Ευρώπη

Έχει και η Εφές... Διαμαντίδη

Ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει μία ακόμη νίκη δια χειρός... Διαμαντίδη, όταν με καλάθι του αρχηγού του προηγήθηκε με 78-77 της Εφές Πίλσεν στο «Σινάν Ερντέμ», μόλις 3,6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Όμως αν η Τουρκία έχει «Μήτσο», αυτός λέγεται Κερέμ Τουντσερί και με καλάθι στην εκπνοή χάρισε στην ομάδα του τη νίκη με 79-78.

Ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει μία ακόμη νίκη δια χειρός... Διαμαντίδη, όταν με καλάθι του αρχηγού του προηγήθηκε με 78-77 της Εφές Πίλσεν στο «Σινάν Ερντέμ», μόλις 3,6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Όμως αν η Τουρκία έχει «Μήτσο», αυτός λέγεται Κερέμ Τουντσερί και με καλάθι στην εκπνοή χάρισε στην ομάδα του τη νίκη με 79-78. Κάκιστοι οι «πράσινοι» στο πρώτο μέρος, εξαιρετικοί στην επανάληψη όταν και ανέτρεψαν διαφορά 18 πόντων. Αναγκαία η νίκη επί της Αρμάνι Τζινς Μιλάνο στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Τετάρτη για να πάρουν την πρωτιά στον τέταρτο όμιλο.

Ο αγώνας...

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν καταστροφικό για τον Παναθηναϊκό. Η Εφές με 8 πόντους του Θόρντον προηγήθηκε 13-0 κι έπρεπε να περάσουν τρία λεπτά και δεκαπέντε δευτερόλεπτα για να κουνήσει το διχτάκι στο αντίπαλο καλάθι ο Βουγιούκας (13-2). Τη σκυτάλη από τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ πήρε ο Βούιτσιτς, ο οποίος με 8 πόντους εκτόξευσε τη διαφορά στο 19-3. Τα δύο τάιμ άουτ που κάλεσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είχαν αποτέλεσμα και το εφιαλτικό πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 21-7.

Με τον Βουγιούκα να φτάνει τους 7 από τους 9 πόντους των «πράσινων» άρχισε η δεύτερη περίοδος (21-9), ωστόσο δύο τρίποντα από τον Νάχμπαρ με τη λήξη της επίθεσης και πάνω σε άμυνα έφεραν την Εφές στο 27-9. Ένα τρίποντο του Διαμαντίδη κι ένα γκολ-φάουλ του Σάτο ψαλίδισαν τη διαφορά στο 27-15, αλλά ο νέος πονοκέφαλος των πρωταθλητών Ελλάδας λεγόταν Ρακότσεβιτς. Ο Σέρβος γκαρντ σκόραρε με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να φτάσουν και πάλι στο +18 (42-24 στο ημίχρονο).

Όσο κακός (έως τραγικός) ήταν ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος, τόσο εξαιρετικός ήταν στο δεύτερο. Με τον Περπέρογλου να δίνει το σύνθημα με πέντε συνεχείς πόντους (42-29), οι «πράσινοι» εμφάνισαν, έστω και με καθυστέρηση είκοσι αγωνιστικών λεπτών, τον καλό τους εαυτό. Φώτσης, Καϊμακόγλου, Σάτο και Διαμαντίδης έκαναν καταπληκτική δουλειά στην άμυνα, η επίθεση άρχισε να «ρολάρει» και ένα λεπτό πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου με τρίποντο του Νίκολας η διαφορά έφτασε στο -2 (55-53). Με τέσσερις πόντους του Νάχμπαρ η Εφές ξέφυγε με +6, αλλά ένα τρίποντο του Διαμαντίδη σχεδόν στην εκπνοή έκλεισε το δεκάλεπτο με σκορ 59-56.

Θέλοντας να ολοκληρώσει την αντεπίθεσή του, ο Παναθηναϊκός μπήκε δυναμικά στην τελευταία περίοδο και προηγήθηκε με 63-59. Τουντσερί και Θόρντον έδωσαν λύσεις στην τουρκική ομάδα, αλλά ο Διαμαντίδης «απάντησε» με τρίποντο από τα δέκα μέτρα (66-68 στα μέσα του δεκαλέπτου). Οι δύο ομάδες έχασαν από έναν «πύργο» με πέντε φάουλ, Γκονλούμ και Τσαρτσαρή αντίστοιχα, ενώ η εναλλαγή στο προβάδισμα ήταν συνεχής. Η Εφές με 1/2 βολές του Θόρντον προηγήθηκε 77-76 στα 22’’ πριν το τέλος, αλλά ο Διαμαντίδης με σουτ από πλάγια έπειτα από ασίστ του Φώτση έφερε μπροστά το «τριφύλλι» με 78-77, 3,6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Όλα έδειχναν πως ο Καστοριανός γκαρντ θα έδινε μία ακόμη νίκη ως από μηχανής Θεός στον Παναθηναϊκό, ωστόσο η τελευταία λέξη ήταν στα... τουρκικά. Μετά το τάιμ άουτ του Βέλιμιρ Περάσοβιτς και την επαναφορά κάτω από τη μεσαία γραμμή, η μπάλα κατέληξε στον Τουντσερί, ο οποίος ξεγέλασε την άμυνα πως θα σουτάρει από μακριά και με διείσδυση «νίκησε» το χρονόμετρο χαρίζοντας τη νίκη στην Εφές με 79-78.

Οι Τούρκοι εξασφάλισαν μαθηματικά την πρόκριση στους «16», ενώ ο Παναθηναϊκός αρκείται σε νίκη επί της Αρμάνι Τζινς Μιλάνο την ερχόμενη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση.



Δεκάλεπτα: 21-7, 42-24, 59-56, 79-78.

Εφές Πίλσεν (Περάσοβιτς): Ρακότσεβιτς 18, Τουντσερί 15, Θόρντον 15, Νάχμπαρ 11 (5 ριμπ.), Γκονλούμ 10, Βούιτσιτς 10, Βισνιέφσκι, Ρόμπερτς.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Διαμαντίδης 17 (9 ασίστ), Βουγιούκας 18, Σάτο 11, Φώτσης 9, Νίκολας 8, Περπέρογλου 7, Καϊμακόγλου 6, Τέπιτς, Καλάθης, Τσαρτσαρής 2.

Διαιτητές: Χουάν Κάρλος Γκαρθία Γκονζάλεθ (Ισπανία), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία), Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία).

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x