Μουντιάλ 2010

Άρχισε η σάμπα!

Μερικές στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας ήταν αρκετές στη Βραζιλία, που νίκησε 3-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και πήρε το εισιτήριο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει τα υπόλοιπα παιχνίδια του εβδόμου ομίλου. Σκόρερ οι Λουΐς Φαμπιάνο (24’, 50’) και Ελάνο (62’), μείωσε στο 79’ ο Ντρογκμπά. Λιγότερο φαντεζί από ότι θα ήθελαν οι φίλοι της η «σελεσάο», αλλά εξαιρετικά ρεαλίστρια και αποτελεσματική. Πολύ σκληρό το παιχνίδι στο τέλος, αποβλήθηκε ο Κακά.

Μερικές στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας ήταν αρκετές στη Βραζιλία, που νίκησε 3-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και πήρε το εισιτήριο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει τα υπόλοιπα παιχνίδια του εβδόμου ομίλου. Σκόρερ οι Λουΐς Φαμπιάνο (24’, 50’) και Ελάνο (62’), μείωσε στο 79’ ο Ντρογκμπά. Λιγότερο φαντεζί από ότι θα ήθελαν οι φίλοι της η «σελεσάο», αλλά εξαιρετικά ρεαλίστρια και αποτελεσματική.

Άλλωστε, αυτό είναι και το στίγμα του Ντούνγκα στην εθνική ομάδα. Μερικά ψήγματα ταλέντου φαίνεται ότι είναι αρκετά σε αυτή τη φάση για τους νοτιαμερικανούς, που όμως αν θέλουν να φτάσουν στην κατάκτηση ενός ακόμη τροπαίου, θα χρειαστούν τη βοήθεια από όλα τα αστέρια τους. Αγωνία για τον Ελάνο που αποχώρησε τραυματίας και τον Κακά που θα χάσει σίγουρα το τελευταίο ματς του ομίλου κόντρα στην Πορτογαλία και ίσως και το καθοριστικό της φάσης των «16».

Η Ακτή Ελεφαντοστού του Σβεν Γκόραν Έρικσον από πολλούς πριν την έναρξη του τουρνουά, έμοιαζε ότι θα είναι η μεγάλη ελπίδα της Αφρικής για κάτι καλό, αλλά η μέχρι τώρα παρουσία της είναι απογοητευτική. Απίστευτη δυσκολία για δεύτερο σερί στη δημιουργία φάσεων από τους «Ελέφαντες», με τη δικαιολογία βέβαια ότι δεν αντιμετώπισαν οποιουσδήποτε αντιπάλους, αλλά Πορτογαλία και Βραζιλία.

Το ματς

Η εικόνα των δύο ομάδων στα πρώτα τους παιχνίδια δεν ήταν προϊόν συγκυρίας, ούτε αποτέλεσμα του άγχους που δημιουργεί η πρεμιέρα. Αυτό φάνηκε καθ΄όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου και στο μεταξύ τους ματς. Η Βραζιλία του Ντούνγκα δεν έδειχνε διατεθειμένη να ανεβάσει ρυθμούς και όπως και κόντρα στη Βόρεια Κορέα, αδυνατούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις. Προσηλωμένοι στα αμυντικά τους καθήκοντα και με τους Ζιλμπέρτο Σίλβα και Φελίπε Μέλο να μη συμμετέχουν στην οργάνωση, η «σελεσάο» ήταν προβλέψιμη σε βαθμό που… δεν θύμιζε Βραζιλία, με τον Κακά για ακόμη ένα παιχνίδι να μην βρίσκει ρυθμό.

Μία φάση ήταν αρκετή όμως στους νοτιαμερικανούς για να ανοίξουν το σκορ. Στο 24’ ο Κακά έβγαλε «μαγική» μπαλιά-τρύπα στον Λουΐς Φαμπιάνο και ο επιθετικός της Σεβίλλης από πολύ πλάγια θέση, βρήκε δίχτυα.


