Gossip

Επιμένοντας σκανδιναβικά

Με αφορμή την απόκτηση του Σουηδού διεθνούς κεντρικού αμυντικού, Ματίας Μπιέρσμιρ, από την ομάδα του Παναθηναϊκού, θελήσαμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να παρουσιάσουμε την «ερωτική» σχέση που έχει αναπτύξει η «πράσινη» ΠΑΕ με την σκανδιναβική αγορά.

Με αφορμή την απόκτηση του Σουηδού διεθνούς κεντρικού αμυντικού, Ματίας Μπιέρσμιρ, από την ομάδα του Παναθηναϊκού, θελήσαμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να παρουσιάσουμε την «ερωτική» σχέση που έχει αναπτύξει η «πράσινη» ΠΑΕ με την σκανδιναβική αγορά.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το «τριφύλλι» βρήκε ηγέτη στο πρόσωπο ενός παίκτη made in Sweden, Norway, Denmark, Iceland και Finland. Εξίσου αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που η έλευση παικτών από την βόρεια Ευρώπη, γέμισε τον παναθηναϊκό κόσμο με αισιοδοξία, ωστόσο στην πορεία οι μεταγραφές βγήκαν απλά… «τζούφιες».

Ακολούθως θα παρουσιαστούν οι εκπρόσωποι των σκανδιναβικών χωρών που ήρθαν στους «πράσινους» την τελευταία δωδεκαετία.

•Το νοσταλγικό ταξίδι στις αναμνήσεις, ξεκινάει κάπου στο 1997, όταν το «κουνούπι», ο κατά κόσμον Έρικ Μίκλαντ, έφτανε στις εγκαταστάσεις της Παιανίας με τις «δάφνες» μιας πολύ ποιοτικής μεταγραφής, από την αυστριακή Λίντσερ. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους της ομάδας, χάρη στην ηγετική του φυσιογνωμία, την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και την ηρεμία στο παιχνίδι. Οι κοφτές, κοντινές και ευρηματικές πάσες ήταν το σήμα κατατεθέν του Νορβηγού, ο οποίος άφησε το τριφύλλι, έπειτα από μία τριετία εκπληκτικών εμφανίσεων, για να φορέσει την φανέλα της Μόναχο 1860.


•Η έλευση του Μίκλαντ, ήρθε πακέτο με αυτή του συμπατριώτη του Φρανκ Στράντλι, ο οποίος αγωνιζόμενος στη Λίλεστρομ είχε τη φήμη του γκολτζή. Τα διαπιστευτήρια του Νορβηγού, αποδείχτηκαν περιστασιακά και κατά τη διάρκεια της διετούς παραμονής του, δεν κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των πράσινων φιλάθλων, οι οποίοι θα τον θυμούνται για το εξαιρετικό γκολ – τακουνάκι απέναντι στον Πανηλειακό, στην πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος στις 22-8-1999, όπου το «τριφύλλι» είχε επικρατήσει με 2-1. Για τίποτε άλλο. Η μεταγραφή του στην Άαλμποργκ, δεν στενοχώρησε και πολλούς…


•Ο «καρχαρίας» αποδείχτηκε χωρίς δόντια… Ο λόγος για τον Ισλανδό Χέλγκι Σίγκουρτσον, ο οποίος απέδειξε και πάλι πως οι επιθετικοί από τις βόρειες χώρες, δεν «βγαίνουν» στην ελληνική ομάδα. Δύο τα χρόνια της παραμονής του, ελάχιστες οι φορές που ξεσήκωσε τον κόσμο στο ΟΑΚΑ. Ο απολογισμός των 10 γκολ σε 32 εμφανίσεις δεν φανερώνει ιδιαίτερη παραγωγικότητα.


•Το «άλογο» από τη Δανία – έτσι τον αποκαλούσαν συμπαίκτες και αντίπαλοι στη χώρα του – αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αξιόπιστες μεταγραφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τον Ρενέ Χένρικσεν, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από την Ακαντέμισκ και έδειξε από την πρώτη στιγμή την μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία. Το μειονέκτημα της χαμηλής του ταχύτητας, κάλυπταν οι εξαιρετικές του τοποθετήσεις και η εκπληκτική αίσθηση του χώρου που είχε. Έμεινε στην ομάδα μέχρι και το 2005, αλλά μέχρι και σήμερα όλοι θυμούνται τον ξανθομάλλη λίμπερο.


