Νίκος Ζέρβας

Πλέι οφ ξανά, με Ράιτ παικταρά

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, που είχε την υπογραφή του rookie της σεζόν, Μόουζες Ράιτ και εξηγεί το πρώτο φετινό ευρωπαϊκό «ερυθρόλευκο» επίτευγμα.

Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρώτου γύρου της φετινής Ευρωλίγκας, ο περυσινός φιναλίστ Ολυμπιακός, «μπερδεμένος» από τις δύο σημαντικές αποχωρήσεις παικτών και τσακισμένος από τους τραυματισμούς, είχε ρεκόρ 7-8. Αρκετοί, στοιχημάτιζαν πως θα… αγκομαχήσει για να μπει στη νεοσύστατη διαδικασία των play in, ενώ κάποιοι ακόμα πιο βιαστικοί και με έφεση στον μηδενισμό, πόνταραν στο ότι δεν θα σκαρφαλώσει ούτε δέκατος! Οι προπονητές και όσοι έχουν την ευκαιρία-τύχη να ζουν λίγο περισσότερο αυτή την ομάδα από κοντά, συνιστούσαν υπομονή.

Οι κατάλληλες-απαραίτητες προσθήκες έγιναν, και παρόλο που η ατυχία συνέχισε να είναι… σύντροφος μέχρι και τον Μάρτιο, από την βραδιά της άδικης ήττας στην Μπολόνια και έπειτα, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν δεκατέσσερις νίκες σε δεκαοκτώ αγώνες! Έτσι, μια αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, εξασφάλισαν την απευθείας πρόκριση στα πλέι οφ, έχοντας μάλιστα και κάποιες αμυδρές ελπίδες να πάρουν και πλεονέκτημα έδρας. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακή πορεία, από μία ομάδα που έχει μάθει να δουλεύει, να μην απογοητεύεται και να έχει εμπιστοσύνη στο πλάνο της, που τα τελευταία 12-13 χρόνια σπάνια αποτυγχάνει στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Στο Βελιγράδι, απέναντι στον κάθε άλλο παρά φίλο εντός παρκέ, και μαγκιά του, Ερυθρό Αστέρα, μπήκε η υπογραφή ενός εντυπωσιακού come back στον δεύτερο γύρο. Η πέννα και το μελάνι που την έβαλε στην «Stark Arena», ήταν προϊόν ή αν θέλετε απόρροια της ατυχίας με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και ακούει στο όνομα Μόουζες Ράιτ.

Ο Αμερικανός σέντερ, ήταν απολαυστικός στο τέταρτο δεκάλεπτο και ουσιαστικά κουβάλησε στις πλάτες του όλο την επίθεση του Ολυμπιακού. Εκτός του ότι έβαλε τους 16 από τους 20 δικούς του πόντους, ήταν αυτός που με του 5 τελευταίους του (σ.σ. δίποντο προσωπική ενέργεια και τριποντάρα), έκρινε την αναμέτρηση. Ένας έτοιμος παίκτης, με τεράστια περιθώρια βελτίωσης, που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται «λαχείο», αλλά κάλλιστα είναι υποψήφιος για rookie της σεζόν. Αν μη τι άλλο, είναι, χωρίς υπερβολή, η πιο χρήσιμη και επιδραστική προσθήκη του Ολυμπιακού μεσούσης της σεζόν, από την εποχή Λο-Ντόρσεϊ και έπειτα. Αμφιβάλω με το κακό πρόσωπο που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» κυρίως αμυντικά, αν θα τα κατάφερναν να τελειώσουν την υπόθεση χωρίς τον πρώην παίκτη της άσημης, αλλά σίγουρα με εξαιρετικό scouting, Μερκεζεφέντι.

