Λάμπρος Γκαραγκάνης

Τα μπαράζ που έδωσαν αξία στην πρόκριση!

www.sport-fm.gr

Οι οιωνοί ήταν μαζί μας! Εκατοστό παιχνίδι του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Ελλάδας, με τον Γερμανό να ξεπερνά, πλέον, κατά 24 αναμετρήσεις τον δεύτερο, στη σχετική λίστα, Αλκέτα Παναγούλια, που σταμάτησε στα 74. Και να μας λέει, πιθανώς, από μέσα του «και που είστε ακόμα;». Οι Ουκρανοί (αυτήν την περίοδο μέρος της χώρας περνά δύσκολα, λόγω της πνευμονικής πανώλης) από το σπουδαίο 0-0 που απέσπασαν στο «ΟΑΚΑ» και μετά, άρχισαν τις μεταξύ τους σφαγές για τα εισιτήρια, ενόψει μίας συνάντηση, η οποία διεξήχθη δεκαέξι χρόνια και μία ημέρα, μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Απόρροια αυτού, να παίξουν σ΄ ένα γήπεδο που δεν θύμιζε έδρα ομάδας, που διεκδικεί τέτοια διάκριση.

Σκέπη όλων τούτων η εύνοια που έχει ο Ρεχάγκελ, που δεν τον αφήνει ούτε στιγμή! Θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί οι παίκτες του Ολέξι Μιχαϊλιτσένκο, αν τους συνόδευε λίγο τύχη και αν δεν είχαμε τον Τζόρβα. Ο Άλεξ είναι ο επόμενος Νικοπολίδης γι΄ αυτήν την ομάδα και… βαρύ χαρτί για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν, όμως, μόνος του. Παίκτες που δεν έπιασαν ούτε το 50% της απόδοσής τους στα παιχνίδια του ομίλου, φάνταζαν ως από άλλο πλανήτη όντα. Αυτό δείχνει πως το «μέταλλο» που έχει περάσει ο Γερμανός στις φουρνιές παικτών που διαχειρίστηκε στη θητεία του είναι πιο αποτελεσματικό στοιχείο από την μπάλα που ξέρουν τα παιδιά και από τις ίδιες τους τις δυνατότητες.

Αν όσες ομάδες είχαν τους καλύτερους παίκτες κέρδιζαν πάντα, θα ήταν φοβερά βαρετό. Γι΄ αυτό και μία ομάδα πρέπει να έχει και άλλα ατού, πέραν της ποιότητας. Η ατάκα του Γιώργου Σαμαρά «έκανα την ασίστ στον Δημήτρη με την καρδιά» μπορεί από τους κακεντρεχείς να θεωρηθεί γραφική και βγαλμένη από ταινία του Ξανθόπουλου, όποιος υποτιμήσει, όμως, από εδώ και πέρα το νόημά της, θα υποστεί ό,τι οι αντίπαλοί μας το 2004. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι πως ακόμη και μετά την πρόκριση στη Νότιο Αφρική, υπάρχει κόσμος που στενοχωρήθηκε από αυτήν την εξέλιξη. Κόσμος που δηλώνει μεν πατριώτης, αλλά όχι και οπαδός της Εθνικής, συλλογισμό που δεν μπορώ καν να μπω στη διαδικασία να επιχειρήσω να το καταλάβω. Είναι που, μάλλον, επειδή ορισμένοι βάλανε ίντερνετ σπίτι, πήραν ΝΟVA και CONN-X γλυκάθηκαν στην καλή μπάλα και τους φαίνεται δεύτερης διαλογής μία εκ των 32 καλύτερων ομάδων στον πλανήτη.

Εφόσον δηλώνεις Έλληνας, χαίρεσαι με κάθε τι το ελληνικό, και τέτοια βράδια φέρουν τη σφραγίδα του λαού μας. Αγωνιστικά, ακόμη και τώρα λογίζω την Ουκρανία καλύτερη, ποιοτικά, ομάδα από τη δική μας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει τίποτα. Υστερούσε σε ψυχικές αντοχές και… άστρο, προνόμια που ο Ρεχάγκελ τα φέρει σε αφθονία και έχει και την απαιτούμενη μεταδοτικότητα. Σε μία βραδιά που η Ρωσία έμεινε έξω και η Γαλλία παραλίγο να την πάθει από την Ιρλανδία, αυτό το άνετο 0-1 στο Ντόνετσκ δείχνει τη δυναμική μας. Τα μπαράζ μάς βοήθησαν να πιστέψουμε περισσότερο στους εαυτούς μας, όπως γίνεται πάντα όταν κάποιος αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση, όντας με την… πλάτη στο τοίχο. Η πρόκριση, για εμένα, πήρε μεγαλύτερη αξία έτσι.

Την προτιμώ, τώρα που ξέρω πως είναι το συναίσθημα, από την πρωτιά στο γκρουπ. Μπράβο στους Ελβετούς, που μας έφεραν εδώ και χαλύβδωσαν τις συνειδήσεις παικτών και του κόσμου που αγαπάει αυτό το σύνολο. Κι ας μας εξέθεσαν εκ πρώτης, αφήνοντάς μας δεύτερους σε έναν αστείο όμιλο, για τα δεδομένα της διοργάνωσης που έπεται. Το να πάρουμε το Μουντιάλ είναι ανέφικτο, αν και με δαύτους ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει! Η συνέχεια, όμως, της προ πέντε-έξι ετών προσπάθειας είναι γεγονός. Δεν είμαστε πυροτέχνημα κι ας τα κάναμε μούσκεμα πρόπερσι στο Ζάλτσμπουργκ. Το οφείλουμε στον Ότο Ρεχάγκελ, που έχει ακούσει τόσα (άλλα δικαιολογημένα, άλλα αδικαιολόγητα και υπερβολικά). Δεν συμμερίζομαι την άποψη πως έχει ξεπεράσει, ως μέγεθος, την ίδια την ομάδα. Είναι φιγούρα εμβληματική μεν, αλλά πάνω από όλα μέρος της και… αρχιτέκτονάς της. Ποιος μπορεί να του κουνηθεί, ακόμη κι αν στη Νότιο Αφρική παίξει το σύστημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994; Το πασίγνωστο… 4 (από Βουλγαρία)-4 (από Αργεντινή)-2 (από Νιγηρία)!!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x