Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η πειρατεία σκοτώνει (και) το ποδόσφαιρο…

SportDay

Οι Αγγλοι όταν πρόκειται να προστατέψουν το προϊόν που με τόσο κόπο δημιούργησαν χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Η Πρέμιερ Λιγκ δεν έγινε τυχαία η κορυφαία λίγκα στον πλανήτη από οικονομικής και εμπορικής άποψης.

Μόλις χθες διάβαζα πως οι νομικοί της σύμβουλοι πιέζουν για μέτρα την κυβέρνηση, για να κινηθεί εναντίον οποιουδήποτε κάνει πειρατεία του προϊόντος αναμεταδίδοντας εικόνα των αγώνων παράνομα. Μάλιστα, αναμένεται να στραφούν και εναντίον των παμπ που μέσω ξένων τηλεοπτικών καναλιών μεταδίδουν στη Βρετανία αγώνες της Πρέμιερσιπ.

Ηδη έχει οριστεί η δίκη εναντίον του Youtube, ενώ νομικά έχει κινηθεί η Πρέμιερ Λιγκ και εναντίον του Justin.tv, ενός διαδικτυακού τόπου που μεταδίδει αγώνες από κάθε γωνία του πλανήτη, φυσικά εντελώς παράνομα. Η Πρέμιερ Λιγκ, λοιπόν, δεν αφήνει τα κανάλια που της δίνουν τα ωραία τους λεφτά να βγάλουν εκείνα το φίδι από την τρύπα, αλλά πρωτοστατεί στο να υπάρχουν κυρώσεις, μια και το δικό της προϊόν πλήττεται. Και ρωτάω εγώ: η δική μας Σούπερ Λίγκα έκανε κάποια ανάλογη κίνηση ποτέ; Μόλις πριν από δύο εβδομάδες η NOVA κινήθηκε δικαστικά εναντίον blog που αναμετέδιδε το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ από το Justin.tv. Η Λίγκα τη βοήθησε; Εκανε μια ανάλογη ενέργεια; Διότι αν η πειρατεία εξαπλωθεί, οι πρώτες χαμένες θα είναι οι ίδιες οι ΠΑΕ, που θα δουν το προϊόν τους να χάνει σε αγοραστική αξία.

Στην Αγγλία θέλουν να προωθήσουν τη νομοθετική ρύθμιση της ευθύνης κάθε παρόχου Ιντερνετ για τις ενέργειες των συνδρομητών του. Ξέρουν πως δεν είναι εύκολο, αλλά δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Επίσης, γνωρίζουν πως όσο η οικονομική κρίση θα πλήττει τα εισοδήματα των οπαδών τόσο αυτοί θα στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους παρακολούθησης των αγώνων, που στην πλειονότητά τους είναι παράνομοι. Μόνο την περασμένη σεζόν οι νομικοί της Πρέμιερ Λιγκ έστειλαν 700 εξώδικα σε ιστοσελίδες, απαιτώντας την άμεση διακοπή των παράνομων μεταδόσεων. «Εχουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα σε πάνω από 87% των περιπτώσεων, αλλά δεν μας αρκεί», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της Πρέμιερ Λιγκ.

Οι επιπτώσεις από την παράνομη προβολή ήδη έχουν φανεί στη μουσική βιομηχανία, που δεν κατάφερε να αποτρέψει την πειρατεία. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αθλητικές αρχές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Η MLB (Major League Baseball) και η λίγκα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για να μπλοκάρουν την ηλεκτρονική πειρατεία. Μάλιστα, η MLB προχώρησε στην πρόσληψη τριών ατόμων με σκοπό να παρακολουθούν τις ιστοσελίδες που παρανόμως μεταδίδουν τους αγώνες του μπέιζμπολ. Μόνο την περσινή χρονιά κατέγραψαν 5.000 μεμονωμένα περιστατικά. Σε εμάς, άραγε, γίνεται τίποτα;

