Μουντιάλ 2010

Οι βουβουζέλες σίγησαν…

Με δύο γκολ του Ντιέγκο Φορλάν (24', 78') και ένα του Άλβαρο Περέιρα (90'+3'), η Ουρουγουάη επικράτησε της Νοτίου Αφρικής 3-0 στο Loftus Versfeld Stadium της Πρετόρια, στον εναρκτήριο αγώνα της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ και έκανε πολύ μεγάλο βήμα πρόκρισης στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Ορατός ο κίνδυνος, πλέον, για τους «μπαφάνα-μπαφάνα» να γίνουν οι πρώτοι διοργανωτές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που μένουν εκτός τόσο νωρίς.

Με δύο γκολ του Ντιέγκο Φορλάν (24', 78') και ένα του Άλβαρο Περέιρα (90'+3'), η Ουρουγουάη επικράτησε της Νοτίου Αφρικής 3-0 στο Loftus Versfeld Stadium της Πρετόρια, στον εναρκτήριο αγώνα της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ και έκανε πολύ μεγάλο βήμα πρόκρισης στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Ορατός ο κίνδυνος, πλέον, για τους «μπαφάνα-μπαφάνα» να γίνουν οι πρώτοι διοργανωτές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που μένουν εκτός τόσο νωρίς.

Το ματς

Πήρε τα ηνία από την αρχή

Η Νότια Αφρική ήταν αυτή που μπήκε με περισσότερο ενθουσιασμό στο ματς, χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, όμως, στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Οι Λατινοαμερικάνοι ισορρόπησαν γρήγορα και στο πρώτο 15λεπτο της αναμέτρησης κυκλοφορούσαν καλύτερα την μπάλα, αλλά ούτε αυτοί δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία του Κούνε, εκτός από ένα σουτ του Σουάρες στο 7', από πλάγια θέση αριστερά και μέσα από την περιοχή της Νότιας Αφρικής, με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Και ενώ οι… νωπές μνήμες από το κακό θέαμα που παρακολουθούμε μέχρι στιγμής στο 19ο Μουντιάλ, επανήλθαν, ο Ντιέγκο Φορλάν, έστω και με τη βοήθεια της… πλάτης του Μοκοένα και του δοκαριού, άνοιξε, με ένα φοβερό σουτ από 25 μέτρα, το σκορ για την ομάδα του στο 24'.



Οι «μπαφάνα-μπαφάνα» περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο στο υπόλοιπο του πρώτου ημιχρόνου, δείχνοντας να τα έχουν χαμένα και μη μπορώντας να αντιδράσουν. Αντίθετα, η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες, με το ψυχολογικό πλεονέκτημα που της έδωσε το προβάδισμα στο σκορ, βρήκε χώρους και προσπάθησε να πετύχει και δεύτερο γκολ.

Και θα μπορούσε να το πετύχει, αν ο Σουάρες «ζύγιζε» καλύτερα το σουτ του στο 32'. Όπως και στο 7', ο επιθετικός του Άγιαξ μπήκε στη μεγάλη περιοχή του Κούνε, αυτήν τη φορά από αριστερά, αλλά έστειλε και πάλι την μπάλα άουτ.

Η διοργανώτρια είχε τη μία και μοναδική της -στο πρώτο 45λεπτο- ευκαιρία στο 40', με κεφαλιά του Μφέλα να περνάει λίγο άουτ, αλλά να μην ανησυχεί τον Μουσλέρα και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ένα κακό πρώτο ημίχρονο, με την Ουρουγουάη μπροστά στο σκορ 1-0.

Επίδειξη ανωτερότητας

Η Ουρουγουάη επέβαλε το ρυθμό της και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, σε συνέχεια της κυριαρχίας της στο πρώτο 45λεπτο. Μάλιστα, θα μπορούσε να διπλασιάσει γρήγορα τα τέρματά της, στο 48', με τον Σουάρες να κάνει τη σέντρα από δεξιά, τον Καβάνι να βρίσκεται στην πορεία της μπάλας και να σουτάρει, αλλά αυτή να κοντράρει στον Μασιλέλα και να φεύγει έξω.

Μέχρι το 66' δεν είδαμε κάτι αξιόλογο, με το σκηνικό του αγώνα να παραμένει ίδιο: Την Ουρουγουάη να προσπαθεί να «καθαρίσει» το ματς και τη Νότια Αφρική να ψάχνει στοιχεία της εμφάνισης που έκανε κόντρα στο Μεξικό, στην πρεμιέρα.

Έτσι όπως κυλούσε η αναμέτρηση, λοιπόν, το δεύτερο γκολ για τους Λατινοαμερικανούς ήταν θέμα χρόνου. Και όντως, αυτό ήρθε, έστω και με πέναλτι. Ο Κούνε, στο 75', ανέτρεψε τον Λουΐς Σουάρες, που ήταν έτοιμος να σκοράρει, ο διαιτητής του έδωσε, μάλιστα και κόκκινη κάρτα και κάπου εκεί η… σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Ο Φορλάν ευστόχησε από τα 11 μέτρα, πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ και «κλείδωσε» τη νίκη της ομάδας του.



Το γκολ του Α. Περέιρα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε, απλά, διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των Ουρουγουανών, που έφτασαν τους 4 βαθμούς στον πρώτο όμιλο και βρίσκονται, πλέον με το ένα πόδι στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ (Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα): Κούνε, Γκάξα, Μοκοένα, Κουμάλο, Μασιλέλα, Μοντίσε, Ντικγκατσόι, Πίεναρ (78' Τζόζεφς), Λετσχολονιάγε (57' Μορίρι), Τσαμπαλάλα, Μφέλα.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρεζ): Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν, Καβάνι (Σ. Φερνάντες), Μ. Περέιρα, Πέρες (90' Γκαργκάνο), Αρεβάλο, Φουτσίλε (70' Α. Φερνάντες), Α. Περέιρα, Σουάρες, Φορλάν.

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία)
Γήπεδο: Loftus Versfeld Stadium

- Ο Ιτουμέλεγκ Κούνε, ο οποίος αποβλήθηκε, μαζί με τον Καγκίσο Τικγκακόι (συμπλήρωσε κίτρινες), χάνουν το ματς με τη Γαλλία.

- MVP του αγώνα, όπως είναι λογικό, αναδείχθηκε ο Ντιέγκο Φορλάν, που έγινε ο πρώτος παίκτης του Μουντιάλ που φτάνει στα δύο γκολ στη διοργάνωση και βέβαια που πετυχαίνει δύο σε ένα ματς.

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x