Γιώργος Χελάκης

Κάθε δεύτερη φάση και μία ευκαιρία για γκολ

SportDay

Eτσι όπως το πάει ο Ολυμπιακός των τελευταίων εμφανίσεων, δεν αξίζει να αναρωτιέσαι αν τελικώς θα απειληθεί βαθμολογικά. Η σωστή ερώτηση αφορά το αν μπορεί κάποια άλλη ομάδα να παίξει την μπάλα που παίζει σήμερα ο πρωταθλητής. Γιατί τέτοια μπάλα δύσκολα παίζεται. Πολύ δύσκολα. Οσα είδαμε χθες στο Καραϊσκάκη τα είχαμε ξαναδεί στα ματς με τον Ηρακλή και την Μπενφίκα. Με μία διαφορά. Ο Βαλβέρδε άλλαξε χθες τη μισή ομάδα κι όμως τα ξαναείδαμε. Που πρακτικά σημαίνει πως ο κόουτς αυτά ζητάει, αυτά «διδάσκει» και αυτά θέλει να γίνονται στο γήπεδο. Ο.Κ., ο Οσκαρ δεν μπορεί να ντριμπλάρει στην άκρη του γηπέδου, ο Λέτο δεν διαθέτει τη συστημένη μπαλιά του «Τζόλε», αλλά μέχρις εκεί. Ο χθεσινός Ραούλ Μπράβο είναι παίκτης ενδεκάδας, ο Ζεβλάκοφ επίσης. Ο Μενδρινός, ο Πάντος, ο Μήτρογλου φαίνονται αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Το αγωνιστικό σύστημα, που εσχάτως εφαρμόζει ο Θρύλος, μπορεί να αποδοθεί με τη γνωστή φράση «ντου από παντού».

Κάθετα, από τα άκρα, με σουτ εκτός περιοχής, με στημένα, κεφαλιές και πάει λέγοντας. Πλήρες ρεπερτόριο, που η εφαρμογή του έχει μία προϋπόθεση: το πρεσάρισμα ψηλά. Δύσκολα υπολογίζεται για πόσο χρονικό διάστημα γενικά και για πόσα λεπτά σε κάθε αγώνα μπορούν οι «ερυθρόλευκοι» να απειλούν τα... συκώτια των αντιπάλων τους. Οσο το κάνουν, και μάλιστα το συνοδεύουν με τέτοια ποικιλία επιθετικής ανάπτυξης, θα αναστενάζουν οι αντίπαλοι τερματοφύλακες και θα εκστασιάζονται οι οπαδοί στις εξέδρες.

Κι ας λέει ο Βαλβέρδε ότι γινόταν φασαρία και δεν άκουγε καθαρά το όνομά του να γίνεται σύνθημα από τους γαύρους. Το άκουγε αλλά τι παραπάνω να πει. Χθες γεννούσαν και τα κοκόρια του. Ακόμα και ο Οσκαρ Γκονζάλες έτρεχε, μάρκαρε, μοίραζε τελικές πάσες. Από ατυχία δεν συμπεριλήφθηκε στον πίνακα με τους σκόρερ. Εκεί που διπλά μπήκε ο Μήτρογλου. Ο νέος αυτός ίσως στερείται ποδοσφαιρικής και γενικότερης παιδείας, αλλά οι σχέσεις του με το «πλεκτό» είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες.

Για τον Πανιώνιο συνιστά αδικία μία αυστηρή κριτική. Εδώ η Μπενφίκα, που θεωρείται μεγάλη ομάδα, έπαθε τα ίδια και χειρότερα. Οχι ο Πανιώνιος που έπαιζε με δέκα παίκτες και το τέταρτο γκολ ήταν από θέση οφσάιντ. Να τα λέμε αυτά, όπως και ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού ξέρει να εκτιμά και να αναγνωρίζει...

