Νίκος Ζέρβας

Η… σκληράδα έμεινε στα αποδυτήρια

Ο Ολυμπιακός υπέστη την πρώτη του ήττα στο Top 16 της Ευρωλίγκας από την παθιασμένη στο δεύτερο ημίχρονο Εφές και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα αγωνιστικά αίτια μίας διδακτικής ήττας.

Η ευκαιρία να «σφιχταγκαλιάσει» πρόωρα ο Ολυμπιακός το πλεονέκτημα της έδρας στα προημιτελικά, πετάχτηκε στον Βόσπορο. Παρότι το πρώτο ημίχρονο με την ευστοχία από μακριά και τον γενικότερο έλεγχο της κατάστασης, έδειχνε πως πάμε για ματς… καρμπόν με αυτό που έγινε προ δύο εβδομάδων στην έδρα της Φενέρ, η Εφές αποδείχθηκε πολύ σκληρότερη για να πεθάνει. Επιβεβαίωσε στο έπακρο πως είναι πιο «ομάδα» από την συμπολίτισσά της και ανέδειξε το ισχυρό της κίνητρο σε εφαλτήριο μίας εκπληκτικής εμφάνισης στο δεύτερο ημίχρονο. «Ντύθηκε» στην άμυνα …Ολυμπιακός, την ώρα που το μέχρι χθες άτρωτο στα μετόπισθεν σύνολο του Σφαιρόπουλου, «ξέχασε» στα αποδυτήρια την σκληράδα και την αποφασιστικότητά του.

Γράφει από την Πόλη, ο Νίκος Ζέρβας

Με 6/10 τρίποντα, δυναμικά χεντς άουτ και αλλαγές στα σκριν που μπέρδευαν την δημιουργία των παικτών του Ίβκοβιτς, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τρεις πόντους στην ανάπαυλα, έχοντας τον Σπανούλη με μόλις δύο εύστοχες βολές. Τον ρόλο του στην παραγωγική δραστηριότητα έπαιξαν εξαιρετικά οι Μάντζαρης-Λαφαγέτ και στην δημιουργία ο Σλούκας (ίσως έπρεπε να παίξει περισσότερο). «Δε μπορεί, κάποια στιγμή θα βάλει και ο αρχηγός», ήταν η πρώτη σκέψη στο ημίχρονο. Έλα που ο Τζάνινγκ είχε αντίθετη άποψη. Ο Αμερικανός, εφήρμοσε ευλαβικά τις εντολές του κόουτς Ίβκοβιτς πάνω στο μαρκάρισμα του πιο φορμαρισμένου και σταθερού παίκτη της φετινής Ευρωλίγκας και τον έβγαλε ολοκληρωτικά εκτός ρυθμού. Άνθρωπος είναι και ο Σπανούλης και όπως όλοι, δικαιούνται και κάποιες κακές βραδιές.

Μόνο που στην επανάληψη οι περισσότεροι «ερυθρόλευκοι» ήταν απόντες. Υπέκυψαν στο «ξύλο» της Εφές, έκαναν αρκετά αβίαστα λάθη (πρώτη φορά φέτος περισσότερα από τις ασίστ) στον χειρισμό και την κυκλοφορία της μπάλας και δεν εκμεταλλεύτηκαν ούτε τις δεύτερες ευκαιρίες από τα επιθετικά ριμπάουντ (Χάντερ ο μοναδικός ψηλός που πάλεψε). Από τη στιγμή που η εξαιρετική άμυνα (63,2 μέχρι χθες το παθητικό στο Top16) είχε κάνει «φτερά» και η Εφές πέτυχε 84 πόντους, το αποτέλεσμα ήταν φυσιολογικό. Οι γηπεδούχοι, εκμεταλλεύτηκαν τα ψηλά κορμιά τους, στόχευαν στο ποστάρισμα και έκαναν «ζημιά» με Μπιέλιτσα, Κρίστιτς, Λάσμε. Την ίδια ώρα και παρά τα συνεχόμενα μις ματς από τις αλλαγές στα σκριν, ο Ολυμπιακός δεν έδινε καμία βοήθεια και οι πιο δυνατοί και ογκώδης προαναφερθέντες, σκόραραν ανενόχλητοι απέναντι σε κοντύτερους. Μοιραίο ήταν να μη βρεί ποτέ ρυθμό στην επίθεση από το 20΄και μετά…

Οι Ντρέιπερ και Ερτέλ, απλά αποτελείωσαν με τα εύστοχα μακρινά τους σουτ του «ερυθρόλευκους». Βάσει εμφάνισης στην επανάληψη, το «βαρύ» -14, ίσως να είναι και νορμάλ, αφού ο Ολυμπιακός δεν θύμιζε σε τίποτα την πολύ καλή ομάδα που θαυμάσαμε στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Το τελευταίο -λογικά- φετινό ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη τον πλήγωσε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον έβγαλε εκτός τροχιάς. Ακολουθεί σούπερ ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ, που πλέον μετατρέπεται σε «must win», αν οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν την υπόθεση «πλεονέκτημα» στα χέρια τους. Αν το κάκιστο δεύτερο ημίχρονο (λογικό να υπάρξουν και τέτοια στον μαραθώνιο του Top16) στο «Αμπντί Ιπεκτσί» χρησιμοποιηθεί σωστά, στο τέλος της διαδρομής, το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου θα σημειωθεί απλά ως μία κακή παρένθεση…

Υ.Γ. Ο Ολυμπιακός κοιτάζει αθόρυβα εδώ και καιρό την αγορά για προσθήκη ψηλού, αλλά θα προχωρήσει μόνο αν βρει κάτι που θα τον βοηθήσει πραγματικά. Σωστά πράττει, όμως ο τρόπος (47 πόντοι οι ψηλοί) που έχασε από την Εφές (και όχι αυτή καθαυτή η ήττα), φρονώ πως θα τον κάνει να εντείνει το ψάξιμο. Είναι εμφανές -το γράψαμε μετά το ματς της πρώτης φάσης με την Γαλατάσαραϊ- πως για να διεκδικήσει στο έπακρο όλες τις πιθανότητες που του αναλογούν στην φετινή Ευρωλίγκα, χρειάζεται ενίσχυση στην φροντ λάιν.

Y.Γ.1: Αν οι Λαφαγέτ και Ντάνστον δεν είχαν ταλαιπωρηθεί τις τελευταίες ημέρες, ο Ολυμπιακός θα ήταν περισσότερο ανταγωνιστικός.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x