Ευρώπη

Άδοξο τέλος...

Αποχαιρέτησε και το στόχο της υπεράσπισης της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 70-67 από την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ και έχασαν κάθε ελπίδα πρόκρισης στα προημιτελικά. Αυτόχειρες οι πρωταθλητές, καθώς προηγούνταν με 61-50 πέντε λεπτά πριν το φινάλε, αλλά δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη διαφορά. Μονόδρομος πλέον το πρωτάθλημα, «τελικός» το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

Αποχαιρέτησε και το στόχο της υπεράσπισης της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 70-67 από την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ και έχασαν κάθε ελπίδα πρόκρισης στα προημιτελικά. Αυτόχειρες οι πρωταθλητές, καθώς προηγούνταν με 61-50 πέντε λεπτά πριν το φινάλε, αλλά δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη διαφορά. Μονόδρομος πλέον το πρωτάθλημα, «τελικός» το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

Ο αγώνας...

Αποφασισμένος μπήκε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός και ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της αναμέτρησης στο πρώτο μισό του δεκαλέπτου. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να πέτυχε το πρώτο καλάθι του αγώνα, αλλά στη συνέχεια η εξαιρετική άμυνα των «πρασίνων», ο έλεγχος των ριμπάουντ και η αξιοποίηση του Πέκοβιτς έφεραν τους γηπεδούχους σε ρόλο οδηγού. Έτσι με ένα επί μέρους σκορ 15-1, χάρη σε 9 πόντους του Μαυροβούνιου σέντερ και 6 του Φώτση, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 15-3 στα μέσα της περιόδου, φτάνοντας τη διαφορά και στο +14, 19-5. Η εικόνα άλλαξε άρδην στο δεύτερο μισό της περιόδου, καθώς οι φιλοξενούμενοι ανασυντάχθηκαν και άρχισαν σταδιακά να ξεδιπλώνουν στο παρκέ τις αρετές τους, την ώρα που οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδειχναν βραχυκυκλωμένοι επιθετικά. Με μπροστάρη τον Μάικλ (11π.) η «Μπάρτσα» ροκάνισε τη διαφορά στο -4, με το 20-16 να αποτελεί το σκορ του δεκαλέπτου.

Η αντεπίθεση της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο. Κρατώντας τον Παναθηναϊκό σε 6 πόντους-όλους με βολές-για δέκα αγωνιστικά λεπτά, από τα μέσα της πρώτης ως τα μέσα της δεύτερης περιόδου, η Μπαρτσελόνα πέρασε μπροστά με +7, 24-31. Οι «πράσινοι», που είδαν ένα απίστευτο κάρφωμα του Χάισλιπ να... ακυρώνεται λανθασμένα ως επιθετικό φάουλ, έδειχναν μία ακατανόητη επιθετική εμμονή στην τροφοδότηση του Πέκοβιτς, με αποτέλεσμα το παιχνίδι τους να είναι προβλέψιμο. Όμως ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου μέρους. Καθοδηγούμενος αμυντικά και οργανωτικά από τον Διαμαντίδη «απάντησε» με ένα σερί 11-0, που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Νίκολας από τα οκτώ μέτρα, και πήγε στα αποδυτήρια με +4, 37-33.

Οπλισμένος με πάθος για τη νίκη, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 42-35, χάρη σε ένα τρίποντο του Διαμαντίδη στο ξεκίνημα της επανάληψης. Η Μπαρτσελόνα με τον Ναβάρο να αφυπνίζεται επιθετικά ψαλίδισε γρήγορα τη διαφορά (44-42), τη στιγμή που το τρίτο φάουλ του Πέκοβιτς «πλήγωσε» τους γηπεδούχους. Παρ’ολα αυτά, Διαμαντίδης, Περπέρογλου και Μπατίστ έκαναν καταπληκτική δουλειά στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός έκανε θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ και οι «πράσινοι» βρήκαν εναλλακτικές πηγές σκοραρίσματος φτάνοντας με ένα σερί 9-0 στο +11, 55-44, με τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Παρά τις προσπάθειες της Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός με τον Μπατίστ να πρωταγωνιστεί σε άμυνα και επίθεση είχε σταθερά ένα προβάδισμα ασφαλείας, 61-50 στα μέσα της τελευταίας περιόδου. Όμως οι Καταλανοί με δύο απίθανα τρίποντα του Λάκοβιτς κι ένα σουτ του Λόρμπεκ υπό πίεση πέτυχαν 8 αναπάντητους πόντους μέσα σε ένα λεπτό και πλησίασαν στους τρεις, 61-58, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, αφού τριάμισι λεπτά για το φινάλε, οι «πράσινοι» έχασαν με πέντε φάουλ το βασικό επιθετικό τους όπλο, τον Πέκοβιτς (20π. με 7/9 δίποντα).

Το φινάλε ήταν ακατάλληλο για καρδιακούς, καθώς παρότι ο Παναθηναϊκός δυόμισι λεπτά για το τέλος προηγήθηκε με 64-60, η Μπαρτσελόνα ένα λεπτό μετά βρέθηκε μπροστά στο σκορ (64-66). Ο Διαμαντίδης αστόχησε σε δύο τρίποντα σε διαδοχικές επιθέσεις και ο Μπατίστ μισό λεπτό πριν το φινάλε έστειλε τον Λόρμπεκ στη γραμμή. Ο Σλοβένος σέντερ αστόχησε και στις δύο βολές, αλλά το ριμπάουντ χάθηκε από τον Μπατίστ δια χειρός Βάσκεθ και ο Ναβάρο με 2/2 έφερε την ομάδα του στο +4, 64-68. Ο Διαμαντίδης με τρίποντο στα 12’’ κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό (67-68), αλλά ο Ναβάρο με δύο βολές έγραψε τον επίλογο του ματς, καθώς ο Νίκολας αστόχησε σε βεβιασμένο τρίποντο με την εκπνοή.

Το τελικό 67-70 σήμανε και τον πρόωρο αποκλεισμό των «πρασίνων» από την Ευρωλίγκα. Έτσι το πάρτι που είχε στηθεί για την πρόκριση του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού επί της Ρόμα από περίπου 11.000 φιλάθλους ολοκληρώθηκε με μία ήττα, που υποχρεώνει την ομάδα του Ομπράντοβιτς να παραδώσει το στέμμα της.

Δεκάλεπτα: 20-16, 37-33, 55-44, 67-70.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 7, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 8, Φώτσης 6, Χάισλιπ 4, Νίκολας 5, Διαμαντίδης 13 (5 ασίστ), Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Μπαζίλε 3, Ρούμπιο 8, Λάκοβιτς, Ναβάρο 15, Βάσκεθ 6, Εντόνγκ 5, Μόρις, Σάδα, Λόρμπεκ 10, Μάικλ 11, Γκριμάου 9.

Διαιτητές: Ρομουάλντας Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Πάολο Ταουρίνο (Ιταλία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία).

Βαθμολογία

1. Παρτιζάν 3-1
2. Μπαρτσελόνα 3-1
3. Μαρούσι 2-2
4. Παναθηναϊκός 0-4

Επόμενη αγωνιστική:

Μαρούσι-Μπαρτσελόνα (3/3, 20:15)
Παρτιζάν-Παναθηναϊκός (4/3, 21:45)

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x