Stoiximan Super League

«Μαζί ήρθαν, μαζί θα φύγουν»

Ο Νίκος Πατέρας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6, στήριξε τον Τεν Κάτε και τον Κώστα Αντωνίου, τονίζοντας: «Μαζί ήρθαν, μαζί θα φύγουν. Τον τελευταίο καιρό συνεργάζονται άψογα και αυτό με ικανοποιεί». Γιατί οι πιθανότητες μεταγραφής είναι λίγες και τι λέει ο πρόεδρος της ΠΑΕ για τον Σεϊταρίδη, τον αποκλεισμό, τη συνέχεια, τη διαιτησία και το γήπεδο.

Ο Νίκος Πατέρας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6, στήριξε τον Τεν Κάτε και τον Κώστα Αντωνίου, τονίζοντας: «Μαζί ήρθαν, μαζί θα φύγουν. Τον τελευταίο καιρό συνεργάζονται άψογα και αυτό με ικανοποιεί». Γιατί οι πιθανότητες μεταγραφής είναι λίγες και τι λέει ο πρόεδρος της ΠΑΕ για τον Σεϊταρίδη, τον αποκλεισμό, τη συνέχεια, τη διαιτησία και το γήπεδο.

Οσα δήλωσε ο Νίκος Πατέρας

Φύγατε υποθέτω αμέσως μετά το παιχνίδι από τη Μαδρίτη…

Εγώ δεν είχα πάει στη Μαδρίτη. Είδα με φίλους το ματς, εδώ στην Αθήνα.

Και τι είδαμε;

Τι είδαμε; Ό,τι είδατε και εσείς…

Ακριβώς το ίδιο;

Το ίδιο παιχνίδι είδαμε…

Δηλαδή γκίνια Βύντρα;

Εντάξει, κοιτάξτε είναι πολύ δύσκολο όταν μια ομάδα στα πρώτα λεπτά κάνει μια τέτοια γκέλα, μια τέτοια ατυχία ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να το ξεπεράσει άμεσα. Τώρα εγώ από χθες ακούω διάφορα «μαργαριτάρια» που λέγονται από «ειδήμονες». Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός μπήκε μέσα με σκοπό να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Για να υπάρχει λογική, για ποια «μαργαριτάρια» μιλάτε;

Τώρα τι να σας λέω, κάποιος από εσάς είπε το πρωί ότι δεν έχει διαβάσει εφημερίδες. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι το εξής: ότι ο Παναθηναϊκός μπήκε χθες με σκοπό να πάρει το παιχνίδι. Βρεθήκαμε σε μια άσχημη ημέρα, επειδή είχαμε αυτό το αυτογκόλ στα πρώτα λεπτά και από εκεί και πέρα ό,τι είδατε εσείς, είδαμε και εμείς

Με βάση το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού, που για εμένα είναι το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας, θεωρείτε ότι η διαφορά των ομάδων είναι αυτή που είδαμε στο γήπεδο;

Όχι, θεωρώ ότι αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός χθες από τους ίδιους τους παίκτες του. Θεωρώ ότι ήθελε μεγάλη ψυχή και επειδή εσείς γνωρίζετε ποδόσφαιρο, όταν είσαι μέσα στη Μαδρίτη και έχεις δεχθεί αυτό το αυτογκόλ θέλει μεγάλη ψυχή να μπορέσεις να γυρίσεις το παιχνίδι. Πιστεύω ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού, από μεριά τους, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Τώρα, όπως είπατε και εσείς πριν, αν είχαμε βάλει ένα δυο-γκολ από κάτι χαμένες ευκαιρίες, μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, δηλαδή να είχαμε παίξει το παιχνίδι για την τιμή των όπλων. Δεν τα καταφέραμε. Η Ατλέτικο είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα, έχει πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Δεν χάσαμε ούτε από καμιά ομάδα δεύτερης διαλογής, ούτε από καμιά ομάδα, η οποία εν πάσει περιπτώσει είναι αμελητέα ποσότητα.

Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα που να μένει από αυτά τα δύο παιχνίδια, κάτι το οποίο να χρησιμεύει στο μέλλον;

Πιστεύω ότι το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε εμείς είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει εξαιρετικό ρόστερ, χρειάζεται η ομάδα να βρει τα πατήματά της και νομίζω ότι θα δούμε καλό ποδόσφαιρο.

Συμπέρασμα που έχει να κάνει με τα μεταγραφικά; Έχει μείνει η εντύπωση ότι ο Παναθηναϊκός ζει μια παράξενη μέρα της Μαρμότας σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμυντικούς του. Δηλαδή ότι εκεί που περιμένουμε όλοι ότι θα έρθει κάποιο μεγάλο όνομα, ότι θα έρθει κάποιος παίκτης ο οποίος θα δώσει στα μετόπισθεν μια μεγαλύτερη σιγουριά, αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει, δεν συνέβη ούτε το πρώτο καλοκαίρι της δικής σας προεδρίας ούτε το δεύτερο καλοκαίρι. Δεν πάω στα προηγούμενα…

Έχετε δίκιο ότι αυτό έχει περάσει στον κόσμο. Από εκεί και πέρα, εχθές νομίζω ότι ένας από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν ο Σαριέγκι. Πιστεύω ότι ακόμα δεν έχουμε δει τον Σουηδό (σ.σ.: Μπιέρσμιρ), δεν έχουμε δει ακόμα πώς συνδυάζονται μεταξύ τους. Ο προπονητής, από μεριά του, μαζί με τον τεχνικό διευθυντή είχαν συμφωνήσει στις μεταγραφές του Σουηδού και του Γάλλου (σ.σ.: Καντέ) και οι σκάουτερς, οι οποίοι εν πάση περιπτώσει είχαν κάνει τις διαδικασίες, μας είχαν δώσει το «πράσινο φως». Τώρα ότι ο κόσμος γενικά και αυτό που έχει περάσει προς τα έξω ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο «βαρβάτο αμυντικό», είναι κάτι που ακούω κάθε μέρα…

Το περάσατε λίγο και εσείς, δηλαδή δεν είναι μόνο ο κόσμος και ο Παναθηναϊκός δημιουργούσε αυτή την εντύπωση, τουλάχιστον στο ξεκίνημα των μεταγραφών ότι ψάχνει έναν αμυντικό.

Όχι, δεν διαφωνώ. Ο Τεν Κάτε είναι άλλωστε εκείνος ο οποίος μαζί με τον Αντωνίου και τους σκάουτερς συμφώνησαν στους αμυντικούς που πήραμε. Αυτό που λέω είναι ότι καταρχήν δεν είναι θέμα χρημάτων. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν πήραμε άλλον έναν αμυντικό, επειδή θέλαμε να κάνουμε οικονομία. Γιατί όταν ξοδεύεις λεφτά που έχει ξοδέψει ο Παναθηναϊκός σε μεταγραφές, το να ξοδέψεις άλλα 2,3, 4 εκατ. ευρώ στο να πάρεις άλλον έναν αμυντικό δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα ήταν να υπάρχει μια ισορροπία στην ομάδα, να μην δημιουργήσουμε στο υπάρχον ρόστερ πρόβλημα και ταυτόχρονα να δοθεί δυνατότητα στους νέους που πήραμε να δοκιμαστούν. Ακόμα δεν έχουμε δοκιμάσει κανέναν από τους δύο νέους αμυντικούς.

Γίνεται κουβέντα και για το δεξί μπακ, πρόεδρε…

Εγώ είδα χθες ότι μόλις γύρισε τον Γκάμπριελ πήγε μια χαρά. Εν πάση περιπτώσει εγώ δεν είμαι προπονητής. Λύσεις για όλες τις θέσεις ο Παναθηναϊκός έχει. Το πώς θα φτιάξει κάποιος το παζλ είναι θέμα προπονητή, δεν είναι θέμα δικό μου.

