέο ρεζιλίκι των Ολυμπιακών Αγώνων και πάλι συζητάμε για πρωθυπουργική παρέμβαση προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο. Πάλι τα ίδια...

Στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής περιγράφονται οι σχέσεις της Πολιτείας με τις Ομοσπονδίες και τους αθλητές με στόχο και σκοπό τη συγκομιδή μεταλλίων. Περιγράφονται εγκληματικές πράξεις. Ουδείς συγκινήθηκε.

Βρισκόμαστε ακόμα σε αδυναμία να εντοπίσουμε πώς μπήκε και διακινήθηκε στη χώρα μας η ουσία Μ3, με την οποία βρέθηκαν ντοπαρισμένοι δεκαπέντε Ελληνες αθλητές. Κάθε φορά «σιχτιρίζουμε» τους ντοπαρισμένους τώρα τελευταία (βλέπε ΣΕΓΑΣ), λέμε καμιά βαριά κουβέντα για τους προπονητές και το θέμα κλείνει μέχρι να βρεθεί ο επόμενος (-η) ντοπαρισμένος (-η). Ομως η διάδοση της ντόπας στον ελληνικό αθλητισμό είναι ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Των κυβερνήσεων που είτε ευνόησαν είτε ανέχτηκαν το ντοπάρισμα για χάρη της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου στις μεγάλες διοργανώσεις. Ποια αμφιβολία μπορούμε να έχουμε σχετικά; Εργο και των κυβερνήσεων δεν είναι οι -εν μια νυκτί- ελληνοποιήσεις αθλητών μπας και ακουστεί μια φορά ακόμα ο ύμνος, έστω κι αν ο νικητής δεν ξέρει τίποτα για τον Διονύσιο Σολωμό;

Τώρα έρχεται η... αμαρτωλή ΔΟΕ και λέει στην κυβέρνηση Καραμανλή ό,τι λέει η παγκόσμια κοινή γνώμη: Τα μετάλλια που παίρνετε είναι απείρως περισσότερα από όσα σηκώνει η ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα σας. Οτι μέχρι τώρα έχετε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σας για να πέσουν στα μαλακά οι ντοπαρισμένοι αθλητές σας. Οτι παρά τη διεθνή κατακραυγή τούς στέλνετε ξανά στους Αγώνες. Οτι δεν κάνετε τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Οτι αρνείστε να γυρίσετε προς τα πίσω και να αναμετρηθείτε με το παρελθόν σας.

Ενοχες Ομοσπονδίες, παράγοντες βουτηγμένοι στην ανοχή και τη συνενοχή, αμήχανη Πολιτεία. Οταν σφίγγουν τα πράγματα η προσωποποίηση των ευθυνών φτάνει μέχρι τον αθλητή και τον προπονητή του. Ολοι οι άλλοι, οι πραγματικοί ένοχοι για ηθική αυτουργία, στο απυρόβλητο. Το κράτος ντοπάρει, έγραψε τότε η «SportDay». Το επαναλαμβάνει και τώρα. Θα το αναφέρει κάθε φορά. Και θα «βάζει τα γέλια» παρακολουθώντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ που «κατηγορεί» την κυβέρνηση. Αφήστε, κύριε Παπακωνσταντίνου. Την επόμενη φορά φωνάξτε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ να μας τα πουν οι κύριοι Φούρας, Λιάνης και Σγουρός. Αυτοί ξέρουν.

Η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από μετάλλια γεμάτα δηλητήρια. Εχει ανάγκη από ανοικτά στάδια για όλους και όλες ανεξάρτητα από τις επιδόσεις και την ηλικία τους. Εχουμε ανάγκη από αθλητικές υποδομές για να γίνει πράξη η επιταγή του Συντάγματος ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Εκτός αν η παραχώρηση του Σταδίου Καραΐσκάκη στον Σωκράτη Κόκκαλη και της δημόσιας έκτασης του Ελαιώνα στους ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν. Εχει και η υποκρισία τα όριά της...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x