Brazil 1-0 Ivory Coast (Group G)

Goalsarena | MySpace Video


Λίγα πράγματα από την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία όπως και απέναντι στην Πορτογαλία, αδυνατούσε να τελειώσει επιθέσεις. Η παρουσία του Ντιντιέ Ντρογκμπά από την αρχή του ματς δεν άλλαξε πολλά και ο ποδοσφαιριστής της Τσέλσι δεν πήρε ποτέ τις βοήθειες που περίμενε από τους Ντιντάν και Καλού, που έβγαιναν από τα πλάγια. Άλλωστε, οι ακραίοι μπακ της Βραζιλίας, ο Μπάστος και ιδιαίτερα ο Μαϊκόν δεν είχαν τόσες πολλές προωθήσεις, αφού οι οδηγίες που έλαβαν προφανώς αφορούσαν την επιτήρησή τους.

Δεν πέρασαν καλά-καλά πέντε λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο και ο Λουΐς Φαμπιάνο, MVP της αναμέτρησης, «χτύπησε» ξανά, αυτή τη φορά «χάζεψε» ολόκληρη την άμυνα της Ακτής Ελεφαντοστού, με μια ενέργεια τόσο εντυπωσιακή που ανάγκασε ακόμη και τον διαιτητή να κάνει τα «στραβά μάτια» στο χέρι που έκανε ο ποδοσφαιριστής της Σεβίλλης.


Brazil 2-0 Ivory Coast (Group G)

Goalsarena | MySpace Video


Το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε στο 62’ όταν ο Κακά έβγαλε τη δεύτερή του ασίστ, βοηθώντας τον Ελάνο να χριστεί και αυτός σκόρερ. Ο προικισμένος Βραζιλιάνος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, σερβίροντας δύο γκολ, σε αντίθεση με τον Ρομπίνιο που κινήθηκε και πάλι στα ρηχά. Ο Ελάνο αποχώρησε λίγο αργότερα τραυματίας, σε μια φάση που φάνηκε ότι ίσως η κατάστασή του να είναι σοβαρή. Ο παίκτης θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα και αν χρειαστεί θα προφυλαχθεί στον αγώνα της ερχόμενης Παρασκευής απέναντι στην Πορτογαλία.


Brazil 3-0 Ivory Coast (Group G)

Goalsarena | MySpace Video


Μετά το 3-0, ξεκίνησε η σάμπα με τους Βραζιλιάνους να έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να δοκιμάζουν τα γνωστά «κολπάκια» που λατρεύουν οι απανταχού πιστοί τους. Το ποδόσφαιρο «παραλίας» όμως των «καριόκας» τους έκανε πιο ευάλωτους στην άμυνα και στο 79’ από μια φάση που ξεκίνησε από τον καλύτερο ίσως παίκτη των Αφρικανών, τον Ζερβίνιο, ο Γιάγια Τουρέ βρήκε τον Ντρογκμπά στην καρδιά της περιοχής και αυτός με κεφαλιά έκανε το τελικό 3-1.
Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχεται η Βραζιλία σε τελική φάση Μουντιάλ από ομάδα της «μαύρης ηπείρου» και ίσως αποδειχτεί σημαντικό στην προσπάθεια της Ακτής Ελεφαντοστού για πρόκριση.


Brazil 3-1 Ivory Coast (Group G)

Goalsarena | MySpace Video


Στο τέλος, ο αγώνας έγινε ιδιαίτερα σκληρός, με πολλά δυνατά μαρκαρίσματα και μια μάλλον άδικη αποβολή του Κακά για αγκωνιά πάνω στον Κεϊτά, ο οποίος έπεσε ιδιαίτερη ευκολία στο έδαφος.

Οι συνθέσεις:

Βραζιλία (Ντούνγκα): Σέζαρ, Μαικόν, Μπάστος, Λούσιο, Ζουάν, Μέλο, Ελάνο (67’), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κακά, Ρομπίνιο (90’ Ραμίρες), Λουίς Φαμπιάνο

Ακτή Ελεφαντοστού ( Έρικσον): Μπάρι, Κ. Τουρέ, Ζοκορά, Καλού (67’), Τιοτέ, Ντρογκμπά, Ντιντάν (54’ Ζερβίνιο), Τιέν, Γ. Τουρέ, Ντεμέλ, Έμπουε (72’ Ρομαρίκ).

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x