Ανοικτό παράθυρο μέχρι τη Δευτέρα μπορούμε να αφήσουμε;

Είπα και προχθές σε κάποιον συνάδελφό σας ότι αν ο προπονητής ζητούσε κάτι τέτοιο, θα το κάναμε. Ο προπονητής αυτή τη στιγμή θέλει να κρατήσει ισορροπίες στην ομάδα. Πιστεύω ότι πρέπει να ακούμε τον προπονητή, τουλάχιστον εμείς που διοικούμε σήμερα τον Παναθηναϊκό, γιατί αλλιώς θα γινόμασταν εμείς προπονητές στη θέση του.

Καμιά φορά χρειάζεται πάντως κάποια προεδρική πρωτοβουλία…

Νομίζω ότι και εγώ και οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουμε πάρει και φέτος και πέρυσι πολλές πρωτοβουλίες, τουλάχιστον βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να ενισχυθεί η ομάδα, αλλά από εκεί και πέρα σε θέματα τακτικής και σε θέματα προπονητή νομίζω ότι είναι λάθος να παρεμβαίνουμε.

Ο προπονητής υπάρχει περίπτωση σήμερα- αύριο να σας πει «θέλω κάποιον παίκτη» ή δεν το περιμένετε;

Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα συγκεντρωθεί στους τρεις στόχους τους οποίους έχει, πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ και εν πάση περιπτώσει ήταν μια άτυχη στιγμή η χθεσινή. Ο κόσμος έχει σταθεί δίπλα στην ομάδα και γι’ αυτό όλη η διοίκηση και εγώ προσωπικά είμαστε ευγνώμονες. Γκρίνιες πάντα θα υπάρχουν είτε από φιλοπαναθηναϊκούς είτε από ανθρώπους που δεν θέλουν το καλό του Παναθηναϊκού. Πιστεύω ότι πρέπει να προστατευτεί αυτή τη στιγμή και ο προπονητής και το ρόστερ από διάφορες μπούρδες που ακούγονται και να αφήσουμε να δούμε τον προπονητή να κάνει τη δουλειά του.

Τι θεωρείτε επιτυχημένο στο τέλος της σεζόν;

Να πάρουμε τους δύο τίτλους στην Ελλάδα και μια καλή θέση στην Ευρώπη. Φέτος δεν θα δούμε τα φαινόμενα που έχουμε δει στο παρελθόν, όσον αφορά στο παρασκήνιο. Οπότε, οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε η καραμέλα και η πιπίλα, δεν το εννοώ απαξιωτικά, υπήρχε μια κατάσταση που δημιουργούσε προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Τώρα απ’ ό,τι φαίνεται αυτό το παρασκήνιο, πλέον, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει δικαιολογία να λέμε μας φταίει ο επόπτης, μας φταίει ο διαιτητής. Τώρα αν δούμε ξανά τέτοια φαινόμενα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Στο παρελθόν υπήρχε παρασκήνιο. Εδώ υπάρχουν εφημερίδες, οι οποίες τις τελευταίες μέρες γράφουν ότι χάσαμε την ΕΠΟ, χάσαμε τη διαιτησία, κοιμάται το λιμάνι, πράγματα απαράδεκτα. Όταν γράφονται τέτοια πράγματα, είναι σαν να δέχονται ότι όλα αυτά τα πράγματα υπήρχαν. Για κάποιο λόγο εμείς αποφασίσαμε ότι θέλουμε η ομάδα να προστατευτεί, θέλουμε το παιχνίδι να παίζεται στο γήπεδο, όλες οι ομάδες να παίζουν 50-50 και να μην υπάρχουν κομπίνες από διαιτησία ή από άλλους παράγοντες. Αν αυτό το πράγμα το καταφέρουμε, δεν θα το καταφέρουμε μόνο για το καλό του Παναθηναϊκό, αλλά όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο κόσμος απηύδησε από αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Γίνονταν πιο χειρουργικά, πιο επιστημονικά και με έναν τρόπο με τον οποίο ίσως καμιά φορά να μας ξεγελούσε.

Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητα ο Ολυμπιακός πίσω από αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν, όπως και στις μπίζνες, έτσι και στο ποδόσφαιρο διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι για να δημιουργήσουν ένα πελατολόγιο και για να γίνουν αρεστοί σε διάφορους παράγοντες, πουλάνε εκδουλεύσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ανακωχή και αυτή η εκεχειρία η οποία φαίνεται να υπάρχει θα διατηρηθεί. Αν δεν διατηρηθεί να είστε σίγουροι ότι θα τη μάθετε πρώτοι.

Στη συνάντηση που είχατε με τον κ. Πηλάβιο τι ειπώθηκε;

Είχα συνάντηση με τον Πηλάβιο, όπως και με τους υπόλοιπους προέδρους, όπου συμφωνήσαμε ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές και τομές στη διαιτησία και την ΕΠΟ, για να υπάρχει πιο καθαρό πρωτάθλημα. Προς τιμήν τους και οι υπόλοιποι πρόεδροι είπαν ότι τα πράγματα έχουν στενέψει και θα πρέπει όλα να αλλάξουν. Το ποδόσφαιρο είναι ένα θέαμα. Όταν προσφέρεις το ίδιο έργο στον θεατή, κάποια στιγμή θα σταματήσει να παίρνει εισιτήριο. Όταν, λοιπόν, βλέπεις ότι σε κάποιες ομάδες μπαίνουν άνθρωποι με χρήματα και βλέπουν ότι αυτά πάνε στράφι, γιατί κάποιοι παράγοντες, κάποιοι δορυφόροι γύρω γύρω φροντίζουν να μην παίζεται το παιχνίδι μέσα στο γήπεδο, θα πουν κι’ αυτοί σταματάμε να βάζουμε λεφτά και θα πάρει το ποδόσφαιρο την κατιούσα. Αν ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τα πρωταθλήματα εκτός γηπέδου, θα γινόταν γραφικός, όπως έχει γίνει κάποια άλλη ομάδα.

Υπήρχε δέσμευση των μετόχων να δαπανηθούν 25 εκατομμύρια ευρώ;

Όχι, υπήρχε δέσμευση των μετόχων του Παναθηναϊκού να δαπανηθεί ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Δηλαδή, θα ήταν 15 ή 25, ό,τι χρειάζεται. Το είχε ξεκαθαρίσει και ο κ. Βγενόπουλος και ο κ. Βαρδιονογιάννης ότι αυτό ήταν μια παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί. Εληξε τότε στο συμβούλιο που έγινε και αποφασίστηκε από όλους τους μετόχους να μην υπάρχει μπάτζετ. Αυτή τη στιγμή οι μεταγραφές που έγιναν ήταν μεταγραφές ουσίας. Συνολικά δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια, χωρίς τα συμβόλαια.

Με τους υπό παραχώρηση παίκτες τι γίνεται;

Μπορεί να μείνουν και όλοι. Οι παίκτες λογικό είναι να κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο για την καριέρα τους. Δεν είναι πάντα σύμφωνο αυτό με τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού. Εμένα δική μου δουλειά είναι να προστατεύω τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού. Ταυτόχρονα, όσο μπορώ να βοηθάω τους ποδοσφαιριστές. Βλέπε περίπτωση Τζιόλη. Δεν τον πήρε η Βέρντερ, του βρήκαμε ομάδα στην Ιταλία, έκανε το βαρύ πεπόνι. Αν δεν βρει ομάδα θα μείνει στον Παναθηναϊκό. Από εκεί και πέρα, θα προπονείται μέχρι να βρει ομάδα. Δεν πρέπει ο Παναθηναϊκός να δέχεται εκβιασμό από κανέναν παίκτη, ούτε μπορεί ο κάθε παίκτης να φέρνει το πακέτο της αρεσκείας του και να λέει στον Παναθηναϊκό ή πάρτε το ή θα σας εκβιάσω. Ο κάθε παίκτης που έχει συμβόλαιο πληρώνεται. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ομάδα που χρωστάει σε παίκτες, όπως χρωστάνε όλοι. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ομάδα που αφήνει ξεκρέμαστους ποδοσφαιριστές. Αυτοί οι παίκτες που είναι υπό παραχώρηση, μέχρι να βρουν ομάδα πληρώνονται. Δεν κάνει κάποιον οικονομικό εκβιασμό. Από την άλλη, και ο ποδοσφαιριστής που είναι επαγγελματίας πρέπει να καταλαβαίνει και τη θέση της ομάδας. Τι εννοώ;Όταν ένας παίκτης έχει δύο επιλογές και η μία θέλει να τον πάρει, του δίνει τα λεφτά που παίρνει στον Παναθηναϊκό και θα διακριθεί γιατί θα παίξει σε ένα καλό πρωτάθλημα, δεν μπορεί αυτός ο παίκτης να χρησιμοποιεί ηλίθιες δικαιολογίες για να μην πάει. Αυτό εννοώ. Οι παίκτες έχουν μέσα τους τη φλόγα να παίξουν μπάλα. Σε ποιον παίκτη αρέσει να κάθεται στο Ρέντη, στην Παιανία και να μην παίζει μπάλα; Σε κανένα. Αρα, λοιπόν, ένας παίκτης επαγγελματίας θέλει να πάει κάπου.

