Γιώργος Ζαχαριάδης

Η Μόσχα ως αφετηρία ανάκαμψης

Δεν είναι σώνει και καλά μεγάλη μόνον η ομάδα που κατέκτησε μερικούς εγχώριους τίτλους ή που συμπλήρωσε τυπικές διεθνείς παρουσίες αλλά ουσιαστικά γίνεται ρεντίκολο στην Ευρώπη. Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης στο www.sport-fm.gr

Δεν είναι σώνει και καλά μεγάλη μόνον η ομάδα που κατέκτησε μερικούς εγχώριους τίτλους ή που συμπλήρωσε τυπικές διεθνείς παρουσίες αλλά ουσιαστικά γίνεται ρεντίκολο στην Ευρώπη.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@sday.gr


Μεγάλη είναι και η ομάδα που μάζεψε πολύτιμους βαθμούς για την φουκαριάρα την Ελλάδα. Μεγάλη είναι και η ομάδα που, μπορεί να έχει να πληρώσει πέντε μήνες τους ποδοσφαιριστές της, αλλά, αντιμετωπίζει την ζάμπλουτη ΤΣΣΚΑ και την κοιτάζει κατάματα.

Μπορεί κανείς να μην σκέφτεται τους βαθμούς που χάρισε μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ (κι ο Άρης) με τα ευρωπαϊκά του κατορθώματα, αλλά, έκλεισε ένα κεφάλαιο και το τοποθέτησε σε περίοπτη θέση της ιστορίας του. Η ιστορία του μεγαλώνει ως αξία, όχι ως μέγεθος.

Τελικά ο ΠΑΟΚ φέρθηκε ως αφελής στις αναμετρήσεις με την ΤΣΣΚΑ. Αν κρίνουμε από το πρώτο ημίχρονο της ρεβάνς, στους -18 και… βάλε της Μόσχας, η ήττα της Τούμπας, που έγινε τελικά όχημα για να μεταφέρει τους Ρώσους στους «16», ήταν μια ιστορική ανοησία του δικεφάλου. Κακή προετοιμασία, επιλογές της συμφοράς με τον Βιτόλο και τον Χαλκιά να ψαλιδίζουν τις ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα και ψυχολογία ομάδας που περίμενε απλά να μάθει πόσο θα χάσει κι όχι πόσο θα κερδίσει. Αυτά ήταν η διάγνωση αφού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη αναμέτρηση με την… αρκούδα. Για την ακρίβεια, την αρκούδα ως κατοικίδιο, έτσι όπως φάνηκε απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Με πέντε σπουδαίες ευκαιρίες, στα πρώτα 47', ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε οικοδομήσει ακόμη και ασφαλές σκορ πρόκρισης. Έμεινε στο μηδέν ίσως επειδή ξέχασαν οι ποδοσφαιριστές του πως είναι να σκοράρεις (φαινόμενο των πρόσφατων αγώνων) και φαινόταν βουνό να στείλουν η μπάλα στα ρωσικά δίκτυα.

Ωστόσο, το πάθος, η ψυχή και μια συντονισμένη τακτική, τον έφερε κοντά στο θαύμα, ένα… γκολ παρακάτω από αυτό που θα του έδινε την πρόκριση και σε αυτό φαίνεται να οικοδομεί ανάκαμψη. Την έχει ανάγκη.

Είναι περίεργο που η ΤΣΣΚΑ, ομάδα που, μέσα στην Τούμπα, έδειξε να μην μασάει… περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου. Το γκολ του πρώτου αγώνα δεν προσέφερε την απόλυτη ασφάλεια, αντίθετα, είναι συνήθως ευάλωτο, ωστόσο, η δυναμική των Ρώσων δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχίας για τον ΠΑΟΚ. Στο Λουζνίκι υπήρχε στην κυριολεξία μια ομάδα και μια ακόμη που ένοιωθες ότι θα μπορούσε να κτυπήσει σε οποιαδήποτε σημείο, αλλά, όχι ότι τρομοκράτησε κανέναν…

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, μια πρώτη σκέψη είναι συνδεδεμένη με μερικές λεπτομέρειες που ίσως αλλάξουν την εικόνα του ΠΑΟΚ εντός Ελλάδας. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να υπάρξει νέα αφετηρία γι' αυτή την ομάδα που έχει καιρό να πατήσει καλά στα πόδια της. Με την ΤΣΣΚΑ το κατάφερε, αλλά, δεν πείθει ότι επανήλθε οριστικά στα ίδια ανταγωνιστικά επίπεδα, εκεί που βρισκόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό. Θα δώσει εξετάσεις και στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x