•Το ότι η Δανία έχει τροφοδοτήσει αρκετές φορές το ελληνικό ποδόσφαιρο, με παίκτες εγνωσμένης αξίας, είναι κάτι γνωστό. Τη συγκεκριμένη πεποίθηση ενίσχυσε ακόμα περισσότερο η έλευση του Γιαν Μικάελσεν στην Παιανία, το καλοκαίρι του 2004. Μία έλευση χωρίς τυμπανοκρουσίες και παρεμφερείς εκδηλώσεις. Κάπως έτσι ήταν και στο παιχνίδι του ο Δανός. Αθόρυβη και πολύ ουσιαστική δουλειά, από την δεξιά πτέρυγα του Παναθηναϊκού, με σήμα κατατεθέν τις εξαιρετικές πλαγιοκοπήσεις. Έφυγε το καλοκαίρι του 2004, με τις τιμές που του άρμοζαν… Ως νταμπλούχος Ελλάδος.


•Ο εκπρόσωπος από την «χώρα των 1000 λιμνών», ήρθε από την Κρίσταλ Πάλας στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2001, για να δώσει ταχύτητα στη γραμμή κρούσης του Παναθηναϊκού Ο λόγος για τον Γιόνας Κόλκα.. Αγωνιζόμενος στην αριστερή πλευρά - μολονότι το δεξί ήταν το καλό του πόδι - στην καλή του μέρα, ήταν ικανός να «ξεκλειδώσει» την οποιανδήποτε άμυνα. Έφυγε το 2003 προς Ολλανδία μεριά για χάρη της Αιντχόβεν, μετά το «κάζο» της Ριζούπολης, ωστόσο άπαντες στο στρατόπεδο των «πρασίνων», αναπολούν τις επελάσεις του Φιλανδού.


•«Μπαρουτοκαπνισμένος» γαρ, ο διεθνής Σουηδός δεξιός μπακ, ήρθε από τη Σαουθάμπτον το 2005, για να προσδώσει κύρος και σιγουριά στην δεξιά πτέρυγα του Παναθηναϊκού. Πριν την απόκτησή του, είχε συμμετάσχει με την εθνική της χώρας του, στο Euro του 2004, όπου κατάφερε να φτάσει μέχρι και την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Το γεγονός αυτό γέμιζε με αισιοδοξία τους πράσινους φιλάθλους, όπου έναν χρόνο μετά, τον είδαν ντυμένο στα πράσινα. Η παρουσία του τα τρία χρόνια παραμονής του στη χώρα μας, ήταν σταθερή, χωρίς τις μαγικές εμφανίσεις. Σε γενικές γραμμές άφησε καλές εντυπώσεις. Ίσως να μπορούσε να αφήσει και καλύτερες…


•Ήρθε, είδε και απήλθε ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός, ο οποίος ουδέποτε έπεισε τους ιθύνοντες της ομάδας, για την ποδοσφαιρική του κλάση. Αποκτήθηκε για τρία χρόνια, από την Αούστρια Βιέννης, έπειτα από εισήγηση του νεοφερμένου προπονητή, Χανς Μπάκε, ωστόσο εξάντλησε μόλις τον ένα χρόνο του συμβολαίου του, πριν παραχωρηθεί στην Κοπεγχάγη και αδειάσει μία θέση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ορισμένες γκάφες του ήταν μνημειώδεις και έκαναν τους πάντες να απορούν για το ποιόν της κρίσης του Δανού προπονητή.


Η τελευταία «πράσινη επένδυση», ακούει στο όνομα Ματίας Μπιέρσμιρ…Από Γκέτεμποργκ ορμώμενος, ο 23χρονος διεθνής κεντρικός αμυντικός, θα έχει την ευκαιρία του να μας αποδείξει την πολυδιαφημισμένη ποδοσφαιρική του αξία. Ο χρόνος επιβεβαιώνει ή διαψεύδει. Ίδωμεν…

Ανδρέας Κριαράς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x