Ισχύει αυτό που λέγεται ότι οι αποχωρήσεις θα συνδυαστούν με μεταγραφή. Αν ο προπονητής σάς ζητήσει αύριο παίκτη, τι κάνετε;

Ο προπονητής δεν έχει ζητήσει άλλη μεταγραφή. Θα εκπλαγώ αν ζητήσει, γιατί αυτή τη στιγμή έχω μια πολύ καλή επικοινωνία με τον προπονητή και βλέπω ότι ο προπονητής δεν θέλει να χαλάσει την ισορροπία που υπάρχει στην ομάδα. Πέρα από αυτό, το αν θα πάρουμε έναν παίκτη ή όχι δεν θα εξαρτηθεί από το αν θα φύγει ή θα πάει κάπου δανεικός ο Τζιόλης. Μην τα συνδυάζουμε αυτά τα δυο. Ούτε περιμένουμε να βάλουμε λεφτά στα ταμεία μας από πωλήσεις τριών ποδοσφαιριστών για να πάρουμε κάποιον παίκτη. Όπως βλέπετε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί ελεύθεροι παίκτες και αξιόλογοι. Δεν είναι το οικονομικό θέμα αυτή τη στιγμή που μας σταματάει για μεταγραφή.

Υπάρχει περίπτωση στη διάρκεια της σεζόν να φύγει ο Τεν Κάτε;

Ίδια περίπτωση που υπάρχει να φύγω εγώ από τον Παναθηναϊκό, να φύγετε εσείς από τον σταθμό που δουλεύετε, υπάρχει και για τον προπονητή. Ολοι κρινόμαστε.

Και ο προπονητής από τι θα κριθεί;

Ο προπονητής κρίνεται από τα αποτελέσματα και από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα.

Η δική σας εξουσία ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού μέχρι πού φτάνει. Δηλαδή, εσείς μπορείτε αύριο το πρωί να απολύσετε τον Τεν Κάτε, χωρίς να υπάρξουν συζητήσεις με μετόχους;

Φυσικά μπορώ. Και πέρυσι μπορούσα, σας είπε κάποιος ότι αν ήθελα δεν μπορούσα να απολύσω έναν διευθυντή ή τον Τεν Κάτε. Δεν έχετε δει τι αλλαγές έχουν γίνει στον Παναθηναϊκό. Συνεδριάζουμε για οικονομικά θέματα. Τα λάβαρα ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, συνεδριάσαμε γιατί θίχτηκε η οικογένεια Γιαννακόπουλου, και επειδή την οικογένεια Γιαννακόπουλου την εκτιμούμε ιδιαίτερα, θέλαμε να λυθεί η παρεξήγηση. Και πέρυσι και φέτος το ίδιο ισχύει, απλά ίσως φέτος να το καταλαβαίνετε πιο καθαρά γιατί είναι η δεύτερη χρονιά προεδρίας μου. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω εγώ να πιστεύω είναι ότι ο Παναθηναϊκός φέτος με το ρόστερ που έχει, με τη βοήθεια που έχουμε προσφέρει εμείς σαν διοίκηση, με τον ρόλο που έχουμε παίξει για να καθαρίσει η ΕΠΟ, η διαιτησία, έτσι ώστε να δούμε ένα καθαρό πρωτάθλημα, πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός έχει όλα τα εχέγγυα να πάει μπροστά.

