Λάμπρος Γκαραγκάνης

Γιατί κρίνεται με άλλα μέτρα και σταθμά ο Παναθηναϊκός;

www.sport-fm.gr

Πρόσφατα άρχισα να διαβάζω το νέο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν, «το Χαμένο Σύμβολο». Το νέο βιβλίο του, ίσως, κορυφαίου συγγραφέα της γενιάς του αρχίζει μ΄ ένα απόφθεγμα στις εισαγωγικές του σελίδες: «Το να ζεις στον κόσμο, χωρίς να συνειδητοποιείς τη σημασία του κόσμου, είναι σαν να περιπλανιέσαι σε μία πελώρια βιβλιοθήκη χωρίς ν΄ αγγίζεις τα βιβλία». Η ουσία είναι αυτή που μετράει, λοιπόν, και όχι σε καμία περίπτωση το περιτύλιγμα, ειδικά όταν η υποκειμενικότητα ζει και βασιλεύει!

Η δήλωση του Τζιμπρίλ Σισέ, μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο, ξεκαθαρίζω πως είναι ολόσωστη τοποθέτηση ενός σούπερ σταρ, που μπορεί να το αποδεικνύει το σταριλίκι και στο χορτάρι, «καθαρίζοντας» παιχνίδια, αλλά και να είναι και παρεμβατικός όπου χρειάζεται. Το κακό είναι πως τα όσα είπε ο Γάλλος επιθετικός, μετά την ομολογουμένως κακή εμφάνιση των «πρασίνων», αποτέλεσαν το καλύτερο υπόβαθρο για να στηθεί η ανελέητη κριτική εναντίον του «τριφυλλιού», ομάδας που έχει συγκομιδή, ως τώρα, 8-1-0! Που να μην κέρδιζε, δηλαδή, κιόλας;

Στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα πέρυσι, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί πως η μπάλα που έπαιζε ο πρωταθλητής Ολυμπιακός μοιάζει με αυτήν που αποδίδει τώρα ο Παναθηναϊκός. Ανέτρεξα στα αντίστοιχα περυσινά πρωτοσέλιδα των αντικειμενικών εφημερίδων και όχι των οπαδικών! Μετά από δύο αναιμικές νίκες, ενδεικτικά, θα σας παραθέσω τίτλους εφημερίδων: την επομένη της «κλωτσοπατινάδας» στην Τρίπολης και το 0-1 επί του Αστέρα, με το πέναλτι του Γκαλέτι, «ΑΣΤΕΡΙ ΤΙΤΛΟΥ» και μετά την τραγική εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» στις Σέρρες (0-1 με τον Πανσερραϊκό με γκολ Τοροσίδη) «ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΑ… ΧΙΟΝΙΑ»!

Δεν λέω πως ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει απολαύσει τόσο διθυραμβικά πρωτοσέλιδα και από το «Goal» και από τη «Sportday»! Ίσα-ίσα… Επειδή, όμως, έχει έναν παίκτη που έχει τις περγαμηνές και τα κότσια να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν σημαίνει πως τα όσα λέει πρέπει να γίνονται «Δούρειος Ίππος» εναντίον της αθηναϊκής ομάδας. Δεν ήταν καν αυτός ο σκοπός του Σισέ! Έχω ξαναγράψει πως το σημαντικότερο, αυτήν τη στιγμή, για τους πρωτοπόρους (μαζί με τον Ολυμπιακό) είναι να μείνουν εκεί ως το τέλος και δεν αποτελεί προτεραιότητα το θέαμα. Ο κόσμος, επαναλαμβάνω, έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει και ν΄ αποδοκιμάσει.

Τους βαθμούς τούς χαίρεται, όμως, και αυτό πόσοι το τονίζουν; Το γεγονός πως πενήντα εκατομμύρια ευρώ με πράσινες φανέλες, δεν μπορούν να κάνουν το κοινό να χορτάσει ποδόσφαιρο, το «απάντησε» την περασμένη εβδομάδα η Ρεάλ Μαδρίτης, που… εισέπραξε τέσσερα από ομάδα τρίτης κατηγορίας, για το Κύπελλο Ισπανίας. Προτεραιότητα και αυτοσκοπός πρέπει να είναι το πρωτάθλημα, κλυδωνίζεται, όμως, ο στόχος αυτός από την πρωτόγνωρη επίθεση, σε μία ομάδα που είναι πρώτη, καλώς ή κακώς!

Σε μία πορεία τριάντα αγωνιστικών είναι αδύνατο να είναι μία ομάδα πειστική συνέχεια. Και ο Ολυμπιακός, πέρυσι, μετρήστε πόσα ματς πήρε στο γκολ και τι μπάλα έπαιξε… Προσωπικά, θα κριτικάρω την ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε, αντιγράφοντας την περυσινή αντίστοιχη κριτική στον Ολυμπιακό: «Κερδίζει συνέχεια, χωρίς να παίζει καθόλου! Φανταστείτε, να παίξει και μπάλα κάποια στιγμή!». Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει πως ελάχιστοι θυμούνται μετά από δέκα χρόνια, τι ποδόσφαιρο έπαιζε μία ομάδα, αν δεν έχει στεφθεί η καλή απόδοση, με κάποιον τίτλο. Το αντίθετο συμβαίνει κατά κόρον!

ΥΓ.1: Η ένταση της κριτικής με αποδέκτη τον Παναθηναϊκό υποτιμά τον Πανιώνιο, που είναι σε διαρκώς ανοδική πορεία, με παικταράδες στη σύνθεσή του, όπως ο Μπάλαμπαν, με τον Εστογιανόφ ν΄ αναρρώνει και τον Ρεκόμπα τραυματία!

ΥΓ.2: Η νίκη του Ολυμπιακού στο Περιστέρι είναι η σημαντικότερη, φέτος! Δείχνει πως ο Ζίκο μπορεί να βελτιώσει τους πιτσιρικάδες, που υπάρχουν στους πρωταθλητές. Πρόκειται για εξαίρετη φουρνιά, με περιθώρια εξέλιξης απίστευτα. Έστω και από ανάγκη, ο Βραζιλιάνος τεχνικός ήταν μάγκας που τους πίστεψε!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x