sport-fm.gr ΘΕΜΑ

1930 Ουρουγουάη: Και χρυσό και Παγκόσμιο

Ο πρώτος τελικός της ιστορίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων ταλαιπωρήθηκε από διαφωνία που σήμερα θα φαινόταν αστεία. Ούτε αυτή, όμως, στάθηκε αρκετή για να σταματήσει την Ουρουγουάη από τον θρίαμβο.

Στις 30 Ιουλίου του 1930, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, στήθηκε το σκηνικό που θα υποδεχόταν τον πρώτο παγκόσμιο πρωταθλητή.

Η διοργανώτρια Ουρουγουάη φιλοξενούσε την Αργεντινή σε μια ρεβάνς του μεταξύ των δύο αντιπάλων τελικού του ποδοσφαιρικού τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928.

Στο Άμστερνταμ το χρυσό μετάλλιο είχε κρεμαστεί στο λαιμό των παικτών της «τσελέστε». Οι ίδιοι θα θριάμβευαν και εντός έδρας…

Η ατμόσφαιρα καυτή. Περισσότεροι από 90 χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν το Σεντενάριο το οποίο γέμισε δύο ώρες πριν τη σέντρα του αγώνα. Το πλήθος περίμενε την έναρξη, ωστόσο για να στηθεί η μπάλα στη σέντρα έπρεπε να παρέμβει η Παγκόσμια Ομοσπονδία και ως άλλος Σολομώντας να διατάξει τη διεξαγωγή του πρώτου μέρους με την μπάλα που επέλεξε η Αργεντινή και του δεύτερου με μια άλλη που υπέδειξε η Ουρουγουάη.

Σήμερα φαίνεται αστείο, αλλά ο πρώτος τελικός ταλαιπωρήθηκε από τη διαφωνία των αντιπάλων στο συγκεκριμένο θέμα. Η Αργεντινή εκμεταλλεύτηκε το… προβάδισμα που της έδωσε η δική της μπάλα και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 2-1, χάρις σε γκολ του Πεουτσέλε (20’) και του Στάμπιλε (37’) αν και είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με σκόρερ τον Ντοράδο (12’).

Ωστόσο η επανάληψη αποδείχθηκε μονόλογος των Ουρουγουανών: ο Σέα ισοφαρίζει στο 57΄, ο Ιριάρτε γράφει 11 λεπτά αργότερα το 3-2 για να έρθει ο Κάστρο στο 89’ και να δώσει τη χαριστική βολή στην Αργεντινή.

Ο τελικός του 1930 είναι μαζί με αυτόν της Αγγλίας το 1966 οι μόνοι που δεν έχουν διεξαχθεί Κυριακή, ενώ είναι και ο μόνος στην ιστορία που έγινε μέρα Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x