Οι μικρές ομάδες, δηλαδή, υπάρχουν σαν κομπάρσοι;

Όχι, χωρίς τις μικρές ομάδες δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω τι γίνεται στη Β’ και τη Γ’ κατηγορία, γιατί εκεί είναι άλλου Παπά Ευαγγέλιο. Την εμπιστοσύνη για το να καθαρίσει ή όχι το ελληνικό ποδόσφαιρο την έχουμε δώσει όλοι με την ψήφο μας στον Σοφοκλή Πηλάβιο. Πιστεύω ότι είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά θέλει να αφήσει πίσω του μια πολύ ωραία εικόνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν γύρω γύρω διάφοροι παράγοντες, παραγοντίσκοι, καραγκιόζηδες, οι οποίοι θα του βάζουν τρικλοποδιές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, γιατί αυτή είναι η ζωή τους. Ζουν από το ποδόσφαιρο. Τόσα χρόνια αυτά γίνονται. Είναι στο χέρι των μεγάλων ομάδων, των παραγόντων που διοικούν τις μεγάλες ομάδες να προστατεύσουν τον κ. Πηλάβιο και τη νέα ΚΕΔ και να μην αφήσουν όλα αυτά τα παράσιτα να μπουν μέσα στον χώρο και να δημιουργούν προβλήματα.

Βέβαια, ο κ. Πηλάβιος ήταν συνεργάτης του κ. Γκαγκάτση…

Ναι, βέβαια. Και γι’ αυτό έμαθε να φυλάγεται…

Μετά από χρόνια ο Παναθηναϊκός πήρε παίκτη από τον Ολυμπιακό. Αισθάνεστε δικαιωμένος με τη μεταγραφή του Λέτο;

Ο Παναθηναϊκός πήρε παίκτη από τη Λίβερπουλ, όχι από τον Ολυμπιακό. Αισθάνομαι πάρα πολύ δικαιωμένος. Πιστεύω ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή επιλογή και πιστεύουμε όλοι ότι ο Λέτο είναι μια πάρα πολύ καλή μεταγραφή.

Για τον Καραγκούνη και τον Σαλπιγγίδη με τους οποίους γίνονται συζητήσεις, ποια είναι η αίσθησή σας. Θα ανανεώσουν;

Η αίσθησή μου αυτή είναι. Τώρα, από εκεί και πέρα, ο κάθε παίκτης έχει τις ιδιομορφίες του. Εμείς σαν Παναθηναϊκός κάναμε πάρα πολύ γενναιόδωρες προτάσεις, αγαπάμε πάρα πολύ τους δυο ποδοσφαιριστές, τους θέλουμε κοντά μας.

Εχετε υπολογίσει ποια μπορεί να είναι η οικονομική ζημιά από τον αποκλεισμό;

Η ίδια που είχε και πέρυσι ο Ολυμπιακός. Δηλαδή 15-20 εκατομμύρια ευρώ.

Θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος της χρονιάς; Εχετε σκεφτεί κάτι τέτοιο;

Ο Παναθηναϊκός σε αντίθεση με άλλες ομάδες δεν χρωστάει λεφτά ούτε σε τράπεζες ούτε σε ποδοσφαιριστές ούτε δεξιά και αριστερά. Αρα, λοιπόν, είναι μια ομάδα καθαρή. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παρέδωσε έναν καθαρό Παναθηναϊκό στο νέο πολυμετοχικό σχήμα. Αυτό τι σημαίνει; Αν αύριο μεθαύριο χρειαστεί να τσοντάρουμε λεφτά για να αυξηθεί το κεφάλαιο κίνησης του Παναθηναϊκού, δεν θα πάει υπέρ παλαιών υποχρεώσεων, όπως συμβαίνει με άλλες ομάδες. Εχουμε όλη την καλή διάθεση, αν και εφόσον χρειαστεί, στο μέλλον ξανά να βάλουμε λεφτά στον Παναθηναϊκό.

