Μουντιάλ 2010

Ο τελικός με αριθμούς

Λίγες ώρες απομένουν πια για την έναρξη του μεγάλου τελικού του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου και για τους λάτρεις των… αριθμών επιχειρούμε μια μικρή ανάλυση των στατιστικών των δύο αντιπάλων και κάποιων σημαντικών στοιχείων του τελικού.

Λίγες ώρες απομένουν πια για την έναρξη του μεγάλου τελικού του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου και για τους λάτρεις των… αριθμών επιχειρούμε μια μικρή ανάλυση των στατιστικών των δύο αντιπάλων και κάποιων σημαντικών στοιχείων του τελικού.

Το απόλυτο έκαναν στα προκριματικά του Μουντιάλ η Ισπανία (10/10) και η Ολλανδία (8/8) και όποια κατακτήσει το τρόπαιο θα επαναλάβει το ρεκόρ της Βραζιλίας του 1970, ενώ ο ηττημένος θα δημιουργήσει… αναμνήσεις Δυτικής Γερμανίας του 1982.

Στα 38 του, ο Χάουαρντ Γουέμπ είναι ο νεότερος διαιτητής τελικού από το 1938 και τον Πιέρ Καπντεβίλ. Επίσης, είναι ο πρώτος που θα διαιτητεύσει την ίδια σεζόν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα 36 κλείνει σήμερα ο αμυντικός της Ολλανδίας Αντρέ Όιερ και γίνεται ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που θα γιορτάσει τα γενέθλιά του συμμετέχοντας σε τελικό. Ο πρώτος ήταν ο Γιούργκεν Γκραμπόφσκι, ο οποίος έγινε 30 την ημέρα που κατέκτησε το τρόπαιο του 1974 με τη Δυτική Γερμανία.

Στους 18 προηγούμενους τελικούς αγωνιζόταν πάντα τουλάχιστον μια εκ των Βραζιλίας, Αργεντινής, Γερμανίας και Ιταλίας. Όποια ομάδα κερδίσει σήμερα θα γίνει η όγδοη παγκόσμια πρωταθλήτρια και η πρώτη από την Ευρώπη που θα το κατακτήσει σε άλλη ήπειρο.

Από το 1954 ωστόσο υπάρχει πάντα τουλάχιστον μια ευρωπαϊκή ομάδα στον τελικό. Η Ισπανία έγινε η δωδέκατη ομάδα που θα πάρει μέρος στην τελική αναμέτρηση του Μουντιάλ.

8 ομάδες που άνοιξαν το σκορ στον τελικό δεν κατέκτησαν τελικά το τρόπαιο. Η Τσεχοσλοβακία μάλιστα το έπαθε δύο φορές (1934 και 1962), ενώ η Ουγγαρία το 1954 προηγήθηκε με 2-0 αλλά τελικά ηττήθηκε. Ωστόσο η μοναδική ομάδα που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ημίχρονο και ανέτρεψε τελικά το σκορ ήταν η Ουρουγουάη το 1930.

Τέσσερα ματς αήττητη είναι η Ολλανδία κόντρα στην Ισπανία. Ο βοηθός προπονητή του Μπερτ Φαν Μάαρβαϊκ, Φρανκ Ντε Μπουρ, ήταν ο σκόρερ της τελευταίας αναμέτρησής τους το 2002.

Τρεις ομάδες ηττήθηκαν στο πρώτο τους παιχνίδι, όπως η Ισπανία φέτος, αλλά κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό: Δ. Γερμανία (1982), Αργεντινή (1990) και Ιταλία (1994). Καμία ωστόσο δεν κατάφερε να σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κανένα γκολ δεν έχει δεχθεί η Ισπανία στα πρώτα ημίχρονα των αγώνων της φέτος. Έγινε επίσης η δεύτερη ομάδα που κερδίζει με 1-0 τα τρία νοκ-άουτ παιχνίδια μετά τους ομίλους, κάτι που είχε καταφέρει και η Γερμανία το 2002.

Με ένα γκολ διαφορά έχει κερδίσει τα τελευταία πέντε παιχνίδια της η Ολλανδία, επίτευγμα που δεν έχει επαναλάβει καμία ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Επιμέλεια: Γιάννης Μάρκουλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x