Ο Ολυμπιακός, επηρεασμένος ίσως από την λανθασμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την βαθμολογική αδιαφορία του Ερυθρού Αστέρα, έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητές του μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Εκεί που προηγήθηκε με 23-14 με 9 ασίστ για 3 λάθη και εξαιρετική άμυνα που είχε αναγκάσει τους γηπεδούχους σε 5/17 σουτ. Το πλάνο πάνω στον Νέντοβιτς ή αλλιώς η πολύ καλή άμυνα του πολύ καλού και απόψε Γουόκαπ, ήταν αποτελεσματικό, οι Παπανικολάου και Φαλ έκαναν… πάρτι στην δημιουργία και η βραδιά άρχισε εξαιρετικά. Δεν είχε όμως την ανάλογη συνέχεια, διότι εμφανίστηκε ο Χάνγκα με 4/5 τρίποντα (!) και ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να χάνει αμυντικά ριμπάουντ και να κάνει λάθη. Το εικοσάλεπτο ολοκληρώθηκε με το +3, λόγω του ότι είχαν χαθεί 7 αμυντικά και ο Aστέρας είχε πάρει 14 πόντους από αυτά, γεγονός που ισορρόπησε το 14-7 των παικτών του Μπαρτζώκα από λάθη αντιπάλου.

Το ανησυχητικό παθητικό των 25 πόντων όχι μόνο δεν θορύβησε τους «ερυθρόλευκους», αλλά επαναλήφθηκε και στο 3ο δεκάλεπτο. Αδυνατώ να θυμηθώ τον Ολυμπιακό της τελευταίας τριετίας να έχει δεχθεί 50 πόντους σε 20 λεπτά, όμως το επέτρεψε στον Ερυθρό Αστέρα, που είχε πλέον εξαιρετικούς τους Μπόλομποϊ, Γκεντράιτις και Νέντοβιτς και πήρε και πράγματα από τον Μίτροβιτς. Από την στιγμή που δεν «κλείδωσε» την νίκη στο +9 στις αρχές του 3ου δεκαλέπτου, οι Κέιναν και Πίτερς ήταν αρνητικοί και ο θετικός και απόψε, Γουίλιαμς-Γκος, χρεώθηκε με φάουλ, το παιχνίδι έγινε ντέρμπι. Ο Φαλ σα να… φοβόταν να επιτεθεί πάνω στον πρώην συμπαίκτη του ο οποίος έπαιρνε το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο και έτσι οι δύο ομάδες μπήκαν στο τέταρτο δεκάλεπτο με τον Αστέρα μπροστά στο σκορ. Οι λύσεις που έδωσε ο Παπανικολάου και η δουλειά που ανέλαβε ο Ράιτ, έφεραν το ματς ξανά στα μέτρα των «ερυθρόλευκων», που πήραν βοήθειες επιθετικά και αμυντικά και από τον Μήτρου-Λογνκ.

Ο ομογενής γκαρντ πήρε την ευκαιρία και βοήθησε σημαντικά, με αποτέλεσμα να τελειώσει το παιχνίδι στην πεντάδα, έχοντας μοναδικό ψεγάδι τις δύο χαμένες βολές στο τέλος. Οι πολλές λύσεις των γηπεδούχων και τρομερό πάθος που έδειξαν για την νίκη δεν έφτασαν στο τέλος και η δουλειά έγινε για τον Ολυμπιακό, παρότι ολοκλήρωσε το ματς με 16 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, δείγμα του ότι πρέπει να δουλευτεί το πώς θωρακίζονται τα ριμπάουντ στην άμυνα με αλλαγές που ορθώς χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Μπαρτζώκας. Το σοκαριστικό 28-13 του Ερυθρού Αστέρα από έξτρα κατοχές, καλύφθηκε από το 20-13 που ήταν οι πόντοι από λάθη αντιπάλου, αλλά κυρίως από το γεγονός πως ο Ολυμπιακός μοίρασε 27 ασίστ και έκανε μόλις 9 λάθη, έχοντας μάλιστα, ένα, καλά διαβάσατε, ένα σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται την τελευταία αγωνιστική στο κατάμεστο ΣΕΦ την Φενέρμπαχτσε, και θα γνωρίζουν ποιο ακριβώς θα είναι το διακίβευμα. Ολοκλήρωσαν την εκτός έδρας παρουσία τους στην κανονική περίοδο με 9 νίκες, ενώ αν επικρατήσουν απέναντι στην ομάδα των Καλάθη, Παπαγιάννη και Ντόρσι, θα έχουν δύο λιγότερες απ’ ότι στην περυσινή μυθική σεζόν τους, όπου τερμάτισαν πρώτοι. Σε αυτό το ματς, θα… ψηλώσουν ακόμα περισσότερο με την επάνοδο των Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ. Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος και σε οποιαδήποτε έδρα και αν γίνουν τα περισσότερα παιχνίδια, ας… κοπιάσει.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x