sport-fm.gr ΘΕΜΑ

1954, Δυτική Γερμανία: Το θαύμα της Βέρνης

Η ανίκητη Ουγγαρία βρήκε τον... μάστορά της στην Δυτική Γερμανία.

Η Ουγγαρία ήταν κατά τη διάρκεια του 5ου Παγκοσμίου Κυπέλλου η πιο καυτή ομάδα του πλανήτη. Αήττητη επί μια ολόκληρη πενταετία, μετρούσε 31 νίκες σε ισάριθμα επίσημα παιχνίδια μεταξύ των οποίων και δύο θριάμβους εις βάρος της Αγγλίας.

Με τον Πούσκας, τον Τσίμπορ, τον Κότσις στη σύνθεσή τους οι Μαγυάροι τρομοκρατούσαν τους αντιπάλους τους με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τους Πολωνούς να αποσυρθούν από τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954 επειδή δεν είχαν ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης.

Μεταξύ των τρομοκρατημένων στο δρόμο για τον τελικό της Βέρνης και η Δυτική Γερμανία την οποία είχε διαλύσει με 8-3 στο μεταξύ τους ματς στον όμιλο. Η Δυτική Γερμανία που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μια και έγινε δεκτή στην Παγκόσμια Ομοσπονδία προς τα τέλη του 1950.

Ο δικός της δρόμος προς τον τελικό της 4ης Ιουλίου του 1954 πολύ λιγότερο λαμπερός. Ωστόσο, εκείνο το απόγευμα, οι Δυτικογερμανοί θα ανάγκαζαν την τέλεια ποδοσφαιρική μηχανή της Ουγγαρίας σε ήττα, αν και οι Μαγυάροι μπήκαν στο ματς με το πόδι πατημένο στο γκάζι: μόλις στο 6ο λεπτό ο Πούσκας άνοιξε το σκορ, για να γράψει το 2-0, δύο λεπτά αργότερα ο Τσίμπορ.

Πριν καλά – καλά ιδρώσουν οι Δυτικογερμανοί είχαν δεχθεί δύο γκολ, οδηγώντας τους 62.500 θεατές που βρέθηκαν στο Βάνκντορφ της Βέρνης στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο να παρακολουθήσουν μια ακόμα επιβλητική νίκη των Ούγγρων.

Οι παίκτες του Σεπ Χερμπέργκερ, όμως, είχαν διαφορετική άποψη: ο Μόρλοκ μειώνει στο 10ο λεπτό και οκτώ λεπτά αργότερα ο Ραν ισοφαρίζει σε 2-2.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το θαύμα έχει γίνει. Το επόμενο το κάνει πάλι ο Ραν που σκοράρει στο 84’ για να δώσει προβάδισμα και εντέλει τη νίκη στη Δυτική Γερμανία.

Οι Ούγγροι θα τερματίσουν για δεύτερη φορά στη δεύτερη θέση, που είναι και η ψηλότερη που έχουν πάρει ποτέ σε Μουντιάλ.

Η Δυτική Γερμανία πανηγυρίζει την πρώτη της επιτυχία στον μοναδικό μέχρι σήμερα τελικό που παίχτηκε μεταξύ αντιπάλων από την Κεντρική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x