Παλαιότερες

Τα μεγάλα «κόκκινα» πορτοφόλια

SportDay

Αν ο Σωκράτης Κόκκαλης σκέφτεται να μετατρέψει τον Ολυμπιακό σε πολυμετοχικό, έχει ασφαλώς ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα ήταν αυτοί που έχουν τις προϋποθέσεις (αρκετά χρήματα) αλλά και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα είχαν και τη διάθεση να ακολουθήσουν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι και οι εφοπλιστές Παναγιώτης Τσάκος, Βαγγέλης Μαρινάκης και Μιχάλης Γουλανδρής είναι τα πρώτα ονόματα που πολύ φυσιολογικά περνούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Αδερφοί Αγγελόπουλοι

Συνεργάζονται ήδη με τον Σωκράτη Κόκκαλη στο μπάσκετ, το οποίο επί της ουσίας πλέον «τρέχουν» μόνοι τους. Δεν θα είχαν αντίρρηση να στηρίξουν τον πρόεδρο και στο ποδόσφαιρο, αν και η μεγάλη αγάπη τους είναι το μπάσκετ. Το οικονομικό μέγεθός τους είναι τεράστιο. Η αναγέννηση της Χαλυβουργικής (από το 2003 και έπειτα παρουσιάζει συνεχώς κέρδη και πλέον σε αυτήν απασχολούνται περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι) ήταν μόνο η αρχή. Ηδη «τρέχουν» μία νέα επιχείρηση, μια και μπήκαν για τα καλά και στον χώρο της ενέργειας, όπου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ κατασκευάζουν μία ηλεκτροπαραγωγή που θα στοιχίσει 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχουν στην κατοχή τους την εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων Arcadia, η οποία έχει 15 δεξαμενόπλοια και πέρυσι βραβεύτηκε για την υλοποίηση του μεγαλύτερου ναυπηγικού προγράμματος στον κόσμο, το οποίο συνολικά ξεπέρασε τα 400 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, η οικογένεια ελέγχει και την Aegean Bulk, εταιρεία με πέντε φορτηγά πλοία, η οποία αυτή την περίοδο κατασκευάζει άλλα οκτώ φορτηγά, σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. δολάρια. Η κινητή και ακίνητη περιουσία της οικογένειας δεν μπορεί να υπολογιστεί εύκολα. Ο χαρακτηρισμός «αμύθητη» σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει απολύτως.

Νίκος Τσάκος

Ενας ακόμα ζάπλουτος φίλος του Ολυμπιακού. Ιδιοκτήτης της εταιρείας Tsakos Group, που κατέχει 61 πλοία -κυρίως κοντέινερ μεταφοράς ξηρού φορτίου. Γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού, διαθέτει σουίτα στο Καραϊσκάκη και ακολουθεί την ομάδα πολλές φορές και σε αγώνες στο εξωτερικό. Εχει τεράστια περιουσία και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα είχε αντίρρηση να ασχοληθεί με τα κοινά του Ολυμπιακού εφόσον του ζητηθεί. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο του Ολυμπιακό Σωκράτη Κόκκαλη. Μάλιστα και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν είχαν προκύψει ξανά σενάρια πολυμετοχικότητας, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Ενας ακόμα εφοπλιστής, φανατικός Ολυμπιακός, ο οποίος βρίσκεται στον κύκλο του Σωκράτη Κόκκαλη. Με απόφαση του τελευταίου, άλλωστε, είχε ασχοληθεί με το τμήμα βόλεϊ. Εξακολουθεί να προσφέρει τη βοήθειά του όποτε του ζητηθεί και έπαιξε καθοριστικό ρόλο πέρυσι το καλοκαίρι προκειμένου να υπογράψει στον Ολυμπιακό ο παγκόσμιος σταρ του βόλεϊ Ιβάν Μίλκοβιτς. Εχει και αυτός σουίτα στο Καραϊσκάκη και μάλιστα φέρεται να έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «ένα μήνυμα του Κόκκαλη χρειαζόμαστε κάποιοι εφοπλιστές προκειμένου να μπούμε στην ομάδα με 200 εκατ. ευρώ». Ενα πάντως πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη αποτελεί ασφαλώς η πολύ φιλική σχέση που διατηρεί με τον νυν πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Νίκο Πατέρα.

