Βόλεϊ

Οι μάγκες με τα μπλε!

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ, με εξαιρετική εμφάνιση, έκανε άνω κάτω την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, παίρνοντας τη νίκη με 3-0 σετ, στο πρώτο παιχνίδι της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Κορυφαίοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος οι Ρουμελιώτης, Προύσαλης, Χριστοφιδέλης και Πανταλέων.

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ, με εξαιρετική εμφάνιση, έκανε άνω κάτω την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, παίρνοντας τη νίκη με 3-0 σετ, στο πρώτο παιχνίδι της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Κορυφαίοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος οι Ρουμελιώτης, Προύσαλης, Χριστοφιδέλης και Πανταλέων.

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Εθνικής Ελλάδας δεν θα περίμενε τέτοια εμφάνιση και τέτοια νίκη απέναντι στους Πρωταθλητές Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά την επιβλητική εμφάνιση των Ιβήρων στην πρεμιέρα απέναντι στη Σλοβενία με 3-0 σετ. Η «γαλανόλευκη», όμως, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και δίχως κανέναν παίκτη να υστερεί, έφτασε σε μια καθαρή νίκη με 3-0, προκαλώντας αίσθηση στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα που απουσίαζε από τα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού εδώ και τέσσερα χρόνια, έκανε δυναμικό «come-back», βάζοντας μάλιστα σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στην επόμενη φάση. Μεγάλη μέρα και για τον προπονητή της Εθνικής, Δημήτρη Καζάζη, ο οποίος στο πρώτο του επίσημο ματς ως πρώτος τεχνικός της Ελλάδας κέρδισε τον «μεγάλο» Βελάσκο στη σκακιέρα της τακτικής. Τον Βελάσκο που έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά και δύο παγκόσμια τρόπαια.

Το ματς:

Η Εθνική μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα και προηγήθηκε με 3-1, αλλά στη συνέχεια η Ισπανία με όπλο το σερβίς της προηγήθηκε και έφτασε πρώτη στο τεχνικό τάιμ-άουτ με 8-7. Μετά, όμως, η Ελλάδα μπήκε μεταμορφωμένη και με ένα σερί 7-0 πήρε γερό προβάδισμα με 14-8, για να φτάσει προηγούμενη στο δεύτερο τάιμ-άουτ με 16-9. Όπλο για το ξέσπασμα της Εθνικής μας το πολύ καλό σερβίς του Προύσαλη, οι άμυνες του Παπαδημητρίου και η αποτελεσματικότητα του Ρουμελιώτη. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, όμως, όπως ήταν λογικό, ανέβασαν την απόδοσή τους, βελτίωσαν το μπλοκ τους και με επι μέρους σκορ 1-5΄, μείωσαν σε 17-14. Η "γαλανόλευκη", όμως, βρήκε ξανά τα πατήματά της και με τον Ρουμελιώτη να μοιάζει ασταμάτητος πήγε το ματς στο 21-16, αναγκάζοντας τον Βελάσκο να πάρει τάιμ-άουτ. Η διακοπή αυτή αποδείχθηκε ευεργητική, καθώς με ένα σερί 3-0 έφτασαν τη διαφορά στους δύο (21-19) αναγκάζοντας τον Καζάζη αυτή τη φορά να καλέσει τάιμ-άουτ. Τελικά, η Ελλάδα άντεξε στην πίεση των Ιβήρων και με πολύ δύσκολο καρφί του Ρουμελιώτη, πήρε το 1ο σετ με 25-23. Κορυφαίος ο διαγώνιος της Εθνικής με 8 στις 11 επιθέσεις, αλλά και ο Κώστας Προύσαλης.

Με ανεβασμένη την ψυχολογία η Ελλάδα, μπήκε μέ άλλον αέρα στο δεύτερο σετ και προηγείται ξανά με 6-3, αναγκάζοντας τον Βελάσκο να πάρει τάιμ-άουτ. Για καλό της Ισπανίας, στο σερβίς βρέθηκε ο Γκιγιέρμο Φαλάσκα που κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ με 8-7 υπέρ της. Η Εθνική μας, όμως, βελτίωσε την άμυνά της και με τον Σμαραγδή να υψώνει το ανάστημα του και να μην αφήνει τον πρώτο χρόνο των Ισπανών, έφτασε στο 16-12. Ούτε το δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ επηρέασε την εικόνα της Εθνικής, που με μεγάλο πάθος και παλεύοντας κάθε φάση, έφτασε στην κατάκτηση και του δεύτερου σετ. 25-20 για την Εθνική Ελλάδας. Την απόδοση των Ρουμελιώτη και Προύσαλη ακολουθούν -δίχως να υστερούν οι υπόλοιποι- και οι Χριστοφιδέλης, Σμαραγδής, που η βοήθεια τους στο δεύτερο σετ ήταν καταλυτική.

Μετά τη δεκάλεπτη -υποχρεωτική από την Ομοσπονδία πλέον- διακοπή, οι δύο ομάδες μπήκαν κάπως μουδιασμένα και το πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ βρήκε την Ισπανία προηγούμενη με 8-7. Όπως και στα προηγούμενα δύο σετ, όμως, έτσι και στο τρίτο η Εθνική εμφανίστηκε "μεταλλαγμένη" μετά το πέρας των οχτώ πόντων και με τον Ρουμελιώτη να συνεχίζει το "βιολί" του, η Ελλάδα πήρε ξανά το προβάδισμα με 16-11, στο δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ. Η Εθνική συνεχίζει ακάθεκτη και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονται εκτός παιχνιδιού, περιμένοντας μόνο από τον Γκιγιέρμο Φαλάσκα να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Η Ελλάδα όμως είχε όλα τα "αστέρια" της σε πολύ καλή μέρα και δίκαια έφτασε σε μια καθαρή νίκη. Ένα πλασέ του Μπάεφ στο τέλος χάρισε στην Εθνική μας την ιστορική επικράτηση. 25-21 και 3-0 σετ.

Τα σετ: 3-0 (25-23, 25-20, 25-21)

ΕΛΛΑΔΑ (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 13π. (10/16), Προύσαλης 3, Ρουμελιώτης 17, Σμαραγδής 6, Πανταλέων 9, Μπάεφ 7 (6/17) / Παπαδημητρίου (λ. – 56% υπ.), Αρμενάκης, Τζούριτς.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βελάσκο): Γκ.Φαλάσκα 9 (8/25), Νόδα 6, Μ.Φαλάσκα 4, Μόλτο 4, Γκαρσία Τόρες 7, Ροντρίγκεζ 12 (11/20) / Λομπάτο (λ. 67% υποδοχή), Λένας (λ. – 50% υπ.), Σάλας, 2, Μπάρκαλα 4, Παλχαρίνι 1.

*Εκτός δωδεκάδας έμειναν οι Καριπίδης και Στεφάνου

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αύριο (Σάββατο 5/9/09) την Εθνική Σλοβακίας στις 17:30.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x