Champions League

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Το βάρος στην προετοιμασία του Ολυμπιακού έχει πέσει φέτος στην άμεση ετοιμότητα που πρέπει να δείξει η ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ για να μην έχει αντίστοιχες με πέρυσι με περιπέτειες. Από τις ομάδες που θα βρουν μπροστά τους οι ερυθρόλευκοι καμία δεν τρομάζει στο άκουσμα της.

Το βάρος στην προετοιμασία του Ολυμπιακού έχει πέσει φέτος στην άμεση ετοιμότητα που πρέπει να δείξει η ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ για να μην έχει αντίστοιχες με πέρυσι με περιπέτειες. Από τις ομάδες που θα βρουν μπροστά τους οι ερυθρόλευκοι καμία δεν τρομάζει στο άκουσμα της.

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός πιθανότατα δεν θα μάθει κατευθείαν τον αντίπαλο του, αλλά θα περιμένει να ολοκληρωθεί το ζευγάρι του δεύτερου προκριματικού από το οποίο θα προκύψει η ομάδα που θα βρεθεί στο δρόμο του.

*Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού έχουν μπει ήδη στο… κλίμα των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Όλες οι παρακάτω ομάδες αγωνίζονται στον δεύτερο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα ομάδων στα πρώτα παιχνίδια:

Στρέιμουρ-ΑΠΟΕΛ 0-2
Εκράνας-Μπακού 2-2
Βεντσπιλς-Ντούντελανζ 3-0
Ιντερ Τούρκου- Σερίφ Τιρασπολ 0-1
Βιτ-Μαριμπορ 0-0
Ντέμπρετσεν-Κάλμαρ 2-0
Τίρανα-Στάμπαεκ 1-1
Σάλτσμπουργκ-Μποέμιανς 1-1
Ζρίνσκι-Σλόβαν Μπρατισλάβα 1-0
Χαφναρφιόρντουρ-Ακτόμπε 0-4

ΚΑΛΜΑΡ

Η Κάλμαρ ιδρύθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1910. Έχει κατακτήσει τρία κύπελλα Σουηδίας, ένα πρωτάθλημα και ένα Σούπερ Καπ. Την περασμένη περίοδο τερμάτισε στην κορυφή της Αllsvenskan (Α’ κατηγορία Σουηδίας). Προπονητής της είναι ο Σουηδός Νάνε Μπέργκστραντ. Η Κάλμαρ είναι μία από τις πιο «ψηλές» ομάδες της Ευρώπης με μέσο όρο ύψους 191.66 εκατοστά, ενώ και ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι μικρός. Έδρα της σουηδικής ομάδας είναι το «Φρεντριkσκανς» χωρητικότητας 10.000 θεατών.

ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ

Η Ντέμπρετσεν ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου του 1902 στην Ουγγαρία. Στη μακρόχρονη ιστορία της έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα Ουγγαρίας, 3 Κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ και 1 Λιγκ Καπ. Τη σεζόν που μας πέρασε κατέκτησε το πρωτάθλημα στη χώρα της. Έχει αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2003/2004, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, τον οποίο απέκλεισε χάρη στο εκτός έδρας γκολ (0-0 εντός, 1-1 εκτός).

Προπονητής της ομάδας που αγωνίζεται στο «Στάντιον Ολά Γκαμπόρ Ούτ», είναι ο Ούγγρος Άντρας Χέρτσζεκ.

ΣΤΑΜΠΑΕΚ

Η πρωταθλήτρια Νορβηγίας Στάμπαεκ ιδρύθηκε το 1912 και εδρεύει στην περιοχή Μπέρουμ. Τα χρώματά της είναι το μαύρο και το μπλε. Μέχρι το 2008 αγωνιζόταν στο «Nadderud Stadion», ωστόσο από το Γενάρη του 2009 μετακόμισε στο νέο της γήπεδο, το «Telenor Stadion», χωρητικότητας 15.600 θεατών. Πρόεδρος της είναι ο Ίνγκεμπριγκτ Στιν Γιένσεν και προπονητής ο Γιαν Γιένσεν.

