Κινηματογράφος

Η 11η Σεπτεμβρίου στη μεγάλη οθόνη

Εκείνη η Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου του 2001, επηρέασε -και τελικά, άλλαξε;- ολόκληρο τον κόσμο, όσο καμία άλλη μέρα των τελευταίων δεκαετιών. Όπως είναι λογικό, η τραγωδία στο World Trade Center, τη δεκαετία που πέρασε, απασχόλησε (και θα συνεχίσει να απασχολεί…) και τις τέχνες, πόσω, μάλλον, την 7η. Στο sport-fm.gr ψάξαμε και βρήκαμε εννέα ταινίες -που βγήκαν ή… σύντομα θα βγουν στους κινηματογράφους- και σας τις παρουσιάζουμε!

Εκείνη η Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου του 2001, επηρέασε -και τελικά, άλλαξε;- ολόκληρο τον κόσμο, όσο καμία άλλη μέρα των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως είναι λογικό, η τραγωδία στο World Trade Center, τη δεκαετία που πέρασε, απασχόλησε (και θα συνεχίσει να απασχολεί…) και τις τέχνες, πόσω, μάλλον, την 7η.

Στο sport-fm.gr ψάξαμε και βρήκαμε εννέα ταινίες -που βγήκαν ή… σύντομα θα βγουν στους κινηματογράφους- και σας τις παρουσιάζουμε!

Του Νίκου Ράλλη

25th Hour (2002)

Δίχως να την πραγματεύεται (σεναριακά), η 11η Σεπτεμβρίου… είναι παντού, στην εξαιρετική ταινία του Σπάικ Λι! Το πρώτο, τόσο επηρεασμένο από την τραγωδία στους Δίδυμους Πύργους, φιλμ, είναι… μπολιασμένο από την οργή και τη θλίψη που κατέλαβε τους Νεοϋορκέζους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο σπουδαίος Έντουαρντ Νόρτον υποδύεται τον Μοντγκόμερι Μπρόγκαν, που πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά πριν… έχει 24 ώρες για να χαρεί την ελευθερία του. Εκπληκτική και πιο χαρακτηριστική σκηνή, αυτή μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της ιρλανδικής παμπ, όπου ο Μόντι κατηγορεί την κοινωνία, τον κόσμο και τον ίδιο του τον εαυτό…



United 23 (2006)

Δεν… πολυδιαφημίστηκε και για αυτό δεν… πολυγέμιζε το μάτι, ωστόσο, το δράμα του Πολ Γκρίνγκρας έχει ενδιαφέρον, καθώς καταγράφει τα γεγονότα της πτήσης United Flight 93, η οποία συνετρίβη κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αεροπειρατές να φτάσουν… στο θόλο του Καπιτωλίου.

Fahrenheit 9/11 (2004)

Με έσοδα πάνω από 220 εκατ. δολάρια παγκοσμίως(!), το -ένα από τα πιο εμπορικά- ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ καταγράφει την προσωπική άποψη του 57χρονου, πλέον, Αμερικανού σκηνοθέτη, για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και το πώς την χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους, για να επιτεθεί σε Αφγανιστάν και Ιράκ…



Reign over me (2007)

Ο Άνταμ Σάντλερ υποδύεται τον Τσάρλι Φάινμαν, που έχει χάσει την οικογένειά του στους Δίδυμους Πύργους. Στην προσπάθειά του να ξεχάσει και να ξεπεράσει την κατάθλιψη, συναντά έναν παλιό του φίλο από το κολέγιο. Η φιλία τους αναθερμαίνεται και τον βοηθά να προχωρήσει στη ζωή του.



Hamburg Cell (2004)

Πώς φτάνει ο άνθρωπος στο σημείο να σχεδιάσει -και να εκτελέσει- το θάνατο χιλιάδων άλλων; Αυτό πραγματεύεται η Αντόνια Μπερντ, που βλέπει τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου από την πλευρά των τρομοκρατών…



The Emperor's Children

Πολλά έχουν ακουστεί… και γραφτεί. Φήμες θέλουν -εδώ και καιρό- τον Νόα Μπάουμπαχ να παίρνει την… μπαγκέτα και να σκηνοθετεί τη ζωή τριών προνομιούχων 30άρηδων, πριν και μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Το πρότζεκτ είναι σε εξέλιξη, αλλά περιμένουμε. Να δούμε και αν η Κίρα Νάιτλι θα είναι στον πρωταγωνιστικό ρόλο…

Extremely Loud and Incredibly Close (2011)

Βγαίνει στις αίθουσες τα Χριστούγεννα στην Αμερική, γύρω στις 20 Ιανουαρίου (του 2012, φυσικά) και στην Ελλάδα. Η νέα ταινία του Στίβεν Ντάλντρι -που λέγεται πως είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει για την 11η Σεπτεμβρίου- βασίζεται στο εκπληκτικό, ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ (2005). Δέκα χρόνια μετά, ο Όσκαρ Σελ (Τόμας Χορν) επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και στον τόπο όπου έχασε τον πατέρα του (Τομ Χανκς), προσπαθώντας να λύσει ένα μυστήριο… Πρωταγωνιστεί και η Σάντρα Μπούλοκ. Αν μη τι άλλο… το καστ μας «ψήνει»!

World Trade Center (2006)

Η πιο εμπορική ταινία για την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο Όλιβερ Στόουν το… μετάνιωσε και αντί να καταγγείλει την πολιτική Μπους, το… γύρισε σε ένα, μελό, ανθρώπινο δράμα, για δύο αστυνομικούς (μεταξύ των οποίων, ο Νίκολας Κέιτζ) του λιμανιού της Νέας Υόρκης, που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια. Δεν κατόρθωσε ποτέ να αναβιώσει τη συγκίνηση εκείνης της ημέρας.



September 11 (2002)

Έντεκα, μικρού μήκους, σκηνοθέτες, οι Σον Πεν, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Κεν Λόουτς, Μίρα Ναΐρ, καθώς και δημιουργοί από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, εξετάζουν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και το πώς αυτά επηρέασαν ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x