Μουντιάλ 2010

Ελλάδα για τετράδα! Τυχαίο; Δε νομίζω…

Αν η προϊστορία αποτελεί οδηγό για το μέλλον, τότε η Εθνική μας ομάδα είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι και τα… ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Και αυτό μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τρεις μη ευρωπαϊκές ομάδες (Αργεντινή, Νότια Κορέα και Νιγηρία).

Αν η προϊστορία αποτελεί οδηγό για το μέλλον, τότε η Εθνική μας ομάδα είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι και τα… ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Και αυτό μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τρεις μη ευρωπαϊκές ομάδες (Αργεντινή, Νότια Κορέα και Νιγηρία).

Γράφει ο Δημήτρης Κωτσέλης

Ίσως να έχετε αρχίσει ήδη να αμφισβητείτε την εγκυρότητα του κειμένου αλλά προσέξτε τα παρακάτω που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αν μη τι άλλο, η παρουσία μιας ευρωπαϊκής Εθνικής ομάδας σε όμιλο μαζί με ομάδες από τις υπόλοιπες ηπείρους της υφηλίου είναι σπάνια στην ιστορία των Μουντιάλ. Πιο συγκεκριμένα, από το 1950 όπου είχαμε ομίλους με 4 ομάδες, πρώτη Εθνική που έμεινε… μόνη της ήταν το Βέλγιο το 1986. Αντίπαλοι του ήταν η Παραγουάη το Μεξικό και το αδύναμο Ιράκ. Οι Βέλγοι όχι μόνο προκρίθηκαν αλλά έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά όπου η μετέπειτα πρωταθλήτρια Αργεντινή τους έφραξε το δρόμο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998, η Κροατία έγινε η δεύτερη ομάδα στην ιστορία, η οποία πλαισιώθηκε στον όμιλο από τρεις ομάδες εκτός Γηραιάς Ηπείρου. Παρόλα αυτά η Αργεντινή, η Τζαμάικα και η Ιαπωνία δεν αποτέλεσαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους μαχητικούς Κροάτες, τους οποίους η λήξη της διοργάνωσης βρήκε να έχουν φτάσει ως τα ημιτελικά, μια διόλου ευκαταφρόνητη πορεία.

Οι συμπτώσεις όμως συνεχίστηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας η Τουρκία ως επόμενη… μοναχική Ευρωπαία σε όμιλο με Βραζιλία, Κόστα Ρίκα και Κίνα, προκρίθηκε, και όπως ίσως να μαντέψατε ήδη, έφτασε και αυτή στα ημιτελικά όπου και αποκλείστηκε.

Το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας είχαμε την εμφάνιση άλλων δύο Εθνικών ομάδων που δεν αντιμετώπισαν ευρωπαϊκή χώρα στον όμιλο. Ο λόγος για την Κροατία και την Πορτογαλία. Η μεν Κροατία της οποίας η… μοίρα της χάρισε την είσοδο στην τετράδα το 1998 δεν επανέλαβε το θρίαμβο και αποκλείστηκε, ενώ από την άλλη η Πορτογαλία ως «σταχτοπούτα» σε… πολυεθνικό όμιλο προκρίθηκε και, ναι, έφτασε κι αυτή ακριβώς ως τα ημιτελικά!

Σε λίγες ώρες δίνεται η «σέντρα» στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής για το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή τη φορά ο… κλήρος έπεσε στη Γαλλία την Πορτογαλία αλλά και την Εθνική μας ομάδα. Εξετάζοντας προσεκτικά λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να εξάγουμε τα παρακάτω ασφαλή(;) συμπεράσματα. Πρώτον, μια εκ των Πορτογαλίας, Γαλλίας και Ελλάδας θα φτάσει ως τους «4» της διοργάνωσης. Όμως, η Πορτογαλία, που κληρώθηκε δεύτερη φορά σε… διεθνή όμιλο, σύμφωνα με την στατιστική, όπως είχε συμβεί με την Κροατία το 1998 και το 2006 είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί από την πρώτη φάση. Δηλαδή, η θεά της προϊστορίας «δείχνει» Γαλλία και Ελλάδα. Κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι προηγούμενες ομάδες που… πιάσανε τετράδα υπό αυτές τις συνθήκες ήταν μεγάλα αουτσάιντερ, η Εθνική μας παίρνει προβάδισμα!

Φυσικά, η πιθανότητα να επαληθευτεί η παραπάνω θεωρία είναι κάτι περισσότερο από εξωπραγματική. Αλλά αυτός ο προσδιορισμός χαρακτηρίζει και τα όσα συνέβησαν το 2004 στο αλησμόνητο Euro με πρωταγωνίστρια την Εθνική μας ομάδα. Μήπως λοιπόν η Εθνική μας τρελάνει για μια ακόμη φορά την ποδοσφαιρική υφήλιο;

Ας κάνουμε λίγη υπομονή και θα μάθουμε την ποδοσφαιρική αλήθεια σε λίγα βράδια από τώρα. Κι αν σκεφτούμε πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση ίσως ο Θεός του ποδοσφαίρου μας ευνοήσει για μια ακόμη φορά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x