Η Στάμπαεκ αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της χώρας από το 1995 -με «διάλειμμα» το 2005, καθώς την προηγούμενη χρονιά τερμάτισε προτελευταία και υποβιβάστηκε. Το πρωτάθλημα που κατέκτησε το 2008 ήταν το πρώτο της ιστορίας της, ενώ είχε τερματίσει δεύτερη ένα χρόνο πριν. Έχει κατακτήσει, επίσης, ένα Κύπελλο Νορβηγίας το 1998 και το «Community Shield» τη χρονιά που πέρασε.

ΑΠΟΕΛ

Ο πρωταθλητής Κύπρου ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε το 1926 και εδρεύει στη Λευκωσία. Αγωνίζεται στο «ΓΣΠ», χωρητικότητας 22.859 θεατών και πρόεδρος του είναι ο Φοίβος Ερωτοκρίτου. Στη ιστορία του, έχει κατακτήσει 20 πρωταθλήματα, 19 Κύπελλα και 10 Σούπερ Καπ. Την περίοδο 1973-74, μάλιστα, αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική του ελληνικού πρωταθλήματος, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση. Μετά από αγώνες μπαράζ κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία.

Προπονητής είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ενώ στην ομάδα αγωνίζονται και αρκετοί, γνώριμοι στους Έλληνες φιλάθλους, παίκτες, όπως ο Διονύσης Χιώτης, ο Χρήστος Κόντης, ο Σάββας Πουρσαϊτίδης, ο Κώστας Χαραλαμπίδης, ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου και ο νεοαποκτηθείς, Μάριο Μπρέσκα.

Στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο ο ΑΠΟΕΛ απέκτησε επίσης τους Πάολο Χόρχε από τη Μπράγκα, Μπόμπαν Γριντσάροβ από τη Γάνδη και τον Αντριάν Σικορά από τη Μούρθια.

ΣΤΡΕΪΜΟΥΡ

Η Στρέιμουρ ιδρύθηκε το 1993 μετά από συγχώνευση δύο ομάδων της περιοχής, οι οποίες αγωνίζονταν στις μικρές κατηγορίες των Νήσων Φερόε. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος και σιγά-σιγά άρχισε την πορεία της προς την καταξίωση, στα στενά έστω όρια της μικρής νησιωτικής χώρας.
Κατέκτησε το κύπελλο, το 2007, ενώ ένα χρόνο επανέλαβε αυτήν της την επιτυχία, συνδυάζοντάς το και με το παρθενικό της πρωτάθλημα, που αποτέλεσε και το «διαβατήριο» της για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Στρέιμουρ διαθέτει επτά διεθνείς ποδοσφαιριστές στην ούτως ή άλλως αδύναμη εθνική ομάδα της χώρας, ενώ η έδρα της, το γήπεδο Μάργκαϊρ, είναι χωρητικότητας μόλις 1.000 θεατών! Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα αγωνιστεί στο «Ta’ Qali», έδρα της εθνικής ομάδας.

Την περίοδο 2008-2009 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, όπου στα πλαίσια του Κυπέλλου UEFA αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Σίτι από την οποία ηττήθηκε δύο φορές με το ίδιο σκορ (2-0).

ΒΕΝΤΣΠΙΛΣ

Αποτέλεσμα συγχώνευσης δύο παλιότερων συλλόγων της πόλης το 1997 είναι η λεττονική ΦΚ Βέντσπιλς. Η πιο ιστορική εκ των δύο συλλόγων, η ΦΚ Βέντα είχε κατακτήσει το κύπελλο το 1967 και δύο χρόνια αργότερα, το πρωτάθλημα Λεττονίας. Τα οικονομικά προβλήματα έφεραν πίσω την ομάδα που τελικά, μαζί με τη ΦΚ Νάφτα ενώθηκαν και δημιούργησαν το νέο σύλλογο.

Η ΦΚ Βέντσπιλς έχει κυριαρχήσει στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα την κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων. Παράλληλα, η ομάδα αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» και της εθνικής Λεττονίας. Μάλιστα, στην ομάδα αγωνίζεται από τη φετινή σεζόν και ο άνθρωπος-τοτέμ του ποδοσφαίρου της Λετονίας, αρχηγός της και ρέκορντμαν συμμετοχών 153 τον αριθμό, Βιτάλις Ασταφίεφς. Προπονητής είναι ο Ουκρανός Ρομάν Γκριγκόρσουκ, ο άνθρωπος που την έχει οδηγήσει στην κορυφή και το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται χωράει 3.200 θεατές.

