Red Bull Cliff Diving

Ξεπέρασε ο Silchenko τον Duque στην Αττάλεια

Σαράντα χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν το Ataturk Park στην Αττάλεια το Σάββατο το απόγευμα για να παρακολουθήσουν τον Ρώσο αθλητή Artem Silchenko να κατακτά την κορυφή του βάθρου στην πέμπτη στάση του .

Σαράντα χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν το Ataturk Park στην Αττάλεια το Σάββατο το απόγευμα για να παρακολουθήσουν τον Ρώσο αθλητή Artem Silchenko να κατακτά την κορυφή του βάθρου στην πέμπτη στάση του Red Bull Cliff Diving World Series 2009. Ο ανερχόμενος 25χρονος αψήφησε την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία και ανταμείφθηκε επάξια με το χειροκρότημα των χιλιάδων θεατών που παραθέριζαν στην Τουρκική Ριβιέρα.

Μια νέα ήπειρος, μετά από τέσσερις στάσεις στην Ευρώπη, η Ασία, φιλοξένησε το Red Bull Cliff Diving World Series 2009 αναδεικνύοντας έναν νέο νικητή: σε μια ιδιαίτερα εξωτική τοποθεσία, ο νεαρός Artem Silchenko από τη Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση περνώντας μπροστά από τον εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Orlando Duque από την Κολομβία.

«Αισθάνθηκα άνετα αλλά και σε πολύ καλή φυσική κατάσταση μετά από τη χθεσινή προπόνηση, παρ’ όλο που η πιθανότητα να κερδίσω τον αγώνα ήταν μικρή. Έκανα μια καλή αρχή και ήμουν ήδη κάποιους βαθμούς μπροστά στο δεύτερο γύρο, ωστόσο ήμουν πολύ νευρικός πριν την τελευταία μου προσπάθεια. Τελικά πραγματοποίησα μια καλή προσπάθεια και τώρα είμαι απλά χαρούμενος. Είναι ένα τέλειο γαμήλιο δώρο για τη γυναίκα μου, καθώς είμαστε σε ταξίδι του μέλιτος

Με 31.95 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο στην βαθμολογία Duque, ο Ρώσος απέδειξε το μεγάλο του ταλέντο στις καταδύσεις, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2006 όταν ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής cliff diving.

Η γενική κατάταξη μένει ωστόσο ίδια, με τον Κολομβιανό Orlando Duque να ηγείται στην πρώτη θέση (92 βαθμοί), να ακολουθεί ο Άγγλος Gary Hunt, o οποίος εκτέλεσε μια ιδιαίτερα σύνθετη και τεχνικά δύσκολη κατάδυση (back quadruple somersault twisting triple - 6.2 DD), κάτι το οποίο δεν έχει επιχειρηθεί ξανά ούτε σε Ολυμπιακούς αγώνες, και στην τρίτη θέση να βρίσκεται ο νικητής της Τουρκίας Artem Silchenko (66 βαθμοί).

Στο τουρκικό προάστιο, όπου 1.5 εκατομμύριο τουρίστες περνούν τις διακοπές τους κάθε καλοκαίρι - η εντυπωσιακή πλατφόρμα ύψους 26 μέτρων δέσποζε πάνω στο βραχώδες τοπίο, όντας ένας πόλος έλξης για τους τουρίστες. Αμέτρητα βαρκάκια και πλήθος λουομένων παρακολουθούσαν από την κοντινή παραλία, με αποτέλεσμα ένα σύνολο 40.000 θεατών να δώσουν στο Ataturk Park της Αττάλειας εορταστικό κλίμα, τυπικό φαινόμενο των ανατολίτικων παζαριών.

