Άρης Ασβεστάς

Καλοί Έλληνες διαιτητές: Προστατευόμενο είδος!

www.sport-fm.gr

Δαλούκας και Κάκος. Κάκος και Δαλούκας. Και ξανά Δαλούκας και Κάκος. Και… ξανά μανά Κάκος και Δαλούκας. Τελικά, το πιο εύκολο πράγμα αν ασχολείσαι στοιχειωδώς με το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι να προβλέψεις τους διαιτητές που θα διευθύνουν τα «καλά» ματς του πρωταθλήματος.

Η εξήγηση γι’ αυτό δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις: απλώς δεν έχουμε διαιτητές! Υπάρχει βέβαια και το ελληνικό φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει και οι ομάδες να συναινούν στον ορισμό του ρέφερι. Αν ένας διαιτητής αδίκησε μια ομάδα, δύσκολα σφυρίζει ξανά σε παιχνίδι της.

Ο Τάσος Κάκος και ο Γιώργος Δαλούκας είναι οι μοναδικοί διαιτητές που μαζί με τα ματς της Τετάρτης 12/5, θα έχουν διευθύνει από δύο παιχνίδια των πλέι οφ. Στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να είχαν διευθύνει και περισσότερα, αλλά η ΚΕΔ επιχείρησε να πειραματιστεί σε ορισμένα ματς, ενώ οι δύο προαναφερόμενοι είχαν κι άλλες υποχρεώσεις στο κύπελλο ή στο εξωτερικό.

Στα ντέρμπι, επιλέγονται κυρίως οι διεθνείς διαιτητές. Εκείνοι στο σύνολο τους είναι επτά. Ο Τριτσώνης και ο Κουκουλάκης «κάηκαν» εύκολα στα πλέι οφ, αφού τα έκαναν θάλασσα στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ και στον ΑΕΚ-Άρης αντίστοιχα. Ο Καλόπουλος είναι ντεφορμέ και έχει προβληματίσει την ΚΕΔ και τον Βασάρα έπειτα από το Ολυμπιακός-ΑΕΚ της κανονικής περιόδου. Στον Παμπορίδη ουδείς έχει εμπιστοσύνη και μετά το Άρης-Ολυμπιακός της κανονικής περιόδου τον κρατούν μακριά απ’ τα μεγάλα ματς. Τον Σπάθα δεν τον θέλουν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Οι Θεσσαλονικείς θεωρούν ότι τους αδίκησε με τον Άρη και οι Πειραιώτες ότι «παίζει» Παναθηναϊκό. Ποιοι μένουν; Ο Κάκος και ο Δαλούκας!

Συνεπώς, είναι ή δεν είναι εύκολη η πρόβλεψη; Ωστόσο, τόσο ο Κερκυραίος όσο και ο Βολιώτης θα μπορούσαν να είχαν εξίσου πρόβλημα: Για παράδειγμα, η ΑΕΚ δικαιούται να φωνάζει και για τους δύο. Ο Δαλούκας την αδίκησε στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό (και μάλιστα είχε μπει στο «ψυγείο» για περισσότερο από ένα μήνα) και ο Κάκος στην Ξάνθη. Στον Ολυμπιακό επίσης, θεωρούν ότι ο Βολιώτης τους αδίκησε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Και αν ανοίξουμε το αρχείο θα βρούμε πολλά ακόμη…

Στα πλέι οφ επιστρατεύθηκαν και δύο διαιτητές που δεν είναι διεθνείς: ο Σταθόπουλος και ο Ντάκος που… δεν μάγεψαν με την απόδοση τους και είναι αμφίβολο αν θα διευθύνουν άλλο παιχνίδι στη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, οι διεθνείς έχουν και τις υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό και δεν είναι πάντα διαθέσιμοι.

Είναι σαφές, λοιπόν, πως οι Έλληνες διαιτητές και κυρίως οι καλοί Έλληνες διαιτητές, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Την ευθύνη γι’ αυτό, φέρουν η ΕΠΟ και η νεοσύστατη διεύθυνση ανάπτυξης διαιτησίας υπό τον Κύρο Βασάρα. Είναι δική τους δουλειά να βγάλουν διαιτητές ή να βελτιώσουν αυτούς που είναι τώρα στους πίνακες.

Και κάτι ακόμα: Υποτίθεται πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται η περίφημη «σύμβαση διαιτητών» της ΟΥΕΦΑ. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ώστε να μην δημιουργούνται και λανθασμένες εντυπώσεις, πως η «σύμβαση» εφαρμόζεται στη χώρα μας… δοκιμαστικά! Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει υπογράψει τη σύμβαση. Διότι όταν πέρσι ήρθε η ΟΥΕΦΑ για να μας εισάγει στην ιστορία αυτή (και να μας επιχορηγήσει κιόλας), τα συμπεράσματα της ήταν ντροπιαστικά για την ελληνική διαιτησία: «δεν συγκεντρώνετε ούτε καν τα ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια», μας είπαν! Και να φανταστεί κανείς ότι τη «σύμβαση» έχουν υπογράψει και οι πιο απίθανες χώρες της Ευρώπης.

Στην ελληνική διαιτησία υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα προς συζήτηση, όπως η τεράστια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΠΟ, Ενώσεων από τη μία και ΟΔΠΕ, Συνδέσμων από την άλλη. Αλλά γι’ αυτά θα επανέλθουμε…


Υ.Γ: Με ολοκαίνουργια sites εμφανίζονται εδώ και λίγες ημέρες η Σούπερ Λίγκα και η ΕΠΟ. Αισθητικά τουλάχιστον, είναι σαφώς βελτιωμένα. Της ομοσπονδίας, άλλωστε, ήταν έτσι κι αλλιώς υποφερτό. Εκείνο που… δεν βλεπόταν, ήταν της λίγκας!
Η καινούργια προσπάθεια, ωστόσο, έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς δημιουργήθηκε ένα site 100% πιο λειτουργικό και πιο φιλικό, τόσο για τους φιλάθλους όσο και για εμάς που το χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας. Το live των αγώνων είναι εξαιρετικό, ενώ τα στοιχεία και οι πληροφορίες που γενικότερα μπορεί κάποιος να βρει για το πρωτάθλημα είναι δεκάδες. Αισθητικά, οι παρεμβάσεις στην νέα ιστοσελίδα της διοργανώτριας είναι καθοριστικές, μιας και έφυγε το έντονο και κουραστικό μπλε και προστέθηκε αρκετό λευκό καθώς και άλλα χρώματα. Αφού, λοιπόν, έφτιαξαν το site, είναι ώρα να πράξουν και κάτι ουσιαστικό για το ίδιο το ποδόσφαιρο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x