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 1999, όταν και έπαιξε στο Κύπελλο ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ. Το 2007 είχε την παρθενική της συμμετοχή σε προκριματική φάση Τσάμπιονς Λιγκ.

ΜΠΟΕΜΙΑΝΣ

Η πρωταθλήτρια Ιρλανδίας Μποέμιανς ιδρύθηκε το 1890 και εδρεύει στο Δουβλίνο. Τα χρώματά της είναι κόκκινο-μαύρο και το άσπρο, ενώ το ψευδώνυμό της είναι «τσιγγάνοι». Έδρα της είναι το «Dalymount Park», χωρητικότητας 8.000 θέσεων. Πρόεδρός της είναι ο Ρόμπερτ Νταν και προπονητής της ο Παρ Φένλον.

Η Μποέμιανς έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα στην Premier Ιρλανδίας. Τον περσινό τίτλο τον κατέκτησε έχοντας το αήττητο στα εκτός έδρας παιχνίδια και μόλις δύο ήττες εντός, ενώ έκανε δικό της και το Κύπελλο Ιρλανδίας που ήταν το έβδομο στην ιστορία της.

Μεγαλύτερή της πορεία στο Champions League ήταν τις περιόδους 2001-02 και 2003-04 όπου έφτασε μέχρι τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Δεν έχει τεθεί ποτέ αντιμέτωπη με ελληνική ομάδα στη Κύπελλα Ευρώπης.

ΧΑΦΝΑΡΦΙΟΡΝΤΟΥΡ

Η πρωταθλήτρια Ισλανδίας Χαφναρφιόρντουρ ιδρύθηκε το 1929 και εδρεύει στην ομώνυμη πόλη. Χρώματά της είναι το άσπρο και το μπλε. Έδρα της είναι το Καπλακρίκι χωρητικότητας 2.200 θέσεων. Πρόεδρός της είναι ο Γιον Ρούναρ Χάλντορσον και προπονητής της ο Χέιμιρ Γκούντγιονσεν.

Η FH-ingar όπως είναι το ψευδώνυμό της, έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Ισλανδίας, εκ’ των οποίων τα τρία ήταν συνεχόμενα 2004, 2005 και 2006, ενώ μετά από ένα χρόνο πήρε και πάλι τα σκήπτρα εντός των τειχών απ’ τη Βάλουρ Ρέικιαβικ. Έχει επίσης πανηγυρίσει πέντε φορές το Κύπελλο της χώρας.

ΑΚΤΟΜΠΕ

Ακτιουμπίνετς, Ακτομπιμουνάι, Ακτόμπε, Ακτόμπι-Λέντο και ξανά Ακτόμπε. Το όνομα της ομάδας από το Καζακστάν έχει αλλάξει τέσσερις φορές στα 42 χρόνια ύπαρξης της. Συμμετέχει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ως πρωταθλήτρια, τίτλος που έχει κατακτήσει άλλες δύο φορές στα 16 χρόνια που υφίσταται η Kazakhstan Premier League.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Σάγκατ Ενσεγκενούλι. Στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς αντιμετωπίζει την ισλανδική FH Χαφναρφιόρντουρ, ενώ όπως γίνεται κατανοητό έχει μικρό ευρωπαϊκό παρελθόν, καθώς το Καζακστάν αποτελεί μέλος της UEFA από το 1994.

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2006-07 αποκλείστηκε από την FK Μέταλουργκ της Λετονίας και την επόμενη χρονιά την άφησε εκτός, πάλι στον ίδιο γύρο, η αυστριακή Μάτερσμπουργκ.