Τελεί υπό κρίση και ο κ. Αντωνίου;

Εγώ αυτό που είπα στον κ. Αντωνίου και στον κ. Τεν Κάτε, με τους οποίους συνεργάζομαι πολύ στενά, είναι επειδή θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί τους, θα πρέπει να κοιτάξουν όποια προβλήματα υπάρχουν στη συνεργασία τους να λυθούν, διότι μαζί ήρθαν και μαζί θα φύγουν. Είναι φυσιολογικό στις μεγάλες ομάδες να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Βλέπω τον τελευταίο καιρό ότι λειτουργούν άψογα, κάτι που θέλει χρόνο για να δημιουργήσεις από την πρώτη μέρα με έναν συνεργάτη σου μια καλή μέρα. Συνεργάζονται πολύ καλά, υπάρχει ταύτιση απόψεων και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Το θέμα είναι ότι ο κ. Αντωνίου και ο κ. Τεν Κάτε κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, δέχονται μια κριτική απίστευτη, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη ομάδα. Κάνουν ό,τι μπορούν για τον Παναθηναϊκό, δεν είναι άνθρωποι που δεν τιμούν το ψωμί που τρώνε και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σύντομα.

Για την κριτική που είπατε, εννοείτε ενδοπαναθηναϊκά;

Καλά και ενδοπαναθηναϊκά. Ο Παναθηναϊκός έχει αυτή την αρρώστια χρόνια τώρα. Γίνεται πάντα μια πολύ αυστηρή κριτική και προς τη διοίκηση και προς τον εκάστοτε προπονητή, τεχνικό διευθυντή, άλλες φορές έχουν δίκιο, άλλες φορές έχουν άδικο. Αυτό το πράγμα συνέβαινε στον Παναθηναϊκό και συμβαίνει και τώρα. Εγώ το ζω πάρα πολύ έντονα εδώ.

Τι γίνεται με το γήπεδο;

Όπως ξέρετε υπάρχει αυτή η απόφαση του ΣτΕ που έχει σταματήσει τα έργα. Μας είχε στείλει ένα εξώδικο ο κ. Βωβός, που έλεγε ότι μέχρι να λυθεί το θέμα, δεν θέλει να ξεκινήσουμε τα έργα. Εμείς με τον δήμο κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει για να πάρουμε τις άδειες για να ξεκινήσουμε τα έργα. Υπάρχει ένα τρίγωνο του διαβόλου εδώ πέρα, το οποίο κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση. Ο Παναθηναϊκός θέλει να αποκτήσει το δικό του γήπεδο.

Πότε θα βρεθεί η λύση;

Είναι περισσότερο νομικό το θέμα. Αν δεν βρεθεί λύση και το ΣτΕ δεν οριστικοποιήσει την απόφασή του. Αν από την άλλη μεριά δεν βγουν οι άδειες, ο δήμος που κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει, θα υπάρχει συνέχεια καθυστέρηση.

Ζητάτε από τον δήμο να αναλάβει την αποζημίωση του Βωβού, σε περίπτωση που επιδικαστεί αποζημίωση στον Βωβό;

