Γιώργος Χελάκης

Πιάστε μας κορόιδα, Πελεκή-στε τα όλα!

SportDay

Ο Ελαιώνας δεν γίνεται χώρος πρασίνου και αναψυχής. Γίνεται εμπορικό κέντρο, γήπεδο και «ολίγη από πάρκο»

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Βωβού αλλά και κάθε επιχειρηματία να θέλει να χτίσει ό,τι υπάρχει χωρίς τσιμέντο στην Αττική. Δικαίωμά του είναι επίσης να ολοκληρώσει την αγορά της γης στον Βοτανικό σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Σουφλιά, του γνωστού 3481/2006. Για να μην ξεχνιόμαστε, ο νόμος ήταν παραγγελία και προϊόν συνεννόησης ανάμεσα στον κ. δήμαρχο, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον επιχειρηματία και τους βουλευτές που σήκωσαν το χέρι τους στη Βουλή, όπως είχαν κάνει παλαιότερα για να παραδοθεί το «Γ. Καραϊσκάκης» σε εταιρεία συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη. Τίποτα το μεμπτό. Συνηθίζεται να γίνονται τέτοιες συνεννοήσεις.

Το έργο βαφτίστηκε «διπλή ανάπλαση», ενώ το πραγματικό του νόημα είναι το τεράστιο εμπορικό κέντρο και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα περί πάρκου και εξακοσίων δέντρων που θα φυτευθούν είναι για να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ο Ελαιώνας δεν γίνεται χώρος πρασίνου και αναψυχής, όπως ζητούσαν οι πέντε γειτονικοί δήμοι τουλάχιστον είκοσι χρόνια τώρα. Γίνεται εμπορικό κέντρο, γήπεδο ποδοσφαίρου και «ολίγη από πάρκο»...

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνει πραγματική ανάπλαση και γι' αυτό «φωνάζουμε» την ιδιωτική πρωτοβουλία, που σαν έτοιμη από καιρό ανέθεσε στην κυρία Πελέκη-Βουλγαράκη να συντάξει τα σχετικά συμβόλαια...

Τώρα, λοιπόν, βιώνουμε την εξής κατάσταση. Η προσφυγή 131 πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συνταγματικότητας του νόμου φαίνεται να έχει ισχυρά νομικά ερείσματα. Αυτό δεν το λένε αυτοί που έχουν προσφύγει. Προκύπτει από τις αντιδράσεις του δήμου, της ΠΑΕ και του επιχειρηματία, που ήδη ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος στους πολίτες που προσέφυγαν και στο κόμμα που τους υποστηρίζει (περιέργως δεν λαμβάνεται υπόψη ότι κατά της διπλής ανάπλασης, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ). Αλλά για σταθείτε... Δήμος και ΠΑΕ δεν ήταν αυτοί που διαβεβαίωναν ότι τίποτα δεν σταματά το έργο, όλα είναι τακτοποιημένα και με ατράνταχτη τεκμηρίωση;

Τι συμβαίνει τώρα και φοβούνται ότι έρχονται τα πάνω-κάτω;
Εδώ είναι που μπλέκουμε με τα νομικά. Δήμος, ΠΑΕ και επιχειρηματίας θεωρούν ότι ο νόμος Σουφλιά καταργεί την υποχρεωτική εισφορά σε γη. Κατά συνέπεια, ο κ. Βωβός μπορεί να πάρει πίσω τα 56 στρέμματα. Η αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου νόμου λέει ότι η εισφορά σε γη ισχύει. Τη λύση θα δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την απόφαση του οποίου ανησυχούν –όπως φαίνεται– από κοινού δήμος, ΠΑΕ και επιχειρηματίας.

Ποιος μπορεί, λοιπόν, να μας εξηγήσει γιατί ο δήμος συντάσσεται απόλυτα με τις απόψεις Βωβού, αντί να θεωρήσει δεδομένη τη δημοτική ιδιοκτησία στα 56 στρέμματα, ώστε να ξεκινήσει αμέσως το έργο του γηπέδου; Γιατί δεν υπερασπίζεται τη δημοτική/δημόσια περιουσία, δίνοντας εκ των προτέρων τη δυνατότητα στον κ. Βωβό να επικαλεστεί τον δήμαρχο Αθήνας και τον δήμο όταν αύριο-μεθαύριο χρειαστεί να κινηθεί κατά του Δημοσίου με αγωγές; Πιο λιανά. Ο κ. Βωβός –δικαιολογημένα από την πλευρά του–, αν χάσει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα κινηθεί με αγωγές εναντίον του Δημοσίου. Εκεί, λοιπόν, θα μπορεί να επικαλείται ως ουσιαστικό μάρτυρα τον δήμαρχο και τον δήμο (πέρα από την ΠΑΕ). Θα έχουμε, δηλαδή, το πρωτοφανές: επιχειρηματίας εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και στο πλευρό του ο κ. Κακλαμάνης. Παραπάει το πράγμα.