ΜΠΑΚΟΥ

Η 12χρονη ιστορία της Μπακού είναι «φτωχή» και φυσικά δεν έχει παίξει ποτέ στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Συμμετέχει στα προκριματικά της διοργάνωσης, μιας και κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Αζερμπαϊτζάν της περασμένη σεζόν. Αυτό το επίτευγμα το έχει καταφέρει και την αγωνιστική περίοδο 2005-06. Προπονητής της ομάδας είναι ο Τζόκο Χατζέφσκι που κατάγεται από την ΠΓΔΜ.

Στις προηγούμενες τέσσερις απόπειρες της ομάδας να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τα εμπόδια ήταν αξεπέραστα στον πρώτο προκριματικό γύρο. Η Πιτέστι ήταν το πρώτο εμπόδιο τη σεζόν 1998-99 και η Ζίλινα το 2005-06 στην προσπάθεια για είσοδο στο Κύπελλο UEFA. To 2006-07 η Μπολίνσι την απέκλεισε στην ίδια φάση αλλά αυτή τη φορά για το Τσάμπιονς Λιγκ και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να κερδίσει τη συμμετοχή της ούτε στο ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ.

ΤΙΡΑΝΑ

Τα Τίρανα είναι η πιο γνωστή και επιτυχημένη ομάδα της Αλβανίας. Ιδρύθηκαν το 1920 και έχουν κατακτήσει 24 πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα και 7 Σούπερ Καπ. Την περασμένη περίοδο, τερμάτισαν στην πρώτη θέση και αναδείχτηκαν πρωταθλήτές της χώρας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τελευταία συμμετοχή των Τιράνων στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν την περίοδο 2007/08, στον πρώτο προκριματικό γύρο με αντίπαλο την Ντομζάλε, όπου γνώρισαν ισάριθμες ήττες 2-1, 1-0 και αποκλείστηκαν. Να αναφέρουμε πως η πρωταθλήτρια Αλβανίας δεν έχει συμμετάσχει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Ίλιαν Λονκάρεβιτς, ενώ η έδρα των Τιράνων είναι το «Κεμάλ Στάφα», χωρητικότητας 27.529 θέσεων.

ΕΚΡΑΝΑΣ

Ιδρύθηκε το 1964 στη Λιθουανία και κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα και Κύπελλο κάνοντας το νταμπλ το 1985. Μετά τη διάσπαση πρόσθεσε άλλα τρία πρωταθλήματα Λιθουανίας στην τροπαιοθήκη της, το1993, το 2005 και το 2008, αλλά και δύο Κύπελλα το 1998 και το 2000.

Τη σεζόν που μας πέρασε, έχοντας στον πάγκο της τον, Βάρντας Ουρμπόνας, κατέκτησε με σχετική ευκολία το πρωτάθλημα της χώρας.

Την περίοδο 2006-07, η Εκράνας αγωνίστηκε στο πρώτο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ και απέναντι στην αλβανική Ελσαμπανί κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον επόμενο γύρο. Εκεί βρήκε μπροστά την Ντιναμό Ζάγκρεπ και με δύο ισάριθμες ήττες, έμεινε εκτός του θεσμού.

ΜΑΡΙΜΠΟΡ

Η Μάριμπορ ιδρύθηκε το 1960. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες επιτυχίες και η πιο διάσημη του σλοβένικου ποδοσφαίρου. Στην τροπαιοθήκη της υπάρχουν οκτώ πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Σλοβενίας. Είναι η μοναδική ομάδα της χώρας που έχει συμμετάσχει στους ομίλους του Champions League, ενώ παράλληλα είναι και ένας από τους τέσσερις συλλόγους της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας που έχει αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η Μάριμπορ είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1995-96. Είχε ηττηθεί 2-0 εντός στο «Λιούντσκι» και 3-1 εκτός. Τη σεζόν που πέρασε κατέκτησε το πρωτάθλημα Σλοβενίας, ύστερα από έξι χρόνια, έχοντας στον πάγκο της τον Ντάρκο Μίλανιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αθλητικός διευθυντής του συλλόγου είναι ο πρώην άσος του Ολυμπιακού Ζλάτκο Ζάχοβιτς, που είχε κάνει εκεί τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

ΒΙΤ

Ομάδα της Γεωργίας, η οποία ιδρύθηκε το 1968 στην πρωτεύουσα της χώρας, Τιφλίδα. Κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα στην ιστορία της το 2004, ενώ πέντε χρόνια αργότερα πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη τον δεύτερο της τίτλο, έχοντας στον πάγκο τον Νέστορ Μουμλάτζε.