Τα αποτελέσματα του αγώνα στην Τουρκία

Θέση Ονοματεπώνυμο Εθνικότητα Σκορ

1. Artem Silchenko ΡΩΣ 354,00
2. Orlando Duque ΚΟΛ 322,05
3. Gary Hunt ΜΒΡ 290,35
4. Andrey Ignatenko ΟΥΚ 289,30
5. Eber Pava ΚΟΛ 275,80
6. Michal Navratil ΤΣΕ 275,40
7. Hassan Mouti ΓΑΛ 266,30
8. Kent de Mond ΗΠΑ 261,50
9. Cyrille Oumedjkane ΓΑΛ 259,20
10. Steve Black ΑΥΣ 256,10
11. Alain Kohl ΛΟΥ 244,20
12. Slava Polyeshchuk ΟΥΚ 233,90
13. Oleg Vyshyvanov ΡΩΣ 229,95


* Το σκορ προκύπτει από τις πέντε βαθμολογίες ισάριθμων κριτών, με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη βαθμολογία να εξαιρούνται. Οι υπόλοιπες τρεις (βαθμολογίες) προστίθενται και το σύνολο πολλαπλασιάζεται με το βαθμό δυσκολίας της κατάδυσης, με τους βαθμούς να αποδίδονται στις δώδεκα θέσεις. Να σημειωθεί ότι το άθροισμα των βαθμολογιών ανά αγώνα διαμορφώνει την τελική κατάταξη. Νικητής του Red Bull Cliff Diving Series θα στεφθεί ο αθλητής που θα έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία μετά το τέλος της διοργάνωσης.

Γενική κατάταξη

Θέση Ονοματεπώνυμο Εθνικότητα Βαθμοί


1. Orlando Duque ΚΟΛ 92 βαθμοί
2. Gary Hunt ΜΒΡ 71 βαθμοί
3. Artem Silchenko ΡΩΣ 66 βαθμοί
4. Andrey Ignatenko ΟΥΚ 57 βαθμοί
5. Steve Black ΑΥΣ 34 βαθμοί
5. Hassan Mouti ΓΑΛ 34βαθμοί
7. Slava Polyeshcuk ΟΥΚ 25 βαθμοί
8. Cyrille Oumedjkane ΓΑΛ 23 βαθμοί
8. Michal Navratil ΤΣΕ 23 βαθμοί
10. Kent De Mond ΗΠΑ 22 βαθμοί
10. Eber Pava ΚΟΛ 22 βαθμοί
12. Alain Kohl ΛΟΥ 13 βαθμοί


Τι είναι το Red Bull Cliff Diving Series 2009;

Δώδεκα αθλητές, οκτώ αγώνες, μια πρόκληση και 26 μέτρα στο… κενό μέχρι την τελική βουτιά! Άρτια φυσική κατάσταση, απόλυτη αίσθηση, νεκρική σιγή και συγκλονιστική ένταση. Οι κορυφαίο αθλητές καταδύσεων παγκοσμίως διαγωνίζονται θέτοντας νέα δεδομένα και όρια σε αυτό το extreme σπορ που πραγματοποιείται σε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και εναλλακτικά αστικά τοπία. Ποτέ στο παρελθόν δεν επιχείρησαν καταδύσεις από ύψος 26 μέτρων στα πλαίσια οκτώ συνεχόμενων αγώνων ανά τον κόσμο. Αυτό είναι το Red Bull Diving Series 2009 – μια αθλητική διοργάνωση υψηλού επιπέδου.

Από το La Rochelle της Γαλλίας στη… Βουλιαγμένη Λίμνη της Αθήνας!

Το Red Bull Cliff Diving Series 2009 ξεκίνησε στις 8 Μαΐου από την πόλη La Rochelle της Γαλλίας, οι αγώνες μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία (Ρότερνταμ/ 20 Ιουνίου) και την Κροατία (Dubrovnik/ 11 Ιουλίου). Τώρα, θα ακολουθήσουν η Ιταλία (Polignano a Mare/ 26 Ιουλίου), η Τουρκία (Antalya/ 8 Αυγούστου), η Γερμανία (Αμβούργο/ 29 Αυγούστου), η Ελβετία (Sisikon/ 5 Σεπτεμβρίου) και τελευταίος σταθμός είναι η Ελλάδα, όπου η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στη Βουλιαγμένη Λίμνη της Αθήνας (20 Σεπτεμβρίου).

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x