Στην ΑΕΚ του Μπάγεβιτς τι να εκτιμήσει κανείς. Το βραχυκύκλωμα του πρώτου ημιχρόνου σε άφηνε να «καταλάβεις» ότι στην άκρη του πάγκου κάθεται ακόμα ο Γιώργος Δώνης. Στο δεύτερο ημίχρονο κινήθηκε το πράγμα, η ΑΕΚ ζωήρεψε και έχασε ευκαιρίες. Εχασε και δύο φορές πέναλτι για να φανεί ότι πέρα από τη μετριότητα υπάρχει και η γκαντεμιά. Ωστόσο, ό,τι και να σκαρφιστεί ο κόουτς, η κατάσταση αποκλείεται να αλλάξει εντυπωσιακά. Εδώ χρειάζονται μεταγραφικές κινήσεις και υπομονή μέχρι να αρχίσει η... καλοκαιρινή προετοιμασία για τη νέα χρονιά.

Γράψαμε ό,τι ήταν να γράψουμε για την όμορφη μπάλα που παίζει τελευταία ο Ολυμπιακός. Αλλού, όμως, είναι η αιτία που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μοιάζουν να καταθέτουν τα όπλα. Για την ΑΕΚ, που τα «σκατώνει» παντού, περιττεύουν οι ενδελεχείς αναλύσεις. Για τον Παναθηναϊκό, που ειδικεύεται στα «σκωτσέζικα ντους», χωράει πολλή συζήτηση. Και για τη συμπεριφορά του Τεν Κάτε επίσης. Υποθέτω ότι ο Μάτος, ο Πετρόπουλος και ο Ιβανσιτς δεν έχουν λόγους να διαλέξουν παιχνίδια, επειδή στα ευρωπαϊκά δεν παίζουν. Ο Γκούμας εξαιρέθηκε από τον κόουτς και ο Σαλπιγγίδης έπαιξε ελάχιστα με την Ιντερ. Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, μας μένουν ο Γκαλίνοβιτς, ο Βύντρα, ο Σαριέγκι και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Κόουτς, δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί. Κάτι άλλο ίσως συμβαίνει. Σου προτείνουμε να «σουμάρεις» τις τελικές προσπάθειες της ομάδας στο ΟΑΚΑ και τις αντίστοιχες του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη. Μετά τη «σούμα», θα αντιληφθείς ότι υπάρχει διαφορά...

Οι μετοχές των εγκλωβισμένων

Ο Φανούρης Βατσινάς έχει διπλό πονοκέφαλο. Από τη μια, οι απανωτές προτάσεις για να πουλήσει και να αποχωρήσει. Από την άλλη, η βαθμολογική κατρακύλα που οδηγεί εκεί, στη Β' Εθνική, έπειτα από τριάντα δύο χρόνια. Η... άνετη ήττα από τον Πανθρακικό άνοιξε διάπλατα τον δρόμο που οδηγεί στην κόλαση. Ο πρόεδρος είναι άνθρωπος της αγοράς. Ξέρει καλά πως όσο χαλάει το προϊόν τόσο πέφτει η αξία του. Ξέρει, επίσης, πώς αντιδρούσαν το 1999 οι παίκτες στο ελληνικό χρηματιστήριο όταν έβλεπαν τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν.

Τα θύματά του

Πολύ παλιά με τη φανέλα της Καστοριάς το είχε κάνει ο Σαργκάνης. Θύματά του ο Περόνε και ο Ρόρμπαχ. Χθες το έκανε ο Μπλάζιτς στον Μαντούκα και τον Μπασινά. Ο 26χρονος πορτιέρο από το Μαυροβούνιο πέρυσι και φέτος κάνει αξιόλογα πράγματα με τη φανέλα του Λεβαδειακού. Μαντούκα και Μπασινάς έμεναν να κοιτούν τον ουρανό κάθε φορά που ο Σέρτζαν Μπλάζιτς τους έστελνε αδιάβαστους. Και να σκεφθεί κανείς ότι η ΑΕΚ τον δοκίμαζε καμιά δεκαριά μέρες πριν ο Φερέρ αποφανθεί ότι δεν του κάνει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x