Λάμπρος Γκαραγκάνης

Φανταστείτε ρόστερ ΠΑΟ με προπονητή Ζίκο!

www.sport-fm.gr

Η μεγάλη κατάκτηση του νέου προπονητή του Ολυμπιακού είναι πως σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συμμαζέψει τα κουσούρια, που παρουσίαζε στην επί Κετσπάγια εποχή. Όχι πως τα αποτελέσματα στη θητεία του Γεωργιανού κόουτς ήταν άσχημα, απλά ήταν και άσχημο το κλίμα στις σχέσεις του με τους παίκτες και ορισμένες αγωνιστικές αδυναμίες χτυπητές! Ο Ζίκο βρήκε το χειρότερο ρόστερ του Ολυμπιακού, την τελευταία δεκαετία, με ελάχιστους ηγέτες και ποδοσφαιριστές, που είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά. Μπορεί να συγκριθεί το υπάρχον δυναμικό των «ερυθρόλευκων» με τις εποχές που μεσουρανούσαν Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι, Καρεμπέ, Ριβάλντο; Σε καμία περίπτωση! Λείπει ο Ντάρμπισιρ και ο Ντιόγκο και μένει ένας Μήτρογλου, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτό δείχνει πως οι λύσεις που έχει ο Ζίκο στα χέρια του είναι ελάχιστες και πως δύσκολα θα του βγαίνουν συνέχεια. Ο Ολυμπιακός, φέτος, υπήρξε τυχερός στην Ευρώπη. Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σερίφ Τιρασπόλ θα ήταν ανταγωνιστικοί αντίπαλοι για την πρωταθλήτρια μίας κατώτερης, ποδοσφαιρικά, χώρας απ΄ ό,τι η Ελλάδα.

Η κλήρωση, για επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, με ομάδες όπως η Αλκμάαρ (έντεκα πόντους πίσω από την πρώτη Τβέντε στην Ολλανδία και με δυσβάσταχτα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα στην… πλάτη της!) και η Σταντάρ Λιέγης (με πέντε-έξι παίκτες εξαιρετικούς και με τους υπόλοιπους από το… σωρό) κρίνεται παραπάνω από βολική. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια υποβάθμισης των αντιπάλων, απλή καταγραφή υπαρκτών γεγονότων, για να μην παρεξηγηθούμε. Όποιος άκουγε τον Γιοβάνοβιτς, μετά το τέλος του αγώνα, να μιλάει θα νόμιζε πως είναι «άστεγος» από ομάδα και πως ψάχνεται για… λιμάνι μεριά. Σχόλια που δύσκολα ακούγονται από παίκτη ομάδας Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από τόσο κρίσιμο ματς και μάλιστα ήττα. Τα λόγια του Σέρβου επιθετικού δείχνουν πως στη Σταντάρ το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, τονίζοντας, μάλιστα, πως λήγει το συμβόλαιό του και ότι θ΄ αλλάξει ομάδα τον επόμενο Ιούνιο. Κάλλιστα δηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε μία βελγική εφημερίδα και όχι σε μεικτή ζώνη, μετά από αγώνα τέτοιου επιπέδου! Ωστόσο, η γνώμη μου πως και σε Ολλανδία και σε Βέλγιο ο Ολυμπιακός θα περάσει δύσκολα, δεν αλλάζει.

Στο Λονδίνο θα μπορούσε άνετα να είχε δεχθεί πέντε-έξι γκολ και να είναι και ευχαριστημένος. Το «Καραϊσκάκης» είναι το μεγάλο του όπλο και όποιος το αμφισβητεί είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεύτερο όπλο του, αυτήν την περίοδο τουλάχιστον, είναι ο προπονητής του. Ο Ζίκο έχει πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από αυτούς τους παίκτες που διαθέτει. Ρισκάρει με το να φορτσάρει την ομάδα του τώρα, με κίνδυνο μετά από ένα μήνα ο Ολυμπιακός να… σέρνεται από την κούραση. Έχει τρεις-τέσσερις παίκτες, στους οποίους μπορεί να βασιστεί και περιμένει την ενίσχυση τον Γενάρη, μπας και ανεβάσει την ποιοτική στάθμη του ρόστερ του. Είναι πολύ μετρημένος, διαβασμένος για τον αντίπαλο και τις δυνατότητές του, και μοιάζει να είναι καιρό στον πάγκο της τωρινής ομάδας του. Προσωπικά κι έχοντας μεγάλες διαφωνίες για τον τρόπο που διαχειρίζεται ο Τεν Κάτε, κατά καιρούς, το ρόστερ του, φαντάζομαι τον Ζίκο, σύμφωνα με τα όσα έχει δείξει μέχρι στιγμής, να έχει Κατσουράνη, Σίλβα, Καραγκούνη, Σισέ, Λέτο, Σαλπιγγίδη, Κλέιτον, Ίβανσιτς, Νίνη, Μάτος.

Ούτε τους μισούς από δαύτους θα έδιωχνε, ούτε θα έκανε… καψώνια σε όσους τον «παίρνει» από τους υπόλοιπους! Ο Ζίκο δεν μπορεί να κριθεί αυτή τη σεζόν, ό,τι κι αν κάνει. Με ένα ημιτελές ρόστερ στη διάθεσή του, αν δεν εκτεθεί στα μάτια του κόσμου θα είναι θαύμα κι αν κάνει την υπέρβαση και πετύχει ευρωπαϊκή πορεία κι εγχώριους τίτλους θα είναι, όντως, «θαυματοποιός». Μετά την έδρα, που δεν την έχει (δεν ξέρω για ποιους λόγους!) άλλη ομάδα, ανταγωνιστική του Ολυμπιακού, στην Ελλάδα είναι το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα των πρωταθλητών. Όσο για το κουσούρι του, που για πολλούς το κουβαλούσε από την Τουρκία, ακόμη δεν το έχει επιβεβαιώσει κατά το ήμισυ. Θεωρείται, στη γείτονα χώρα, προπονητής «φτιαγμένος» για τα ντέρμπι κι εδώ έχει πάρει ήδη ένα, με την ΑΕΚ! Ωστόσο τού λογίζεται αδυναμία στα ματς εντός έδρας με, θεωρητικά, πιο αδύναμες ομάδες. Κι όμως και τον Αστέρα τον «πήρε» και τον Πανιώνιο και τη Σταντάρ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x