Την περίοδο 2004-05 αγωνίστηκε στο πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και κατάφερε να συνεχίσει μέχρι τον δεύτερο όπου αποκλείστηκε απ’ τη Βίσλα Κρακοβίας.

ΙΝΤΕΡ ΤΟΥΡΚΟΥ

Η Ίντερ Τούρκου ιδρύθηκε το 1990 και από το 1996 αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του φινλανδικού ποδοσφαίρου, την Veikkausliiga. Έδρα της είναι το «Veritas Stadion», χωρητικότητας 10000 θέσεων. Χρώματά της είναι το μπλε και το μαύρο και τα εκτός έδρας το κόκκινο και το άσπρο.

Το 2008 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την ομάδα της Ίντερ Τούρκου, καθώς κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην σύντομη ιστορία της μετά τη νίκη εναντίον της Γιάρο, στο καθοριστικότερο παιχνίδι της σαιζόν. Σημαντική συμβολή από το Τούρκου – η οποία κατάφερε να κατακτήσει και το Φινλανδικό Λιγκ Καπ – είχε ο Ολλανδός προπονητής Job Dragtsma, ο οποίος κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια, να μετατρέψει μια μέτρια ομάδα, σε πρωταθλήτρια.
Μεγάλο αστέρι και πρώτος σκόρερ της ομάδας από την «χώρα των χιλίων λιμνών» είναι ο μέσος Μίκα Ογιάλα.

ΣΕΡΙΦ ΤΙΡΑΣΠΟΛ

Η ομάδα από τη Μολδαβία, έχει τις ρίζες της στην πόλη Τιρασπόλ και ιδρύθηκε το 1997 από την εταιρεία «Sheriff», η οποία πέντε χρόνια αργότερα κατασκεύασε το «Sheriff Stadium». Χρώματά της είναι το κίτρινο και εκτός έδρας το μαύρο. Αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο του μολδαβικού ποδοσφαίρου από το 2001, καθώς έκτοτε έχει κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα στη χώρα. Στο παλμαρέ της έχει ακόμα πέντε κύπελλα Μολδαβίας.

Ο σύλλογος κατέκτησε επίσης το Κύπελλο της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών το 2003 και το 2009, ούσα έτσι η πρώτη ομάδα από τη Μολδαβία που κατακτά διεθνή τίτλο. Τα τελευταία χρόνια, επιχείρησε να πάει το μολδαβικό ποδόσφαιρο ένα βήμα μπροστά, φέρνοντας παίκτες από Βραζιλία και Αφρική, στην προσπάθειά της να εισέλθει στους προσοδοφόρους ομίλους του Champions League. Η προσπάθειά της ωστόσο σταματάει πάντα στον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Η πρωταθλήτρια της χώρας, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, με ιδιαίτερη ευκολία, τερματίζοντας στην πρώτη θέση, 15 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από την δεύτερη ομάδα.

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

Η συμμετοχή της Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1993-94 ξεχωρίζει στην 76χρονη ιστορία της. Μπορεί να ηττήθηκε εντός και εκτός έδρας από την Ίντερ και να μην πήρε τον τίτλο, αλλά πρόκειται για τη σημαντικότερη στιγμή της αυστριακής ομάδας. Την επόμενη σεζόν είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στη φάση των ομίλων του Champions League, νικώντας στο εκτός έδρας παιχνίδι και ήρθε ισόπαλη στο εντός. Με την «Ένωση» είχε κοντραριστεί και τη σεζόν 2007-08 στην πρώτη φάση του Κυπέλλου UEFA, αλλά αυτή τη φορά πανηγύρισε η ελληνική ομάδα, καθώς νίκησε 3-0 στο ΟΑΚΑ και η ήττα με 1-0 στην Αυστρία δεν της κόστισε. Προπονητής της ομάδας είναι ο Ουμπ Στέφενς.

