Δελτία Τύπου

Το μεγάλο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων!

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, με οικοδεσπότες τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κ. Άγγελο Μοσχονά, οι οποίοι υποδέχθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο εκπροσώπους φορέων, έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων.

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, με οικοδεσπότες τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κ. Άγγελο Μοσχονά, οι οποίοι υποδέχθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο εκπροσώπους φορέων, έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, κ. Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ενώ τη φετινή διοργάνωση χαιρέτησαν ο κ. Ροδόλφος Μορώνης (Διευθυντής του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων), ο κ. Κώστας Λυμπουρής (Μορφωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας), η κ. Melita Palestini (Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών) και η κ. Ελένη Κυπριώτη (Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης).

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ανέφερε:

«Σήμερα είναι ξεχωριστή ημέρα για την Πόλη της Αθήνας. Και αυτό γιατί ο Δήμος Αθηναίων δεν αφήνει μία ιστορία 21 χρόνων να πάει χαμένη. Για το λόγο αυτό ο Δήμος γίνεται η ψυχή της συνέχισης του εκπληκτικού φεστιβάλ που ονομάζεται Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - και που μέχρι πέρυσι διοργάνωνε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία - με τον ίδιο καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Μικελίδη, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει βάλει την σφραγίδα του σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός. Φεστιβάλ που δεν περιορίζεται φέτος αλλά θα συνεχιστεί και στις επόμενες χρονιές, βεβαίως με τον εκάστοτε πρόεδρο του ΠΟΔΑ.

“Το πόσο σημαντικό είναι το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου φαίνεται από τα ονόματα που θα έρθουν φέτος. Φέτος λοιπόν, θα τιμήσουμε προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ενώ ξεχωριστή θέση θα έχει ο ελληνικός και ο κυπριακός κινηματογράφος, για τον οποίο ετοιμάζουμε και έναν εξαιρετικό τόμο τον οποίο θα παρουσιάσουμε στη Λευκωσία.

Θέλω να σας πω επίσης ότι από τον καιρό ακόμα της θητείας μου στην Ευρωβουλή, έχοντας διαπιστώσει ότι ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος υπολειπόταν του αμερικανικού, Έλληνες και Ιταλοί ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις πήραμε την πρωτοβουλία να ενισχύσουμε ουσιαστικά των ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος να ξαναπατάει στα πόδια του».

Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας: «Και χωρίς να ακούγεται ανταγωνιστικά, ο δικός μας στόχος είναι, συμπληρωματικά και με άλλα παρόμοια φεστιβάλ που γίνονται στην πόλη μας, να μπορέσουμε στα προσεχή χρόνια να κάνουμε την Αθήνα αν όχι το κέντρο, έναν από τους σπουδαίους σταθμούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο κ. Μοσχονάς τόνισε ότι το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό μοναδικές στιγμές, δίνοντάς του τη δυνατότητα να απολαύσει εξαιρετικές ταινίες υψηλής ποιότητας. Εστίασε δε σε δύο από τις πιο σημαντικές στιγμές της φετινής διοργάνωσης: την προβολή της βουβής ταινίας Ο Ένοικος του Άλφρεντ Χίτσκοκ στο Παλλάς, συνοδεία ζωντανής μουσικής από το Νίκο Πλάτανο, καθώς και τη συνέντευξη Τύπου του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, παρουσία του Δημάρχου κ. Κακλαμάνη, αλλά και το masterclass που θα παραδώσει στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με την ευκαιρία της παρουσίας του στο φεστιβάλ για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας Tetro, η οποία θα προβληθεί στη διάρκεια της τελετής λήξης του φεστιβάλ, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον κύριο Μικελίδη για τη συνεργασία του, αλλά και την πολύτιμη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια, από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Πανοράματος.

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Μοσχονά για την άμεση υποστήριξή τους, παρομοίασε την «προσάρτηση» του Πανοράματος στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, ως ένα σημαντικό βήμα προς την «ενηλικίωση» του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στους τακτικούς συνεργάτες του φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, τονίζοντας πως φέτος υπάρχουν και νέοι συνεργάτες, όπως η Κυπριακή Πρεσβεία και το Σπίτι της Κύπρου, το ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ, το Ιταλικό Ινστιτούτο, η Αμερικανική Πρεσβεία και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στη συνέχεια και αφού επισήμανε πως η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με το Guilt του Βασίλη Μαζωμένου, μια ελληνοκυπριακή παραγωγή, η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κύπρο και αποτελεί μέρος του αφιερώματος στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα αφιερώματα του φετινού φεστιβάλ: Το Διαγωνιστικό Τμήμα, στο οποίο πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές διαγωνίζονται για τα τρία βραβεία του Πανοράματος, τα οποία θα απονείμουν Διεθνής Κριτική Επιτροπή, επιτροπή κριτικών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών (FIPRESCI), καθώς και το Βραβείο Κοινού, που θα απονείμει επιτροπή νέων, από τους αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού συναντάμε στο επίσημο διαγωνιστικό δύο ελληνικές ταινίες, το Guilt, αλλά και το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό και σεναριακό ντεμπούτο της Μαργαρίτας Μαντά “Χρυσόσκονη”.