Ο κ. δήμαρχος, αν θέλει, μπορεί να στείλει τώρα τις μπουλντόζες. Δεν το κάνει και φαίνεται σαν να τον ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα τα άλλα η δικαίωση του Βωβού. Οι καλοπροαίρετοι φίλοι του Παναθηναϊκού ας αναρωτηθούν. Στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώσει την προσφυγή, θα πάρουν την απόφαση δήμος και ΠΑΕ να αρχίσουν τα έργα; Κάθε απάντηση δεκτή.

Στην όλη ιστορία υπάρχει και κάτι που έχει να κάνει με τους οπαδούς της ΠΑΕ και τον τρόπο που τους «τσουβαλιάζει» η επικοινωνιακή ομάδα της. Το μότο είναι ότι εφόσον είσαι μέρος του «πράσινου» λαού, τότε πάνω απ' όλα πρέπει να σε ενδιαφέρει το γήπεδο στον Βοτανικό. Με άλλα λόγια, το σοβαρότερο πράγμα στη ζωή σου είναι τι συμφέρει και τι όχι την ομάδα –δηλαδή την ΠΑΕ– που υποστηρίζεις. Αλλο κριτήριο δεν μπορεί να πρυτανεύσει στη σκέψη σου. Είσαι Παναθηναϊκός, πρέπει να στραφείς εναντίον όσων η ΠΑΕ θεωρεί ότι βάζουν εμπόδια στο «όνειρό σου». Το «όνειρό σου» σώνει και καλά είναι το γήπεδο στον Ελαιώνα. Αν δεν γουστάρεις γήπεδο, αλλά πράσινο, ή αν δεν γουστάρεις νέο «Mall» δίπλα στο γήπεδο, δεν μπορείς να είσαι μέρος του λαού του Παναθηναϊκού. Ετσι, λοιπόν, βρέθηκαν σφιχταγκαλιασμένοι δήμος, ΠΑΕ, ο λαός και ο Μπάμπης Βωβός. Ολοι μαζί υπέρ βωμών και εστιών του μεγαλοεπιχειρηματία.

Κάτι τελευταίο. Τα περί ανταλλαγής έκτασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Βοτανικό πέφτουν βαριά στο στομάχι. Από πού κι ως πού χαρίζει ο Παναθηναϊκός τη Λεωφόρο; Την είχε αγοράσει ως έκταση ή μήπως ισχύει ο νόμος της χρησικτησίας; Αφήνω κατά μέρος το σκάνδαλο να «χαρίζει» ο Ερασιτέχνης και να επωφελείται η ΠΑΕ. Ωστόσο, υπάρχουν στην υπόθεση κι ορισμένα πράγματα με ισχυρούς συμβολισμούς, όταν πρόκειται για αγοραπωλησίες που προκύπτουν από... ανταλλαγές. Τα συμβόλαια συντάσσει και υπογράφει η κ. Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη! Ολοι εμείς δεν έχουμε να κάνουμε και πολλά όταν πρόκειται για το συμφέρον του Παναθηναϊκού και του κ. Βωβού.

Πρέπει να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα και να λοιδορούμαστε κι από πάνω, διότι αυτό το «συμφέρον» δεν το έχουμε σε προτεραιότητα. Διότι αρνούμαστε τη λογική του «απ' το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα». Διότι δεν... κατανοούμε ότι μια και χαρίστηκε δημόσια περιουσία για να φτιάξει γήπεδο ο Κόκκαλης, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο με τον Παναθηναϊκό για να έρθει το ντέρμπι ισοπαλία.

Είθε να μην πέσει στο κεφάλι μας η... κατάρα του δημάρχου, του κ. Βωβού και όσων παριστάνουν τους καλούς αγωγούς μεταφοράς των «απόψεων» της ΠΑΕ στα ΜΜΕ. Κι αυτό το... παλιόπαιδο ο Τσίπρας να μην παριστάνει τον Παναθηναϊκό αν δεν ζητήσει συγγνώμη για όσα λέει και κάνει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x