Λειτουργεί όταν αποφασίσει

Η είδηση πέρασε στα ψιλά. Βλέπετε, ο κόσμος αγοράζει την αθλητική εφημερίδα για να διαβάσει για τον κάθε περίεργο φορ που θα ρίξει τα τσιμέντα μόλις έρθει στην Ελλάδα. Ετσι έμαθε ο πελάτης, έτσι προτιμά την είδηση, έτσι συνεχίζει ο αθλητικός Τύπος. Κι όμως, το ότι ένας οπαδός από αυτούς που χρησιμοποιούν τα λέιζερ στα γήπεδα, αυτή την καινούργια και παντελώς ανόητη μόδα, συνελήφθη, άξιζε μεγαλύτερη προβολή. Και μόνο για το γεγονός πως, όπως αποδείχτηκε, αυτός ο άνθρωπος είναι αστυνομικός!

Τη σύλληψή του έπρεπε να την προβάλουμε στα ΜΜΕ. Για να δουν κι άλλοι ανεγκέφαλοι που κάνουν το ίδιο πως υπάρχει νόμος και όταν τον παραβαίνεις υπάρχει τρόπος να σε βρουν. Και να πληρώσεις. Οι περίφημες κάμερες, τις οποίες χρυσοπληρώσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και υπάρχουν και μπορούν να χρησιμεύσουν. Φτάνει να υπάρχουν διάθεση και όρεξη από τις Αρχές.

Ο κάθε οπαδός που θα καταλαβαίνει πως υπάρχει κίνδυνος να τιμωρηθεί για την ανοησία του θα προσέχει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Φτάνει να μη βρίσκονται στις ομάδες σε υπεύθυνες θέσεις άνθρωποι όπως αυτός ο… γίγαντας του Ηρακλή, που πήγε στο δικαστήριο μάρτυρας υπεράσπισης ενός οπαδού που είχε συλληφθεί με μία σακούλα γεμάτη με δεκάδες βεγγαλικά! Ο Αντώνης Ρέμος, αλήθεια, τι λέει γι' αυτό το ζήτημα;

Αμυντικό χαφ πριν μάθουμε τη λέξη

Η παρουσία του Δημήτρη (Πέτερ) Περσίδη υπήρξε κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα. Φτάνοντας στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '70, έφερε μαζί του την κοσμοπολίτικη αύρα της Βιέννης και μαζί έναν τρόπο παιχνιδιού μοντέρνο και πρωτόγνωρο, που με τα χρόνια συνηθίσαμε να αποκαλούμε αμυντικό χαφ. Στα τέσσερα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού κέρδισε τίτλους, αλλά κυρίως φίλους. Φεύγοντας για την αγαπημένη του Ραπίντ Βιέννης το κενό του έγινε αμέσως αντιληπτό, μια και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώσπου ο Ολυμπιακός να αποκτήσει, στο πρόσωπο του Βαγγέλη Κουσουλάκη, έναν άξιο διάδοχό του.

Μέλος της εθνικής Αυστρίας που υπό τις οδηγίες του Χέλμουτ Σενέκοβιτς προκρίθηκε το 1978 -έπειτα από δεκαετίες αφάνειας- σε μια μεγάλη διοργάνωση, είχε την ατυχία να τραυματιστεί λίγες εβδομάδες πριν από τα τελικά του Μουντιάλ και να μην ανακτήσει ποτέ τη θέση του στην ενδεκάδα. Βοηθός του Γίοσεφ Χικερσμπέργκερ στην εθνική Αυστρίας στο περσινό Euro και προπονητής της εθνικής ομάδας Νέων, προσέφερε τελικά στο αυστριακό ποδόσφαιρο περισσότερα από την Ελλάδα, στην οποία πιθανώς ελάχιστοι αντιλήφθηκαν την καθοριστική συμβολή του στις επιτυχίες των «ερυθρολεύκων» την εποχή του Νίκου Γουλανδρή.

Ο θάνατός του σε ηλικία 61 ετών ύστερα από σοβαρή ασθένεια προκάλεσε θλίψη σε όσους τον γνώρισαν και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστρίας αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στον φιλικό αγώνα κόντρα στη Σουηδία τον ερχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x