Euro 2024

«Μπαμ» η Κολομβία και… κάτω η Σενεγάλη!

Τάβλιασε τη Σενεγάλη η Κολομβία. Η παρέα του Φαλκάο επικράτησε 1-0, σφράγισε εισιτήριο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και άφησε εκτός συνέχειας τους Αφρικανούς λόγω… καρτών.

Άφησε στον… τόπο τη Σενεγάλη η Κολομβία.

Με τέρμα του Μίνα στο 74’, οι Λατίνοι επικράτησαν 1-0, έφτασαν τους έξι βαθμούς και σφράγισαν εισιτήριο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι, πήραν μαζί τους την Ιαπωνία, που με το 1-0 από την Πολωνία παρέμεινε στους 4 βαθμούς. Όσους δηλαδή συγκέντρωσαν και οι Αφρικανοί (που έκατσαν πολύ πάνω στην ισοπαλία, που τους έστελνε στην επόμενη φάση), αλλά οι Ασιάτες χαμογέλασαν λόγω… καρτών.

Πλέον, η ομάδα του Πέκερμαν, που με το 0-0 και ήττας της Ιαπωνίας, έπαιρνε μαζί της τη σημερινή της αντίπαλο, περιμένει το βραδινό Αγγλία-Βέλγιο για να μάθει ποιον θα συναντήσει (παίζει με τον δεύτερο) στη νοκ-άουτ φάση.

inner



Το ματς


Την… αναμενόμενη εικόνα είχε η αναμέτρηση από το ξεκίνημά της. Η πρωτοβουλία των κινήσεων άνηκε στην Κολομβία, που είναι πιο επιθετική ομάδα, αλλά και που είχε μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη, καθώς στη Σενεγάλη έκανε και η ισοπαλία για πρόκριση. Η κατοχή της μπάλας ήταν για τους Λατίνους, που είχαν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα με καλά οργανωμένη άμυνα και με πλάνο να «χτυπήσει» στην αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενη την ποιότητα που έχει μπροστά και κυρίως την ταχύτητα του Μανέ, που έχει ταλαιπωρήσει τόσες και τόσες ομάδες φέτος.

Αυτό το «πακέτο» είχε ως αποτέλεσμα να μην σημειωθεί ούτε μια καλή στο πρώτο δεκάλεπτο και γενικότερα το πρώτο ημίχρονο να είναι αρκετά πενιχρό σε καλές φάσεις. Η καλύτερη για την ομάδα του Πέκερμαν ήταν η εκτέλεση φάουλ του Κιντέρο στο 12’, που έδιωξε με δυσκολία ο Εντιαγέ, πέφτοντας στη δεξιά του γωνία. Λίγο μετά «πάγωσαν» οι παίκτες της Κολομβίας, με τον Μανέ να εκθέτει το κεντρικό δίδυμο της άμυνας με την ταχύτητά του και τον Μάζιτς να δείχνει πέναλτι στο μαρκάρισμα του Ντάβινσον Σάντες. Ωστόσο, αποδείχθηκε με τη χρήση VAR ότι δεν υπήρξε κάτι αντικανονικό και το τάκλιν του άσου της Τότεναμ ήταν εξαιρετικό.

Η Σενεγάλη, που είχε στα μέτρα της το παιχνίδι και μετά την αντικατάσταση του Χάμες (είχε ταλαιπωρηθεί από μυϊκό τραυματισμό τις προηγούμενες ημέρες) στο 31’ ένιωσε λιγότερη πίεση μέχρι την ανάπαυλα, είχε ένα ξέσπασμα επιθετικά μετά το 25’. Ο Μανέ άδειασε την αντίπαλη άμυνα και ο Μπαλντέ (27’) με φαλτσαριστό σουτ τέσταρε την ετοιμότητα του Οσπίνα, που δήλωσε «παρών», ενώ λίγο μετά (28’) o Σαρ δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον γκολκίπερ της Άρσεναλ με το πλασέ που έκανε.

inner

Πάνω-κάτω ίδιο ήταν το σκηνικό στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου ημιχρόνου. Η Κολομβία είχε και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δυσκολευόταν πολύ να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και η Σενεγάλη είχε «κάτσει» πάνω στο 0-0, που της έδινε πρόκριση και… ροκάνιζε τον χρόνο. Μετά το πρώτο τέταρτο, οι Λατίνοι ανέβασαν την πίεσή τους, έβγαλαν περισσότερη ενέργεια και απέκτησαν καλύτερο ρυθμό στην κυκλοφορία της μπάλας. Ο Μίνα… προειδοποίησε στο 66’ με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ του Κιντέρο και μέσω μιας φάσης καρμπόν, ο στόπερ της Μπαρτσελόνα «κάρφωσε» τον Εντιαγέ που δεν αντέδρασε καλά.

inner

Το παιχνίδι έγινε… ροκ έπειτα από εκείνο το σημείο, με τη Σενεγάλη να βγαίνει από το… καβούκι της και η αναμέτρηση απέκτησε «τρελό» ρυθμό για κάποια λεπτά και μέχρι να παίξει με τον χρόνο η Κολομβία. Αρχικά, λίγο έλειψε η ομάδα του Αλιού Σισέ να πιάσει στον ύπνο (και για την ακρίβεια να αιφνιδιάσει) την άμυνα των Λατίνων έπειτα από τους πανηγυρισμούς για το 1-0. Ο Νιανγκ δεν νίκησε τον Οσπίνα από πλάγια θέση. Οι επόμενες προσπάθειες των Σενεγαλέζων έμειναν ημιτελείς και ουσιαστικά στα τελευταία λεπτά πριν το 90’, αλλά και στις καθυστερήσεις δεν παίχτηκε ματς και το 1-0 σφράγισε τις προσπάθειες τω δύο ομάδων.



Σενεγάλη (Αλιού Σισέ): Εντιάιγ, Γκασαμά, Σανέ, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί (74' Ουαγκέ), Σαρ, Κουγιατέ, Γκέιγ, Μπαλντέ (80' Κονατέ0, Μανέ, Νιάνγκ (86' Σακό)

Κολομβία (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Άριας, Μίνα, Ντ. Σάντσες, Μοχίκα, Κ. Σάντσες, Ουρίμπε (83' Λέρμα), Κουαδράδο, Κιντέρο, Ροντρίγκες (31' Μουριέλ), Φαλκάο (89' Μπόρχα)

Αποστόλης Λιβάνιος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x