Μιχάλης Τσόχος

Ρε κοίτα που τα πλέι οφ έχουν νόημα

Η διοργάνωση των πλέι οφ σε ένα πρωτάθλημα είναι μάλλον η χειρότερη επιλογή που μπορεί να κάνει μία διοργανώτρια αρχή. Για αυτό άλλωστε σε κανένα μεγάλο πρωτάθλημα του κόσμου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όταν μιλάμε όμως για το ελληνικό πρωτάθλημα, μάλλον αυτή η επιλογή μπορεί και να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Ο Μιχάλης Τσόχος εξηγεί τους λόγους.

Η διοργάνωση των πλέι οφ σε ένα πρωτάθλημα είναι μάλλον η χειρότερη επιλογή που μπορεί να κάνει μία διοργανώτρια αρχή. Για αυτό άλλωστε σε κανένα μεγάλο πρωτάθλημα του κόσμου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Του Μιχάλη Τσόχου

Όταν μιλάμε όμως για το ελληνικό πρωτάθλημα, μάλλον αυτή η επιλογή μπορεί και να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Ποτέ δεν θα βλέπαμε τα όσα είδαμε στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος αν δεν υπήρχε αυτός ο τρόπος διεξαγωγής του. Ποτέ δεν θα βλέπαμε τα όσα είδαμε τις τελευταίες αγωνιστικές αν δεν υπήρχε αυτή η διοργάνωση.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον η πιο δίκαιη εξέλιξη με βάση την γενική εικόνα του πρωταθλήματος. Στα πλέι οφ με λίγα λόγια με βάση όλη την εικόνα τους δικαίως πάνε ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός Βόλου. Και όσον αφορά τον τελευταίο ανεξάρτητα από το αν έχει αντιπάθειες λόγω του Αχιλλέα Μπέου, σίγουρα έχει και συμπάθειες για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται και για την καρδιά που δείχνουν οι παίκτες του.

Άλλωστε όποιον και αν ενοχλεί ο Μπέος, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίζεται η εξαιρετική ομάδα που έχει φτιαχτεί εκεί με παίκτες που έκαναν καταπληκτικό πρωτάθλημα, όπως ο Ούμπτιντες, ο Μόνχε, ο Αλβάρες, ο Σανκαρέ, ο Μπρέσκα, ο Γιακούποβιτς, ο Ντολεζάι, ο Καπετάνος και όλοι οι υπόλοιποι που έκαναν εξαιρετικά πράγματα φέτος. Ο Βόλος, όσο και αν ο Αρης έκανε υπερπροσπάθεια στο τέλος, είναι δικαίως η πέμπτη ομάδα του πρωταθλήματος και αυτή που θα παίξει στα πλέι οφ.

Μπορεί η εικόνα με τις μπάλες να πέφτουν ασταμάτητα εντός γηπέδου στο Βόλο μετά το 3-2 να είναι μία εικόνα ντροπής, μπορούμε να πούμε πολλά ξανά για την διαιτησία, όπως έχουμε πει σε αρκετά ματς φέτος, αλλά σε γενικές γραμμές ο Βόλος και στα ματς που έκαιγαν τώρα στο τέλος (με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη) αλλά και με τον Παναθηναϊκό ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικός. Αν άλλωστε σκεφτεί κανείς ότι με τις άλλες τρεις ομάδες που θα παίξει στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός Βόλου (Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) είχε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος 4 νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα σε 6 ματς, αντιλαμβάνεται ότι εκτός από δίκαιο να βρεθεί στα πλέι οφ, είναι μάλλον και ανταγωνιστικό για την ίδια την διοργάνωση.

Αν μάλιστα βρεθεί σε αυτά απαλλαγμένος από το άγχος του ευρωπαϊκού εισιτηρίου (και αυτό θα γίνει αν η ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου πάρει το τρόπαιο από τον Ατρόμητο) τότε μπορεί να κάνει πολύ μεγάλες ζημιές. Και αν όχι όλοι, είμαι σχεδόν βέβαιος, ότι κάποιος θα την πατήσει χοντρά από τον Βόλο.

Οσο για τον Παναθηναϊκό, αυτή η ήττα και ο τρόπος που ήρθε μπορεί και να του κάνει καλό. Πρώτον να βγάλει επιτέλους την τσαντίλα από τους παίκτες του και δεύτερον να τον ξυπνήσει από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεται μετά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη και να καταλάβει ότι χρειάζεται προσπάθεια για να βγει πρώτος στα πλέι οφ.

Κατά τα λοιπά ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρωτάθλημα με ένα ακόμη εντυπωσιακό εντός έδρας ματς. Το απόλυτο με 15 στα 15 στο Καραϊσκάκη είναι ένα ρεκόρ που θα μείνει για πολλά χρόνια όπως και η εντυπωσιακή εντός έδρας συγκομιδή των τερμάτων. Ο Ολυμπιακός πέτυχε 46 γκολ (περισσότερα από 3 κατά μέσο όρο) και δέχτηκε μόλις 6 τέρματα (σχεδόν 1 ανά τρία ματς) επιβεβαιώνοντας ότι προσέφερε σε όποιον πλήρωνε εισιτήριο σπουδαίο θέαμα. Και μάλιστα το έκανε ακόμη και όταν ήταν πρωταθλητής, είτε επί της ουσίας είτε και μαθηματικά, όπως με την ΑΕΚ ή την Λάρισα για παράδειγμα. Η ομάδα που έφτιαξε ο Ερνέστο μέσα σε ένα χρόνο, θέλει ασφαλώς μπόλιασμα με μεταγραφές, αλλά είναι μία εξαιρετική βάση για να χτίσεις επάνω της.

Οσο για τους τρεις που υποβιβάζονται το γράψαμε και άλλες φορές. Δικαίως με βάση την εικόνα και την παρουσία τους όλη τη χρονιά οι Σέρρες, η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης μας αποχαιρετούν.

Υ.Γ. Ο Αχιλλέας Μπέος έχει ένα μοναδικό τρόπο να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να χαλάει την εικόνα της ομάδας του. Ακόμη και τη στιγμή της ευτυχίας του, τη στιγμή της μεγάλης δικαίωσης των ποδοσφαιριστών του, με τα όσα έκανε και είπε μετά τη λήξη του ματς προσπάθησε ξανά να γίνει πρωταγωνιστής. Κρίμα πραγματικά να χαλάει με αυτό τον τρόπο την πανέμορφη εικόνα που βγάζει η ομάδα του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x