Αναφερόμενος στο τμήμα σε Ταινίες σε Πρώτη Προβολή, μίλησε μεταξύ άλλων και για τη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους Στα Όρια του Ελέγχου (The Limits Of Control), το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ Μαραντόνα (Maradona by Kusturica) του Εμίρ Κουστουρίτσα, το Vincere, τη θαυμάσια νέα δουλειά του Μάρκο Μπελόκιο, το Chloe, αλλά και το Adoration του Ατόμ Εγκογιάν, Ο Δρόμος του Τζον Χίκοουτ, και το Η Τζούλια Δεν πάει Ραντεβού το Βράδυ (Giulia non esce la sera) του Τζουζέπε Πιτσιόνι, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Βαλέρια Γκολίνο.

Σχετικά με τους καλεσμένους του φετινού Πανοράματος, τόνισε πως εκτός του Φ.Φ. Κόπολα, θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τους σκηνοθέτες Ατόμ Εγκογιάν, Εμίρ Κουστουρίτσα, Τζον Χίλκοουτ και τον Βλαντιμίρ Πασκάλιεβιτς, γιο του καταξιωμένου Σέρβου σκηνοθέτη Γκόραν Πασκάλιεβιτς και ενδεχομένως τον βετεράνο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, αλλά και τις ηθοποιούς Βαλέρια Γκολίνο και Βαλεντίνα Τσέρβι, με την τελευταία, εγγονή του παλιού Ιταλού ηθοποιού Τζίνο Τσέρβι, να επισκέπτεται την Αθήνα και το φεστιβάλ ως μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Όσον αφορά στα βραβεία του φεστιβάλ, επισήμανε πως φέτος, με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος θα τιμηθούν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, για τη συνεισφορά του στην κινηματογραφική τέχνη, αλλά και για τη γενικότερη δράση της εταιρείας παραγωγής του, American Zoetrope, ο Ατόμ Εγκογιάν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η Μάρω Κοντού, διατηρώντας την παράδοση του Πανοράματος να βραβεύει κάθε χρόνο και ένα κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό.

Ο κ. Μικελίδης έκανε αναφορά και στα υπόλοιπα αφιερώματα του φετινού Πανοράματος (Τζαζ στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, Κυπριακός Κινηματογράφος, 50 Χρόνια Nouvelle Vague), ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ, το Κραχ στον Κινηματογράφο, αφορμή για το οποίο αποτέλεσε η υπάρχουσα οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην επετειακή προβολή της Αναπαράστασης του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η οποία αποτέλεσε αφορμή για ένα ακόμη αφιέρωμα του φεστιβάλ, εκείνο στον Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του ’70. Μάλιστα, τα δύο τελευταία αφιερώματα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και για τις δύο εικαστικές και φωτογραφικές Εκθέσεις που πραγματοποιούνται στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ και φιλοξενούνται στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας. Η φωτογραφική έκθεση Το Κραχ στον Κινηματογράφο, η οποία παρουσιάζεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αφίσες της εποχής, και η έκθεση Οκτώ Εικαστικές Προτάσεις για Οκτώ Ελληνικές Ταινίες της Δεκαετίας του ’70, στην οποία 8 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες έρχονται «αντιμέτωποι» με ισάριθμες ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών της δεκαετίας του ’70, με τη χρήση ποικίλων μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση και βίντεο). Το αφιέρωμα στον Κυπριακό Κινηματογράφο θα προβληθεί εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα φιλοξενηθεί και φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στο Κυπριακό Σινεμά, με φωτογραφίες και αφίσες που χρονολογούνται από το 1962 και φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μικελίδης αναφέρθηκε στην προβολή στο Παλλάς του σπουδαιότερου θρίλερ της βουβής περιόδου του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ο Ένοικος, καθώς και στο masterclass του Κόπολα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο νεοσύστατο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Καταλήγοντας, ο κ. Μικελίδης τόνισε για μία ακόμη φορά το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μίλησαν επίσης η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Melita Palestini, η οποία μας «υπενθύμισε» το πόσο αγαπητός είναι ο ελληνικός κινηματογράφος στην Ιταλία, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, ενώ ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας, κ. Λυμπουρής, αφού έδωσε συγχαρητήρια στους προηγούμενους ομιλητές για τη συνέχιση του θεσμού, τόνισε πως ο κυπριακός κινηματογράφος αποτελεί κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μικελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλο δάσκαλο και κριτικό.

Μεταξύ των ομιλητών και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, κ. Ελένη Κυπριώτη, η οποία χαιρέτησε τη συνεργασία του νέου πολυχώρου Πολύτροπον, με το φεστιβάλ.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τα αφιερώματα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.panoramafest.com


Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
22 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου

στους κινηματογράφους Ιντεάλ (22-10/1-11) και Τριανόν Filmcenter (22/10 – 28/10) και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (24/10 – 31/10).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x