Stoiximan Super League

Μπαράζ… και βλέπουμε

Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις της Εθνικής και των Ελλήνων φιλάθλων, μετά την ισοπαλία () στην έδρα της Μολδαβίας. Η πρώτη θέση του ομίλου, που οδηγεί απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ 2010, μάλλον έγινε ανέφικτος στόχος και η ρεαλιστική βλέψη είναι η δεύτερη που οδηγεί στη διαδικασία των μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής. Τα σενάρια πρόκρισης και οι… επιπτώσεις για το μέλλον.

Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις της Εθνικής Ελλάδας και των φιλάθλων της, ύστερα από την ισοπαλία (1-1) στην έδρα της Μολδαβίας. Στόχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν να μαζέψει τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς στους δύο αγώνες που πέρασαν, όμως εκείνο που κατάφερε ήταν να πάρει μόλις έναν (βαθμό) στην προσπάθεια που καταβάλλει να βρεθεί στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Η πρώτη θέση του ομίλου, που οδηγεί απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ 2010, μάλλον έγινε ανέφικτος στόχος και η ρεαλιστική βλέψη είναι η δεύτερη θέση που οδηγεί στη διαδικασία των μπαράζ της διοργάνωσης. Αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στις 10 Οκτωβρίου και την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ απέναντι στην ισόβαθμη Λετονία.

Ο Ότο Ρεχάγκελ χρειάζεται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου να ετοιμάσει το πλάνο, με το οποίο η «γαλανόλευκη» θα παλέψει για να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν υπολογίζει τον Σωτήρη Κυργιάκο στο παιχνίδι με τη Λετονία, αφού ο αμυντικός της Λίβερπουλ συμπλήρωσε κάρτες στο χθεσινό ματς.

Το… όνειρο της πρώτης θέσης

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ακόμα μαθηματικές ελπίδες για την πρόκριση στο Μουντιάλ 2010, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει:

Η Ελλάδα να κερδίσει τα δύο τελευταία εντός έδρας ματς με Λετονία και Λουξεμβούργο.

Να πάρει η Ελβετία μέχρι δύο βαθμούς κόντρα σε Λουξεμβούργο (εκτός) και Ισραήλ (εντός).

Στην περίπτωση που η «γαλανόλευκη» ισοβαθμήσει στην 1η θέση με τους Ελβετούς, τότε εκείνο που θα ληφθεί υπ' όψιν είναι η διαφορά των τερμάτων και με βάσει αυτή υπάρχουν αρκετές ελπίδες να υπερτερεί η Ελλάδα (έχει αυτή τη στιγμή +6, ενώ Ελβετία έχει +7). Αν η διαφορά τερμάτων είναι ίση, τότε θα μετρήσει η καλύτερη επίθεση. Αν και εκεί δεν υπερτερήσουμε, τότε μένουμε εκτός, αφού θα υπολογιστούν οι μεταξύ μας αγώνες, όπου έχουμε χάσει και τους δύο.

Το ρεαλιστικό σενάριο

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα στη διεκδίκηση της 2ης θέσης μπήκαν η Λετονία αλλά και το Ισραήλ. Αν η Εθνική Ελλάδος νικήσει τους Λετονούς και το Λουξεμβούργο, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην αγωνιστεί στα μπαράζ της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2010. Παρόλα αυτά, αν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττηθεί μέσα στο ΟΑΚΑ από τη Λετονία, τότε «αποχαιρετά» το όνειρο της Νοτίου Αφρικής:

Οι πιθανές ισοβαθμίες, όπως αναφέρει η «SportDay», είναι οι εξής:

Με τη Λετονία στους 18, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισοπαλία στο μεταξύ μας ματς και να μην πάρει το Ισραήλ έξι βαθμούς. Όλα θα κριθούν από την έκταση της δικής μας νίκης επί του Λουξεμβούργου και της Λετονίας επί της Μολδαβίας. Επειδή αυτήν τη στιγμή έχουμε καλύτερη διαφορά για ένα γκολ, θα χρειαστεί να μη νικήσουν οι Λετονοί τη Μολδαβία με δύο γκολ περισσότερα απ' ό,τι εμείς το Λουξεμβούργο. Αν είναι ίσες και η διαφορά τερμάτων και οι επιθέσεις, περνάμε εμείς (έχουμε νικήσει 2-0 στη Λετονία).

Με τη Λετονία και το Ισραήλ στους 18. Πάλι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η τελική διαφορά τερμάτων ή η καλύτερη επίθεση. Αν, όμως, χρειαστεί να πάμε στο κριτήριο των αγώνων μεταξύ των ομάδων, η Ελλάδα θα προκριθεί και στην τριπλή ισοβαθμία (έχει 8 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία, έναντι 5 της Λετονίας και 2 του Ισραήλ) και στις επί μέρους (έχει νίκη-ισοπαλία με το Ισραήλ και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και με τη Λετονία).

Με το Ισραήλ στους 18. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το «Χ» με τους Λετονούς, αλλά και η «γκέλα» των τελευταίων με τη Μολδαβία. Και εδώ υπερτερούμε αν φτάσουμε στο τρίτο κριτήριο (τα μεταξύ μας ματς), μια και έχουμε νίκη εντός και ισοπαλία εκτός. Το κακό είναι ότι το Ισραήλ είναι στο +8 και εμείς στο +6 και προϋποθέτουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει δύο νίκες κι εμείς μία.

Οι παραπάνω ισοβαθμίες μπορεί να προκύψουν και με λιγότερους πόντους, απλώς επισημάνθηκαν τα πιο ρεαλιστικά σενάρια. Να σημειωθεί ότι μετά τη χθεσινή ισοπαλία έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να μπούμε στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των προκριματικών του Euro 2012.

Ξεπέρασε τον Σιδέρη ο Γκέκας

Στην 8η θέση της λίστας των σκόρερ της Εθνικής ομάδας βρίσκεται ο Φάνης Γκέκας, έπειτα από το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Μολδαβία. Με το γκολ που σημείωσε ο Λαρισαίος επιθετικός έφτασε τα 15 και άφησε πίσω του στην 9η θέση τον μεγάλο Γιώργο Σιδέρη. Τώρα, ο στράικερ της Λεβερκούζεν έχει μπροστά του τον Γιώτη Τσαλουχίδη, ο οποίος είναι 7ος με 16 τέρματα.

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x