Γιώργος Ζαχαριάδης

Ο Σαλπιγγίδης φιλούσε υπέροχα

«Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη για τα λάθη που έκανα, όχι για αυτά που μου καταλογίζουν κάποιοι, χωρίς να τα έχω κάνει». Προφανώς ο Δημήτρης από την Πολίχνη δεν έχει σκοπό να ζητήσει συγγνώμη ίσα ίσα για να εξωραΐσει ή να εξορκίσει τα… δαιμόνια.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@sday.gr

«Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη για τα λάθη που έκανα, όχι για αυτά που μου καταλογίζουν κάποιοι, χωρίς να τα έχω κάνει». Προφανώς ο Δημήτρης από την Πολίχνη δεν έχει σκοπό να ζητήσει συγγνώμη ίσα ίσα για να εξωραΐσει ή να εξορκίσει τα… δαιμόνια. Το έκανε ο άνθρωπος για να νοιώθει καλύτερα όταν θα μπει στην Τούμπα και θα κοιτάζει στην κερκίδα χωρίς να αντικρίζει χειρονομίες και ύβρεις για τον ίδιο και την οικογένειά του, όπως γινόταν κατά κόρον όσο φορούσε τη φανέλα του ΠΑΟ.

Ήδη, η εκστρατεία της επανένταξης του Σαλπιγγίδη έχει μπει στο τελικός της στάδιο και απομένει μια καλή πρόβα πριν από τη στιγμή που θα χειροκροτηθεί από τους «διώκτες» του και θα αποθεωθεί από τους θαυμαστές του.

Όσοι κατέκριναν (σχεδόν όλοι…) τον Δημήτρη για όσα συνέβησαν ή έλεγαν ότι είχαν συμβεί ή έμαθαν ότι είχαν συμβεί, σχετικά με την καταβολή χρημάτων που είχαν μαζέψει οπαδοί ή και κάποιοι εξωδιοικητικοί παράγοντες, ακούσαμε να ανατρέπονται από τον ίδιο και έμενε μια σφραγίδα από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών. Ήρθε και η επιβεβαίωση από οπαδό που, μετά από τέσσερα χρόνια, διευκρίνισε ότι τα χρήματα συναυλίας δόθηκαν στον Γούμενο κι όχι στα χέρια του Σαλπιγγίδη, τα οποία πήρε μεν για να παραμείνει στον ΠΑΟΚ, αλλά, αθετώντας το λόγο του, αποχώρησε από την ομάδα.

Αν κάτι από τα παραπάνω, σχετικά με την αποχώρηση του Σαλπιγγίδη , το 2006, δεν είναι σωστό, ας μην γίνει θέμα. Δεν είναι πλέον χρήσιμο για καμία συζήτηση από όσες συνοδεύουν την επιστροφή του… μέχρι πρότινος «οξαποδώ».

Όλα αυτά λοιπόν έγιναν μια θολή ανάμνηση κι ο Δημήτρης έχει επιστρέψει στην Τούμπα που θεωρεί σπίτι του.
Η αλήθεια είναι ότι έτσι την αισθανόταν από μικρός και μην με ρωτάτε γιατί έφυγε. Θα μπορούσε να είχε φύγει χωρίς να μπει δραχμή στο ταμείο του ΠΑΟΚ, αλλά, προτίμησε να αφήσει κατά μέρος την προσφυγή του και ο Γούμενος να εισπράξει ένα σημαντικό ποσό.

Τα ακούσαμε τις προάλλες εις τριπλούν, από τον Σαλπιγγίδη που γύρισε το ρολόι πίσω, μίλησε για τα λάθη του, είπε ότι φοβότανε και αντιδρούσε ανώριμα μπροστά στον κίνδυνο να παρεξηγηθεί για την ηθική του υπόσταση έναντι του ΠΑΟΚ, τον οποίο αγαπούσε.

Και πάλι, σε οικονομικό επίπεδο, αποδεικνύει ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει, είναι μεν η καριέρα του, αλλά, δίνει σαφή προτεραιότητα στον ΠΑΟΚ. Συμφώνησε με ένα ποσό (περίπου 750 χιλιάρικα το χρόνο) που είναι εμφανώς μικρότερο από αυτό που του προσφέρθηκε για να μείνει στον Παναθηναϊκό και δεν μπήκε στη διαδικασία να δοκιμάσει την τύχη του στην ευρωπαϊκή αγορά. Χάραξε πορεία για την Τούμπα και, από ότι λένε, χάνει μέχρι και δύο εκατομμύρια σε βάθος τετραετίας, όσο διάρκεια έχει το συμβόλαιο που υπέγραψε με τον ΠΑΟΚ.