Σε ότι αφορά τα επιτεύγματα της Σάλτσμπουργκ στις εγχώριες διοργανώσεις έχει πάρει το πρωτάθλημα πέντε φορές και το Κύπελλο τέσσερις. Ο Νίκο Κόβατς ήταν η φυσιογνωμία της ομάδας τα τελευταία χρόνια, αλλά ο 37χρονος Κροάτης αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ωστόσο, παραμείνει στον σύλλογο ο πρώην επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου, Αλεξάντερ Ζικλέρ που έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2000-01 με τους Βαυαρούς.

Άλλο ένα όνομα που ξεχωρίζει στη Σάλτσμπουργκ είναι ο Σάσα Ίλιτς που έπαιξε στη Λάρισα στο δεύτερο μισό του περασμένου πρωταθλήματος.

ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ

Εικοσιτέσσερα είναι όλα και όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Ντούντελανζ στην 18χρονη ιστορία της, αλλά δεν έχει συμμετάσχει στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Προπονητής των πρωταθλητών Λουξεμβούργου είναι ο Γάλλος, Μικέλ Λεφλοχμοάν. Η Ντούντελανζ προέκυψε ύστερα από την συγχώνευση των Αλιάνς Ντούντελανζ, Σταντ Ντούντελανζ US Ντούντελανζ το 1991 και από τότε έχει κατακτήσει οκτώ φορές το πρωτάθλημα και πέντε φορές το Κύπελλο.

Η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου είναι η πρόκριση στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2005-06, όταν και απέκλεισε την κροατική Ζρίνσκι. Έτσι έγινε η πρώτη ομάδα από το Λουξεμβούργο που προκρίνεται σε αυτή τη φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον επόμενο γύρο, καθώς αποκλείστηκε από τη Ραπίντ Βιέννης.

ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας είναι ομάδα της πρωτεύουσας της Σλοβακίας, που έχει, περίπου, 400.000 κατοίκους. Εδρεύει στο γήπεδο «Tehelne pole», χωρητικότητας 30.085 θεατών. Η Σλόβαν είναι το ποδοσφαιρικό «καμάρι» της χώρας, έχοντας την πιο πλούσια ιστορία και τους περισσότερους φίλους. Ιδρύθηκε στις 3/5/1919, αλλά έχει κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα Σλοβακίας, αφού μέχρι τώρα μόνο τα 22 χρόνια της ιστορίας της ομάδας (1938-1944, 1993-2009) η Σλοβακία ήταν ανεξάρτητο κράτος (και όχι Τσεχοσλοβακία). Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές επιτυχίες της, το 1969, ως ομάδα της Τσεχοσλοβακίας, κατέκτησε ο Κύπελλο Εκθέσεων, ενώ το 1971 αποκλείστηκε απ’ τον Παναθηναϊκό στο Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν και οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεi».

Πέρυσι η Σλόβαν Μπρατισλάβας επέστρεψε στον «θρόνο» της πρωταθλήτριας, έπειτα από δέκα χρόνια. Η δεκαετία αυτή ήταν μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του συλλόγου, ενώ τα πολλά προβλήματα την οδήγησαν μέχρι και σε υποβιβασμό το 2004, για να επιστρέψει στα «μεγάλα» σαλόνια δύο χρόνια αργότερα (2006). Προπονητής της είναι ο 66χρονος Ντούσαν Ούριν.

ΖΡΙΝΣΚΙ ΜΟΣΤΑΡ

Η Ζρίνσκι Μοστάρ ανήκει στην πόλη Μοστάρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ιδρύθηκε το 1905 από νεαρούς Κροάτες και πήρε το όνομά της από την ιστορική κροατική οικογένεια ευγενών Zrinski. Έδρα της είναι το «Bijeli Brijeg Stadium» (χωρ. 35.000 θεατών).

Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Βοσνίας/Ερζεγοβίνης (2004-05, 2008/09) και ένα Κύπελλο (2007/08). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη σεζόν 2005/06 αποκλείστηκε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ φέτος προκρίθηκε απευθείας στον δεύτερο προκριματικό γύρο, ως πρωταθλήτρια της χώρας. Τεχνικός της είναι ο Ντράγκαν Γιόβιτς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x