Ζητάμε από τον δήμο, βάσει σύμβασης, σε περίπτωση που ο Βωβός διεκδικήσει, τότε εμείς αρχίζουμε και ξοδεύουμε τα 80 εκατομμύρια ευρώ να χτίσουμε το γήπεδο. Και έρχεται ο Βωβός και στρέφεται εναντίον μας. Εμάς ποιος θα μας καλύψει; Μέσω της ανάπλασης δημιουργείται ένα τεράστιο έργο που είναι καλό και για την πόλη της Αθήνας. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο δήμος τις δικές του, ο Παναθηναϊκός με τα λεφτά που θα βάλει, γιατί δεν παίρνουμε καμία επιδότηση. Δεν παίρνουμε λεφτά από το κράτος, λεφτά δικά μας θα βάλουμε για να γίνει το γήπεδο. Από εκεί και πέρα και ο Βωβός σαν εργολάβος, ο οποίος έχει το δικό του το κομμάτι, το δικό του πρόβλημα με το ΣτΕ ,να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Σε περίπτωση που θα έχει αποτύχει το εγχείρημα κάποιος θα έχει μπει μέσα.

Γι’ αυτό δεν έχει ξεκινήσει το εγχείρημα. Δεν θέλουμε ούτε εμείς να έρθουμε απέναντι στον δήμο, ούτε να βρεθούμε ξαφνικά να έχουμε αρχίσει να χτίζουμε ένα γήπεδο και το γήπεδο αυτό να σταματήσει. Θέλει λίγο χρόνο να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση.

Ολο το καλοκαίρι αιωρείται και φημολογείται ότι υπάρχει θέμα Σεϊταρίδη. Επίσης, αιωρείται ότι υπήρξε βέτο για τον Σεϊταρίδη, όπως και για τον Κυργιάκο…

Δεν υπήρχε κανένα βέτο. Τον Κυργιάκο τον κάλεσα στο γραφείο μου γιατί πρωτόδικα ο Παναθηναϊκός κέρδισε την αποζημίωση που του χρωστάει ο παίκτης. Τον φώναξα στο γραφείο μου τον Ιούνιο και του είπα «Σωτήρη, θα πληρώσεις τα χρήματα». Είναι 1.300.000. «Πρόεδρε, θα κάνω έφεση», μου είπε. Του είπα αν θέλει να προσπαθήσω να κάνουμε έναν συμβιβασμό. «Όχι πρόεδρε, εγώ θα κάνω έφεση γιατί παραπάνω από 150.000 ευρώ, δεν μπορώ να δώσω», μου είπε. Του είπα ο Παναθηναϊκός δεν είναι περίπτερο, δεν μπορούμε να πάρουμε 150.000 από 1.300.000, που μας χρωστάει. Πάμε, λοιπόν, στην έφεση να κοιτάξει ο καθένας τα συμφέροντά του.

Δεν έγινε κουβέντα για να συνεργαστείτε στον Παναθηναϊκό;

Καθόλου. Ο Κυργιάκος, άσχετα με τις ειρωνίες και τις εξυπνάδες του, παραδέχθηκε ότι ουδέποτε έγινε τέτοια συζήτηση. Εγινε μόνο για να διευθετηθεί ένα θέμα, το οποίο είναι και σοβαρό. Δεν είναι λίγα λεφτά. Ηταν φιλική συζήτηση, αλλά δεν υπήρχε σύγκλιση απόψεων. Οπότε «αντε γεια» και τελείωσε η συζήτηση. Οσον αφορά στον Σεϊταρίδη, δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή. Ούτε υπήρξε. Η μόνη συζήτηση που είχα μαζί του ήταν σε ένα παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Ηταν «γεια σου πρόεδρε», «γεια σου Γιούρκα». Τίποτα άλλο.

Δηλαδή, λέτε ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν μπορεί να υπάρξει θέμα με τον Γιούρκα;

Ο Σεϊταρίδης είναι ένας πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Εμένα προσωπικά ο Σεϊταρίδης μου αρέσει. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας σχεδιασμός. Όταν, λοιπόν, κάθεσαι και κουβεντιάζεις με τον προπονητή σου και τον τεχνικό διευθυντή και μέσα στον σχεδιασμό δεν είναι ο Σεϊταρίδης, δεν μπορώ να πάω και να κάνω συζητήσεις με έναν ποδοσφαιριστή και να του πω έλα στον Παναθηναϊκό. Να τον επιβάλω. Εμένα προσωπικά μου αρέσει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x