Γιώργος Χελάκης

Δύο μπαλιές ο «Τζόλε», δύο νίκες στα ντέρμπι

SportDay

Oταν ο Τζόρτζεβιτς παίρνει την μπάλα από αριστερά κι ετοιμάζεται να σεντράρει, βλέπει ότι ήδη ο Κοβάσεβιτς κι ο Ντιόγο έχουν πάρει θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή. Βλέπει, δηλαδή, ό,τι θα έβλεπαν όλοι οι συμπαίκτες του στη θέση του. Ζητώ συγγνώμη για το υπερβολικό της κρίσης, αλλά ο «Τζόλε» ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα επειδή μπορεί να βλέπει κάτι παραπάνω απ' όσα βλέπουν όλοι οι καλοί παίκτες που παίζουν στη Σούπερ Λίγκα.

Βλέπει τον Πατσατζόγλου που κάνει κίνηση έξω από την περιοχή. «Αγνοεί», λοιπόν, τους δύο φουνταριστούς και στέλνει την μπάλα εκεί που δεν πάει ο νους των αμυνόμενων. Μια μπαλιά, ένα γκολ, μια σπουδαία νίκη σε ντέρμπι. Πριν από λίγο καιρό μπαίνει αλλαγή, μια μπαλιά, ένα γκολ, μία ακόμα νίκη σε ντέρμπι (ΑΕΚ). Αυτός είναι, ακόμα και στα τριάντα έξι του, ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων». Κάπως έτσι κρίθηκε το χθεσινό ντέρμπι. Δεν το έκριναν τα συστήματα των προπονητών, τα σφυρίγματα του Κάκου, η τύχη. Κρίθηκε από την κλάση ορισμένων παικτών που διαθέτει ο Ολυμπιακός και δεν διαθέτει (ακόμα) ο ΠΑΟΚ. Κοντά στον Τζόρτζεβιτς προσθέστε τον Ντιόγο για να έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα. Ο Βραζιλιάνος έφαγε το ξύλο της χρονιάς του, έκανε (πάλι) δουλειά στην άμυνα κι όταν σηκώθηκε για κεφαλιά, «ξέρανε» τον Μαλεζά και τον Χαλκιά, που πήδηξαν μαζί του χωρίς να καταφέρουν να τον φτάσουν.

Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε με καλή ψυχολογία στο Καραϊσκάκη. Ο Βερόν και ο Γκαρσία ήταν καλύτεροι από το δίδυμο Ντουντού-Πατσατζόγλου. Το γεγονός έδινε βαθιές ανάσες στον ΠΑΟΚ και τον βοηθούσε να κρατάει την μπάλα και να βγαίνει στην επίθεση με τον δυσκατάβλητο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς. Ωστόσο, όσα κέρδη αποκόμισε στο κέντρο τα απώλεσε στην άμυνα με τον τραυματισμό του Κοντρέρας.

Η νίκη του Ολυμπιακού τού δίνει σαφές προβάδισμα απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Οχι απαραίτητα και έναντι του ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος» έχασε ένα ντέρμπι στην έδρα του βασικού αντιπάλου του για τη διεκδίκηση του τίτλου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αρκεί ο Σάντος και η διοίκηση να μην εμφανίσουν συμπτώματα σύγχυσης και πτώσης ηθικού. Για παράδειγμα, η συμπεριφορά του Γκαρσία στο γήπεδο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται αναιτιολόγητα βασικά γρανάζια της μηχανής του.

Ο δρόμος για τον τίτλο παραμένει μακρύς. Η δέκατη αγωνιστική δεν επιτρέπει ασφαλείς κρίσεις. Να συμφωνήσουμε ότι χθες ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Επρόκειτο, όμως, για το έκτο ματς του πρωταθλητή στο γήπεδό του. Τις τέσσερις φορές που έχει φιλοξενηθεί μετράει μία νίκη, μία ήττα και δύο ισοπαλίες. Κυρίως, παίζει κακό ποδόσφαιρο. Αν η αδυναμία αυτή μείνει αθεράπευτη, πιθανώς να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Το προβάδισμα είναι σαφές. Ολα εξαρτώνται από τον ίδιο. Οσο ο Τζόρτζεβιτς θα μπορεί να δίνει λύσεις, ο πρωταθλητής θα μπορεί να είναι ήσυχος για το μέλλον του στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ολοι οι άλλοι με την μπάλα που παίζουν και τα αποτελέσματα που φέρνουν καλά κάνουν και αισθάνονται από ανήσυχοι έως απογοητευμένοι...

Εύκολος στόχος

Θυμάται κανείς τον Μπασινά να σκοράρει, να ντριμπλάρει, να μπουκάρει στην περιοχή των αντιπάλων; Ουδέποτε τα έκανε όλα αυτά. Τουναντίον, παρ' ότι είναι αμυντικό χαφ, προωθεί αξιόπιστα το παιχνίδι. Με τη φετινή ΑΕΚ δεν το κάνει, κυρίως γιατί δεν βρίσκει κάποιον ξεμαρκάριστο ή σε κίνηση για να του δώσει την μπάλα. Στατική η ΑΕΚ, στατικός κι ο Μπασινάς, «τραβάει» πάνω του το ανάθεμα. Σίγουρα βρίσκεται εκτός φόρμας. Πάει πολύ, όμως, να του φορτωθεί συνολικά η καχεξία της «Ενωσης». Με γρήγορους παίκτες στα άκρα, ο Μπασινάς θα φάνταζε διαφορετικά μέσα στο γήπεδο.

Πλούσια τα ελέη

Ο Κλέιτον Σίλβα ξέρει το τόπι άριστα. Τεχνική κατάρτιση, φαλτσαριστά χτυπήματα, τελικές πάσες, πανέμορφα γκολ. Αν είχε σε όλα αυτά μια ταχύτητα παραπάνω, θα αποχαιρετούσε νωρίς την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Και κάτι ακόμα. Προχθές έπαιξε μισή ώρα κι εντυπωσίασε. Την επόμενη αγωνιστική μπορεί να παίξει από την αρχή και να περάσει απαρατήρητος. Πάνω-κάτω, ό,τι συνέβη με τον Ρουκάβινα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x