Γιώργος Χελάκης

Με τέτοιες νίκες πας για πρωτάθλημα

SportDay

Ομάδα που παίρνει πρωτάθλημα είναι αυτή που ανάμεσα σε όλες τις άλλες προϋποθέσεις κερδίζει παιχνίδια χωρίς συνολικά να είναι καλύτερη μέσα στο γήπεδο. Η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αρη έχει τεράστια σημασία. Οχι τόσο επειδή πρόκειται για «διπλό» εκτός έδρας όσο επειδή έγινε με ανατροπή εις βάρος του σκορ και μάλιστα μέσα σε πέντε λεπτά. Ασυνήθιστα πράγματα αυτά για το «τριφύλλι». Ο Τεν Κατε δέχτηκε σαν δώρο την έμπνευση του Κίκε Ερνάντεθ να βάλει ακραίους μπακ δύο κλασικούς σέντερ μπακ και να παίξει με τρεις αμυντικούς χαφ. Οι επιλογές του στέρησαν από τον Αρη ταχύτητα και έδωσαν τη δυνατότητα στον Σαλπιγγίδη να αλωνίζει από τη μέση και μπροστά. Ο Παναθηναϊκός έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, με κίνηση από τα άκρα και κάθετο παιχνίδι χάρη στις προωθήσεις του Ζιλμπέρτο Σίλβα και τα μπουκαρίσματα του Κλέιτον. Για ένα ημίχρονο ο Παναθηναϊκός άφησε στη Θεσσαλονίκη αποτυπώματα ομάδας που έχει απαλλαγεί από το μονολιθικό και αδιέξοδο παιχνίδι του παρελθόντος. Η παρουσία του Μάτος παρέχει ηρεμία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και του δίνει την επιπλέον δυνατότητα να απειλεί με σουτ από τα τριάντα μέτρα.

Ο Αρης, με τις αλλαγές που έγιναν και την παρότρυνση του κόσμου του, περιόρισε τον Παναθηναϊκό σε ρόλο κομπάρσου στο δεύτερο ημίχρονο. Η κατακόρυφη άνοδος του Λέμπο, η αντικατάσταση του αρνητικού Νάτσο Γκαρσία, οι εξάρσεις του Ντιάγκο Ζεντίλ και η είσοδος του κανονικού δεξιού μπακ Νέτο μεταμόρφωσαν τον Αρη και τον έκαναν κανονική ομάδα σαν κι αυτή που πολλές φορές θαυμάσαμε πέρυσι. Ο Αρης του δεύτερου ημιχρόνου έχει να ελπίζει σε πολλά. Ο Αρης του πρώτου ήταν μια δυστυχής έμπνευση του προπονητή του, που φαντάζομαι ούτε ο ίδιος θα σκεφθεί ποτέ να την επαναλάβει.

Η νίκη του ΠΑΟΚ στην Κομοτηνή δείχνει ότι η ομάδα του Σάντος είναι φτιαγμένη από σπουδαίο υλικό. Ξεχωρίζει ασφαλώς ο δεινός σκόρερ Ζλάταν Μουσλίμοβιτς. Με δύο νίκες εκτός έδρας σε τρία παιχνίδια στον «Δικέφαλο του Βορρά» εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι η ομάδα είναι φτιαγμένη για σπουδαία πράγματα και αν είναι κάτι που έλειπε τόσα χρόνια από τον ΠΑΟΚ, ήταν κυρίως η ψυχολογία της μεγάλης ομάδας.

Το ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αρη είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε εάν τα σκήπτρα στη Θεσσαλονίκη θα αλλάξουν ή όχι χέρια αυτόν τον χρόνο.

Η Ξάνθη, χωρίς να ταλαιπωρηθεί και να πιεστεί ιδιαίτερα, έφυγε νικήτρια από το Αλκαζάρ. Σε τρία παιχνίδια έχει δύο νίκες και μία ήττα με το ίδιο σκορ, κυρίως όμως δίνει την αίσθηση ομάδας με σφιχτή άμυνα και παίκτες με σπουδαία προσόντα από τη μέση και μπροστά. Σε αυτούς προστέθηκε ένας σοβαρός και αξιόπιστος προπονητής...

ΥΓ.: Ο Αρης χρησιμοποίησε δεκατέσσερις παίκτες και κανένας από αυτούς δεν ήταν Ελληνας. Εάν επρόκειτο για παιχταράδες που δεν βρίσκονται ανάμεσα στους συμπατριώτες μας, θα το καταλαβαίναμε. Επειδή όμως δεν είναι έτσι, καλό είναι να προβληματιστούμε για τον αφελληνισμό του ποδοσφαίρου μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x