Μουντιάλ 2010

Η ρουλέτα έδειξε «αλμπιρόχας»!

Χρειάστηκαν 120 «στείρα» ποδοσφαιρικά λεπτά και η ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι για να γραφτεί ιστορία στην Πρετόρια. Το εύστοχο χτύπημα του Όσκαρ Καρντόσο διαμόρφωσε το 5-3 επί της Ιαπωνίας, (0-0 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) και έδωσε στην Παραγουάη την παρθενική της πρόκριση σε προημιτελική φάση Μουντιάλ. Ολοκληρώθηκε ο θρίαμβος της Νοτίου Αμερικής που θα έχει τέσσερις εκπροσώπους στην οκτάδα. (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Την Ισπανία θα βρουν μπροστά τους οι «αλμπιρόχας».

Χρειάστηκαν 120 «στείρα» ποδοσφαιρικά λεπτά και η ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι για να γραφτεί ιστορία στην Πρετόρια. Το εύστοχο χτύπημα του Όσκαρ Καρντόσο διαμόρφωσε το 5-3 επί της Ιαπωνίας, (0-0 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) και έδωσε στην Παραγουάη την παρθενική της πρόκριση σε προημιτελική φάση Μουντιάλ. Ολοκληρώθηκε ο θρίαμβος της Νοτίου Αμερικής που θα έχει τέσσερις εκπροσώπους στην οκτάδα. (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Την ισπανία θα βρουν μπροστά τους οι «αλμπιρόχας».

Χιλιάδες θεατές στο «Loftus Versfeld Stadium» στην Πρετόρια αλλά και εκατομμύρια άλλοι σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν ένα από τα πιο μέτρια ποιοτικά παιχνίδια του Μουντιάλ. Ελάχιστες καλές στιγμές από δύο ομάδες που λύγισαν υπό το βάρος της ιστορίας, αφού καμία από τις δύο δεν είχε προκριθεί ποτέ σε προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι πιο τεχνίτες Παραγουανοί εγκλωβίστηκαν από τους καλά στημένους Ιάπωνες και από τη σέντρα κιόλας του ματς φάνηκε πως θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να δούμε την μπάλα στο… πλεχτό. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου η αστοχία του Κομάνο καθόρισε την έκβαση του αγώνα. Ο συμπαίκτης του, Κεϊσούκε Χόντα, αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης, κάτι που δύσκολα όμως θα γλυκάνει την πίκρα από τον αποκλεισμό των «σαμουράι».

Η σειρά των πέναλτι (πρώτη η Παραγουάη):
Μπαρέτο 1-0, Έντο 1-1, Μπάριος 2-1, Χασέμπε 2-2, Ριβέρος 3-2, Κομάνο (δοκάρι) 3-2, Βαλντές 4-2 Χόντα 4-3, Καρντόσο 5-3.



Το ματς

Όσοι περίμεναν ένα κλειστό παιχνίδι με λίγες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες δικαιώθηκαν από την αρχή του αγώνα. Οι δύο προπονητές εμπιστεύτηκαν τους παίκτες και τις τακτικές που τους έφτασαν μέχρι τους «16». Έτσι, ο Ζεράρδο Μαρτίνο έστησε την Παραγουάη με σύστημα 4-3-3, προτιμώντας τον Λούκας στην νκορυφή και τους Μπενίτες και Σάντα Κρουζ αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Καλή κυκλοφορία της μπάλας και συντριπτική κατοχή, που ξεπέρασε το 60% για τους νοτιαμερικανούς, οι οποίοι όμως δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν κινδύνους και φάσεις.

Αυτό διότι από την άλλη πλευρά οι Ιάπωνες του Τακέσι Οκάντα παρατάχθηκαν για μια ακόμη φορά με διπλή ζώνη άμυνας και μοναδικό προωθημένο τον Κεϊσούκε Χόντα, αποφασισμένοι να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις και τα στημένα.

Από δύο καλές στιγμές είχε κάθε ομάδα για να ανοίξει το σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Με τη συμπλήρωση είκοσι λεπτών παιχνιδιού ο Λούκας Μπάριος με μια περίτεχνη ενέργεια μέσα στην περιοχή βρέθηκε μόνος απέναντι στον Καβασίμα, αλλά από δύσκολη, πλάγια θέση δεν μπόρεσε να τον νικήσει και στην αντεπίθεση οι Ιάπωνες είχαν τη δική τους μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Ματσού ιείδε λίγο έξω από την εστία του τον Βιγιάρ και με αριστοτεχνικό σουτ εκτός περιοχής έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του γκολκίπερ της Παραγουάης.

Λίγο πριν το ημίωρο, ο Ρόκε Σάντα Κρουζ έχασε ευκαιρία που δεν δικαιολογείται για την κλάση του, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ, βρέθηκε με την μπάλα στα πόδια και την εστία στο… έλεός του. Παρά το γεγονός ότι είχε το χρόνο να σημαδέψει το σουτ που έκανε, πέρασε άουτ. Το μεγάλο αστέρι της Ιαπωνίας, Κεϊσούκε Χόντα βρέθηκε κοντά στο γκολ στο 40’ σε μια εξαιρετική αντεπίθεση, αλλά το σουτ που εξαπέλυσε πέρασε ελάχιστα άουτ.

Ακόμη λιγότερες καλές φάσεις είχε το δεύτερο μέρος, με τις δύο ομάδες μετά από το πρώτο τέταρτο να μην παίρνουν ρίσκο και την εικόνα του ματς να μην αλλάζει. Η Παραγουάη συνέχιζε να έχει κατοχή μπάλας και η Ιαπωνία να ψάχνει την ευκαιρία στην κόντρα. Στα τελευταία λεπτά οι ασιάτες έπαιξαν λίγο πιο επιθετικά, τίποτα όμως δεν άλλαξε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν μοιραία στην παράταση.

Ο «γόρδιος δεσμός» του γκολ έφτασε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του στο 97’, αλλά ο Βαλντέζ μέσα από την περιοχή, νικήθηκε από την γρήγορη έξοδο του Καβασίμα, ο οποίος κατάφερε για δεύτερη φορά να σώσει την εστία του χάρη στην ταχύτατη αντίδρασή του.

Αφού 120 λεπτά δεν ήταν αρκετά στις δύο ομάδες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί τη διαφορά έκανε η προσπάθεια του Κομάνο που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Βιγιάρ. Οι Παραγουανοί κατάφεραν έτσι να προκριθούν για πρώτη φορά στους «8» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ οι Ιάπωνες που κέρδισαν τις εντυπώσεις με την παρουσία τους στη διοργάνωση, έμειναν με την πίκρα ενός άδοξου αποκλεισμού.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ (Ζεράρδο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Μορέλ, Μπονέτ, Μπενίτες (60’ Βαλντές), Βέρα, Ντα Σίλβα, Ριβέρος, Μπάριος, Ορτιγκόσα (75’ Μπαρέτο), Αλκαράς, Σάντα Κρουζ (94’ Καρντόσο).

ΙΑΠΩΝΙΑ (Τακέσι Οκάντα): Καβασίμα, Άμπε (81’ Νακαμούρα), Κομάνο, Τανάκα, Ναγκατόμο, Έντο, Ματσούι (65’ Οκαζάκι), Οκούμπο (106’ Ταμάντα), Χασέμπε, Χόντα, Νακαζάβα.

Διαιτητής: Φρανκ ντε Μπλέκερε (Βέλγιο)

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x