Μιχάλης Γουλανδρής

Ο πιο γνωστός στον κόσμο του Ολυμπιακού για τα «ερυθρόλευκα» αισθήματά του. Και αυτός εφοπλιστής και αυτός με σουίτα στο Καραϊσκάκη και αυτός στον φιλικό κύκλο του Σωκράτη Κόκκαλη. Δεν πρόκειται για οικονομικό μέγεθος ανάλογο των αδερφών Αγγελόπουλων και του Νίκου Τσάκου, αλλά είναι βέβαιο ότι τον... έχει τον τρόπο του να συμβάλει οικονομικά σε έναν πολυμετοχικό Ολυμπιακό. Γνωστός για το πάθος του για τον Ολυμπιακό, έχει κάνει ακόμα και τη σύζυγό του Ελλη Στάη φανατική επισκέπτρια στο Καραϊσκάκη. Είναι βέβαιο ότι είναι από αυτούς που θα ήθελαν πάρα πολύ να μπουν σε διοικητικό σχήμα στον Ολυμπιακό και αυτός υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που θα ηγείται θα είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Οι υπόλοιποι

Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που ο Σωκράτης Κόκκαλης προχωρήσει σε πρόσκληση για πολυμετοχικό σχήμα, τότε θα υπάρξουν αρκετοί ακόμα επιχειρηματίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα ο νυν πρόεδρος του Ερασιτέχνη Γιάννης Συγγελίδης, αλλά και οι εφοπλιστές Νίκος Ευθυμίου (πρόεδρος Ελλήνων Εφοπλιστών) και ο Νίκος Βαραβατές, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Naftotrade, η οποία διαθέτει στόλο 22 πλοίων.

Το καλοκαίρι και... βλέπουμε για την πολυμετοχικότητα

Ο Σωκράτης δεν έχει αποκλείσει την πολυμετοχικότητα στην ΠΑΕ από το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε ερωτηθεί για το νέο σχήμα στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τη χθεσινή δήλωσή του, αλλά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι κάτι που σκέφτεται να εφαρμόσει άμεσα. Βλέπει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα από τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό και είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τον ίδιο να πάρει το πρωτάθλημα απέναντι σε... όλους μαζί (Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος, Γιαννακόπουλος, Πατέρας). Ωστόσο, η εφαρμογή του μοντέλου δεν μπορεί να αποκλειστεί για το καλοκαίρι. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, πιθανότατα οι πρώτοι που θα μπουν στην ΠΑΕ είναι οι Αγγελόπουλοι, όπως έγινε στην ΚΑΕ, στην οποία υπάρχει μία συνεργασία αρκετών ετών. Αν το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, έτοιμη είναι η λύση του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, ο οποίος στην περίπτωση που μετάσχει στη διοίκηση έχει την οικονομική δυνατότητα να εκτοξεύσει περισσότερο την ΠΑΕ, μαζί με τον Κόκκαλη και τους Αγγελόπουλους. Πρόκειται για τρεις πόλους που ο καθένας από μόνος του μπορεί να έχει εύρωστο τον Ολυμπιακό. Επίσης, είναι πιθανό να μπει στη διαδικασία και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, που έχει ασχοληθεί με τμήματα του συλλόγου, έχει κάνει μεταγραφές-δώρα και είναι και φίλος του Νίκου Πατέρα, του προέδρου του Παναθηναϊκού. Και μία τέτοια... κόντρα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τον ίδιο. Φυσικά, αν το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, τότε υπάρχουν κι άλλοι επιχειρηματίες για να μετάσχουν στη διοίκηση, όπως ο Μιχάλης Γουλανδρής και ο νυν πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Γιάννης Συγγελίδης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x