Η συντονισμένη προσπάθεια για να αποσβέσει κάθε κραδασμό που προκαλεί ακόμη και το ενδεχόμενο της επιστροφής του, είχε ξεκινήσει πριν από αρκετό καιρό. Πριν από μήνες άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές στα ραδιόφωνα και οι συζητήσεις για τον Σαλπιγγίδη ξεκίνησαν από τη βάση μιας επιλογής που θα διχάσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Όσο περνούσαν οι μέρες και η λογική της ενίσχυσης του ΠΑΟΚ, της επόμενης περιόδου, με ποδοσφαιριστή της εμβέλειας του Σαλπιγγίδη, κέρδιζε έδαφος, το σενάριο του διχασμού εξασθένησε. Ο… σχισματικός Δημήτρης, μέσω των οπαδών που συνηγόρησαν με την επιστροφή του, υπολογίζοντας ότι θα συμμορφώσει την επιθετική γραμμή της ομάδας (το ζητούμενο), έγινε παικταράς που:

-δεν θυμόμαστε ακριβώς τι συνέβη το 2006,

-δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για τη φυγή του

-δεν μας νοιάζει, εφόσον υπάρχει ο Ζαγοράκης κι ο Βρύζας

-δεν είναι θέμα τι συνέβη, αλλά, ότι αποκτούμε έναν παίκτη που μπορεί να βοηθήσει.

Αυτά είναι μερικά από όσα ακούστηκαν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σαλπιγγίδης είτε έφυγε και πούλησε τον ΠΑΟΚ, είτε έφυγε και πουλήθηκε για τον ΠΑΟΚ, δεν έπαψε να είναι παικταράς και απόλυτα χρήσιμος. Υπάρχουν ακόμη αντιρρήσεις για αυτό;

-Επίσης, κατηγορήθηκε γιατί, με την πώλησή του στον ΠΑΟ και την είσπραξη ενός μεγάλου ποσού, ο Γούμενος ενίσχυσε τη θέση του και διατηρήθηκε στον ΠΑΟΚ. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός ότι ο Σαλπιγγίδης έγινε σωσίβιο του Γούμενου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Γούμενος τον έβλαψε.

Δεν γνωρίζω πως ακριβώς τον εννοεί, πάντως ότι εκτέθηκε εφόσον ενεπλάκη σε πώληση που έγινε με πρόεδρο τον Γούμενο, είναι μάλλον απλό τα λάθη για τα οποία ζήτησε συγγνώμη.

-Οι αλήθειες του Σαλπιγγίδη έμοιαζαν πιο πειστικές από αυτές που ακούγαμε σκόρπια εδώ και χρόνια από κάποιους που υποστήριζαν ότι είχαν πρωταγωνιστήσει σε μια προσπάθεια παραμονής του ποδοσφαιριστή στην Τούμπα. Φαίνεται ότι εργάστηκε αρκετό καιρό για να παρουσιαστεί αποφασισμένος και να δώσει επαρκής απαντήσεις σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Πάνω από μια ώρα τον ακούγαμε από τη Νότια Αφρική να απορρίπτει όσα σενάρια κυκλοφόρησαν:
Ότι πήρε ο ίδιος τα χρήματα ή τα έδωσαν στον πατέρα του.

-Έγινε μια σύγκριση με το πάνε-έλα του Ζαγοράκη, που έφυγε στο εξωτερικό, πήγε στην ΑΕΚ και τέλειωσε την καριέρα του επιστρέφοντας στον ΠΑΟΚ.

Η διαδρομή τους παρουσιάζει ομοιότητες (κι όχι πολλές), αλλά, τα χαρακτηριστικά της αποχώρησης και της επιστροφής τους, είναι πολύ διαφορετικά.

Αν λοιπόν θα θέλαμε, σώνει και καλά να ταυτίσουμε σε ένα ή περισσότερα σημεία την επιστροφή του Σαλπιγγίδη με κάποια παλιότερη, θα βρούμε πηγή στους συνταξιούχους ΠΑΟΚτσήδες που έζησαν την ιστορία του Κούδα και του Ολυμπιακού, πριν από 40 χρόνια.

Επίσης,

-Πως και πως περίμεναν να παίξει ο Κοντρέρας για να διαφημιστεί και να βγει στην αγορά με το παράσημο του… συμμετέχοντα στο Μουντιάλ κι όχι του περαστικού (παγκίτη) από τη Νότια Αφρική.
Στο πρώτο παιχνίδι ήταν αλλαγή, για κάτι περισσότερο, δεν φαίνεται να προκύπτει, προς όφελος του ΠΑΟΚ που, εφόσον θέλει να τον πουλήσει σε καλή τιμή, τι καλύτερο από το να μην είναι μόνον διεθνής, αλλά και βασικός στην ομάδα της Χιλής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

-Δεν θέλω να είμαι ασυνεπής… Θα τα πούμε για τον Μπερέτα. Μόνο δώστε μου λίγο χρόνο ακόμη. Θα τον χρειαστώ. Όχι για να τον δοκιμάσουμε. Αλλά, για να συλλέξουμε πιο ουσιαστικές πληροφορίες από αυτές που μεταδίδει ο ΠΑΟΚ.

-Διευκρίνιση, δεν είμαι ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ. Αυτό, για όσους έσπευσαν να μου γράψουν διάφορα, μέσα από e-mail. Απλά φιλοξενούμαι σε αυτό τον χώρο, στο χώρο των ρεπόρτερ. Μου λένε ότι σύντομα θα αποκτήσω και εγώ δικό μου παράθυρο και τότε θα επεκταθούμε σε πολλά θέματα που αφορούν κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τις ομάδες της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x